x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş - cine este premierul desemnat

Dacian Cioloş - cine este premierul desemnat

10 Noi 2015   •   17:26
Dacian Cioloş - cine este premierul desemnat
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Dacian Cioloş s-a născut la Zalău, la 27 iulie 1969.

A absolvit Facultatea de Horticultură a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1994), obţinând apoi Diploma de Agronomie Aprofundată, specializarea ''Sisteme de producţie şi dezvoltare rurală'', în cadrul Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSAR (Rennes, Franţa). A participat la cursurile de agricultură şi comerţ, organizate de Institutul Băncii Mondiale şi de Universitatea Roma III (oct. 2005).

Între anii 1996-2006, a urmat studii de masterat şi de doctorat la Ecole Nationale Superieure Agronomique ENSA (Montpellier, Franţa).

A fost consultant pe probleme de analiză socio-economică pentru proiectul de dezvoltare agricolă şi rurală în judeţul Argeş (1995). De asemenea, a fost stagiar la Bruxelles - divizia de dezvoltare rurală - şi responsabil cu pregătirea programului SAPARD (1997), director de program pentru proiectul de dezvoltare rurală în judeţul Argeş (1998 -1999), coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă (1999-2001), task manager în cadrul Delegaţiei Comisiei Europene în România (2002-2003).

A fost consilier al ministrului Agriculturii (ianuarie 2005 - mai 2007), reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.

În perioada mai-octombrie 2007, Dacian Cioloş a lucrat ca subsecretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

A fost numit ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, la 11 octombrie 2007, deţinând această funcţie până la 22 decembrie 2008.

Nu face parte din niciun partid politic.

A condus Comisia Prezidenţială pentru elaborarea unei strategii în domeniul Agriculturii (2009-2010).

Dacian Cioloş a fost desemnat comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, fiind învestit în funcţie la 9 februarie 2010. În cadrul mandatului său, care s-a încheiat în 2014, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.

La 27 noiembrie 2014, Dacian Cioloş s-a numărat printre cei care au primit distincţia "Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană", acordată de către Casa Europei Eurolink, parte integrantă a Federaţiei Internaţionale a Caselor Europei - FIME. În octombrie 2015, i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2015, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Dacian Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară, ce presupune o strânsă colaborare cu diferiţi membri ai Comisiei Europene în ceea ce priveşte contribuţia Uniunii Europene la soluţionarea acestei provocări globale.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos