Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI) a lansat o initiativa menita sa evidentieze modul in care parlamentarii romani isi exprima votul cu privire la initiativele legislative cu efect asupra drepturilor civile digitale (libertate de exprimare, dreptul la viata privata in era digitala, open copyright).
Initiativa se bazeaza pe o colaborare cu site-ul www.hartapoliticii.ro, care deja colecteaza de patru ani date despre politicienii romani. Harta Politicii este o platforma open source, fondata de Octavian Costache, care isi propune sa creeze o colectie unitara si centralizata de date despre activitatea parlamentarilor romani din prezent si trecut, inclusiv voturile exprimate de catre acestia in Parlament. Folosind aceste date in cadrul site-ului este posibila marcarea (tagging) voturilor asupra proiectelor de lege si propunerilor legislative ca fiind pentru sau contra unei anumite pozitii (sau orientari).
ApTi a identificat pe Harta Politicii proiectele de lege si propunerile legislative care au efect asupra drepturilor civile digitale si a marcat fiecare vot ca fiind pro sau contra acestor drepturi. Ca urmare a marcarii voturilor se realizeaza automat un clasament al parlamentarilor in functie de modul in care acestia si-au exprimat votul cu privire la drepturile civile digitale.
In topul clasamentului pentru Senat, 12 senatori au votat pentru drepturi civile digitale in patru din totalul de sase initiative legislative identificate in perioada 15 -31 ianuarie 2012; printre acestia se numara: Laurentiu Florian Coca si Ioan Mang, ambii cu niciun vot contra (acesta poate insemna fie absenta, fie abtinere de la vot); Radu Catalin Mardare, Sorin Constantin Lazar, Mihaita Gaina – cu un vot contra drepturilor civile digitale.
La Camera Deputatilor, din totalul de cinci initiative legislative relevante, clasamentul arata un numar de 52 de deputati care si-au exprimat trei voturi pentru drepturi civile digitale; printre acestia se numara: Anghel Stanciu – cu niciun vot contra; Serban Razvan Mustea, Petru Movila, Iusein Ibram, Ioan Holdis, Cornelia Brandusa Novac, Claudia Boghicevici si Alin Augustin Florin Popoviciu, fiecare cu cate un vot contra drepturilor civile digitale.
Initiativele legislative identificate si marcate vizeaza aspecte precum: colectarea datelor de identificare a utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice de tip prepay, blocarea site-urilor web, colectarea de date biometrice ale cetatenilor si includerea acestora in documente de identitate, accesul la informatii publice, protectia datelor cu caracter personal, stocarea datelor de trafic si de localizare a utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice. Detalii despre respectivele initiative legislative si despre justificarea marcarii sunt prezentate intr-un document explicativ.
Citește pe Antena3.ro