PDL a lansat ideea comasarii celor doua scrutine pe motivul reducerii costurilor in plina criza economica. Prelungirea mandatelor alesilor locali este posibila deocamdata doar in caz de razboi si catastrofa. Amanarea alegerilor locale pentru a se desfasura o data cu cele parlamentare presupune modificarea a doua legi, Legea privind alegerile locale si Legea administratiei publice locale, pentru prelungirea mandatelor alesilor locali. Autoritatea Electorala Permanenta sustine, insa, ca solutia este un act normativ nou, care sa prevada organizarea simultana a celor doua scrutinuri si pe aceeasi infrastructura electorala. In cealalta varianta, devansarea parlamentarelor, potrivit Constitutiei, acestea se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului, mandatul fostilor parlamentari prelungindu-se pana la intrunirea legala a noului Parlament. Organizarea anticipata a alegerilor parlamentare este posibila, conform legii fundamentale, doar urmare a demisiei in bloc a senatorilor si deputatilor sau prin dizolvarea Parlamentului de catre presedintele Romaniei daca Legislativul nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Ceea ce ar presupune, ca prim pas, demisia Guvernului.
Premierul Emil Boc a declarat, marti, ca, teoretic, este posibila comasarea alegerilor din 2012, dar coalitia va fi cea care va decide. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, s-a pronuntat in favoarea comasarii pentru ca in cazul scrutinelor decalate "institutiile paralizeaza un an, iar politicienii isi pierd mintile". Referitor la acest subiect, Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de administratie a Camerei, a declarat pentru Mediafax ca alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale daca vor fi modificate legea administratiei publice locale si legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor alesilor locali cu maximum sase luni. Si eurodeputatul PDL Cristian Preda sustine pe blogul sau comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renuntarea la pragul electoral.
Prezent la o emisiune televizata, Traian Basescu a declarat ca el poate lua in calcul cuplarea alegerilor doar daca aceasta ipoteza vine din partea partidelor. "Deocamdata nu am o asemenea propunere de la partide si nici n-as avea ce sa fac, daca ei stabilesc sa fie altfel, decat la promulgare sa trimit, eventual, legea inapoi", a explicat presedintele. Si UDMR sustine propunerea PDL. Kelemen Hunor, presedintele Uniunii, a declarat ca astfel s-ar face economii la buget si ar fi o prezenta mai mare la vot.
Copresedintele USL, Crin Antonescu, spune ca eventuala comasare a alegerilor nu va fi "mare afacere" pentru PDL, iar pentru Uniune nu va fi nici o drama dar ca acesta este un punct de vedere personal care urmeaza sa fie discutat de structurile de conducere ale PNL. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spune ca scenariul comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare a fost construit de PDL dintr-un calcul practic: "obiectivul real al PDL este concentrarea eforturilor, resurselor de influentare a voturilor". "Printr-o singura campanie mobilizezi si primarii, si s-a vazut ca ei au un rol determinant in castigarea sau pierderea alegerilor", a mai spus Iliescu.
Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat pentru Jurnalul National ca "argumentul legat de costuri este unul cinic, meschin, foarte greu de acceptat. Costurile electorale nu sunt foarte mari si Romania a dus-o mai greu in alte perioade. Comisia de la Venetia a recomandat desfasurarea alegerilor in mod diferentiat. Realitatea tine de calcule electorale care nu au nicio legatura cu politicile publice. Calculul este acela ca primarii vor lucra mai bine pentru candidatii la parlamentare, iar interesul primarilor este sa-si reduca cheltuielile - pe care le vor face pe seama candidatilor la parlamentare. Toata lumea isi freaca mainile".
Cristian Parvulescu considera ca "nimeni nu se gandeste ca va aparea o confuzie intre dimensiunea locala si cea nationala a puterii. Politicile guvernului sunt dependente de vointa primarilor. Este absurd ca un guvern care este interesat de politici nationale sa raspunda nevoilor primarilor si sa fie santajat de parlamentari care gandesc doar in termenii colegiului. Este o iresponsabilitate crasa care dovedeste ca aceasta clasa politica este incapabila sa inteleaga interesul national. Propunerea de comasare este o meschinarie menita sa ajute mentinerea cote PDL-ului, principalul beneficiar. Argumentul economic nu tine!". In ceea ce priveste modificarea legii pentru a se putea organiza alegeri comasate, sociologul Cristian Parvulescu crede ca este "inacceptabil ca regula jocului sa se modifice in timpul jocului, chiar si cu acordul tuturor fortelor politice".