x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cumpărarea votului cu plătirea facturilor

Cumpărarea votului cu plătirea facturilor

de Teodora Ivan    |    17 Oct 2009   •   00:00

Deputatul PSD de Bihor, Ioan Sorin Roman, a dezvăluit ieri că deţine informaţii conform cărora colegul său de la Maramureş, deputatul PSD Gheorghe Zoicaş, ar fi fost momit pentru a nu participa la şedinţa cu pricina. "În dimineaţa dinaintea dezbaterii moţiunii de cenzură, la micul dejun pe care îl luam la Camera Deputaţilor, colegul a fost abordat la masă de reprezentanţi ai PD-L, care l-au «ofertat» pentru a lipsi de la şedinţa comună a celor două camere. I s-a oferit o lucrare de 7 miliarde de lei pe firma de construcţii pe care domnul Zoicaş o are la Baia Mare şi despre care înainte se plângea că este în dificultate, fiindcă are bani de încasat pe diverse lucrări, dar nu vin banii", a povestit deputatul Ioan Roman, care cunoaşte situaţia firmei lui Zoicaş şi propunerile făcute în ultimele două săptămâni dinaintea şedinţei tocmai de la acesta. Parlamentarul social-democrat a mai afirmat că deputatul PSD de Maramureş, Gheorghe Zoicaş, "a venit în partid cu o lună înainte de campania electorală pentru alegerile parlamentare de anul trecut" şi că "primii parlamentari pe care PD-L i-a ofertat sunt parlamentarii noi din PSD şi din PNL".

Având în vedere faptul că deputatul maramureşean nu s-a aflat în sală la şedinţa comună pentru votarea moţiunii, Roman nu exclude posibilitatea ca democrat-liberalii să-i fi transferat deja acestuia, prin Hidroelectrica, circa 7 miliarde de lei vechi pentru plata facturilor emise de firma de construcţii a deputatului Zoicaş. Din discuţiile purtate şi cu alţi colegi de partid, deputatul bihorean Ioan Roman a aflat că sumele vehiculate de "cumpărare a parlamentarilor din opoziţie" au fost mari:

"Li s-au promis între 10 şi 25 de mii de euro pentru absenţa de la votarea moţiunii, 100.000 de euro pentru înscrierea în PD-L, plus, în acest caz, încă un milion de euro ca investiţii de la buget pentru lucrări în colegiile din care fac parte parlamentarii respectivi". Deşi se află la primul mandat, deputatul bihorean susţine că lui nu i s-au făcut propuneri de mituire, fiindcă "ştiau că nu voi accepta, deoarece m-am numărat printre cei şapte parlamentari ai PSD care au şi semnat moţiunea de cenzură, înainte de a fi depusă". Deputatul PSD de Bihor aşteaptă acum ca insituţiile abilitate ale statului să se autosesizeze.

Şi deputatul PNL de Timiş Claudiu Ţaga declara la începutul săptămânii că a fost abordat de deputatul PD-L de Timiş Alin Popoviciu şi de preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, care i-au propus diverse "privilegii" pentru a absenta de la votarea moţiunii de cenzură. Acesta declara că nu i s-a oferit o sumă exactă de bani, deoarece a fost invitat să spună el o sumă, dar a refuzat. Liberalul susţinea că a încercat să le organizeze celor doi "un flagrant", însă nu a reuşit.

Deputatul Alin Popoviciu a recunoscut atunci că a avut două întâlniri cu Claudiu Ţaga, însă susţinea că în cadrul acestora nu s-a discutat absenţa lui de la votarea moţiunii, ci trecerea deputatului liberal la PD-L. Liderul PD-L Timiş, Constantin Ostaficiuc, a afirmat, joi, că s-a întâlnit de două ori cu Ţaga, iar ultima discuţie avută cu liberalul, sâmbăta trecută, întrucât acesta ar fi dorit să intre în PD-L, a durat mai puţin "decât o cafea". Ostaficiuc a spus că în timpul acelei întâlniri Claudiu Ţaga "a impus nişte condiţii" pe care nu le putea accepta, însă a refuzat să spună care ar fi acestea.

×
Subiecte în articol: politic