Preşedintele USR, Dan Barna, candidatul USR-PLUS la alegerile prezidenţiale, a declarat marţi, la Craiova, că şi-ar dori ca primul său act în calitate de preşedinte al României să fie dizolvarea actualului Parlament şi organizarea de alegeri anticipate în februarie-martie 2020.
Barna a reafirmat că din punctul de vedere al Alianţei USR-PLUS moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă ar trebui depusă cât mai repede, iar semnarea de către opoziţie a pactului pentru anticipate ar grăbi strângerea celor 233 de semnături de la parlamentari necesare pentru votarea moţiunii.
„Obiectivul este să adunăm încă din faza de semnături cele 233 de semnături, dar moţiunea de cenzură este un lucru care ar trebui depus cât mai repede, din punctul nostru de vedere. Chiar astăzi colegii mei la Bucureşti au avut o discuţie cu o parte dintre partidele parlamentare de opoziţie şi ceea ce noi am propus săptămâna trecută, acel pact pentru anticipate, îşi propune exact acest lucru: toate partidele de opoziţie spun că susţin moţiunea de cenzură. Haideţi să ne şi asumăm prin fapte concrete, nu doar declarativ, formal, susţinerea moţiunii de cenzură. Semnarea acestui pact pentru anticipate ar face posibilă, pe un calendar foarte clar, moţiunea de cenzură: pică acest guvern, rămâne doar să administreze fără drept de a da ordonanţe; preşedintele poate să numească doi premieri; aceştia să fie respinşi de Parlament în baza acestui acord pentru anticipate, după care preşedintele fiind în ultimele şase luni nu poate să dizolve Parlamentul. Dar mi-aş dori ca primul meu act ca viitor preşedinte al României să fie exact dizolvarea Parlamentului, astfel încât în februarie sau martie, la trei luni după validarea preşedintelui, am putea avea alegeri anticipate”, a spus Barna.
Dan Barna s-a aflat marţi în centrul Craiovei cu caravana USR-PLUS pentru strângere de semnături în vederea depunerii candidaturii la alegerile prezidenţiale.
El a precizat că, pe 20 septembrie, îşi va depune candidatura pentru alegerile prezidenţiale la Biroul Electoral Central, iar la finalul acestei săptămâni va pleca în SUA pentru şapte zile, fiind invitat la Forumul anual organizat de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), forum de strategie pentru centrul şi estul Europei, unde va avea mai multe întâlniri, însă „agenda este încă în lucru”.