x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: "La Primaria din Sfantu Gheorghe, niciunul dintre cei 119 functionari publici nu este de nationalitate romana! Peste 10.000 de romani sunt discriminati."

Dan Voiculescu: "La Primaria din Sfantu Gheorghe, niciunul dintre cei 119 functionari publici nu este de nationalitate romana! Peste 10.000 de romani sunt discriminati."

10 Ian 2012   •   15:01
Dan Voiculescu: "La Primaria din Sfantu Gheorghe, niciunul dintre cei 119 functionari publici nu este de nationalitate romana! Peste 10.000 de romani sunt discriminati."

Senatorul Dan Voiculescu a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, prin care ii semnaleaza discriminarea pe criterii entice a cetatenilor romani din municipiul Sfantu Gheorghe. Redam integral acest text:

"Domnule Presedinte,
In cei 7 ani de mandat, in care ati facut intelegeri oculte cu liderii radicali maghiari (conform recentei declaratii publice a domnului Laszlo Tokes, in 2007, anul suspendarii, ati convenit impreuna o strategie secreta de promovare a intereselor partidelor maghiare), nu ati realizat nimic semnificativ pentru romanii minoritari in propria tara, supusi unor discriminari sistematice, in special in judetele Harghita si Covasna.

Sunt convins ca, pe langa sutele de sesizari primite de la cetatenii din judetele Harghita si Covasna, v-au fost furnizate informari referitoare la discriminari si incalcarea drepturilor civile ale persoanelor de nationalitate romana si de catre Serviciului Roman de Informatii.

Inteleg ca, pentru dumneavoastra, nimic nu se compara cu placerea lecturii transcrierii unei convorbiri telefonice. Insa, va amintesc ca, pe langa micile placeri ale vietii, un presedinte are si obligatia de a analiza responsabil toate informatiile furnizate de institutiile specializate ale statului.

Cu toate acestea, obsesia dumneavoastra pentru numere mari si voturi multe v-a determinat sa parasiti cateva zeci de mii de romani pentru a obtine sustinerea catorva sute de mii de maghiari. Acest calcul cinic, care v-a asigurat avantaje electorale, i-a condamnat pe romani la izolare, umilinta si disperare.
Un singur exemplu: conform datelor recensamantului din 2002 (cele din 2011 nu sunt inca accesibile), din cei 61.512 locuitori ai municipiului Sfantu Gheorghe, 46.121 (74,9%) erau de etnie maghiara si 14.131 (22,9%) de etnie romana. In ciuda acestei proportii, din cei 119 angajati ai Primariei municipiului Sfantu Gheorghe, ale caror declaratii de avere pot fi accesate pe site-ul institutiei, niciunul nu este de etnie romana! Aceasta situatie nu poate fi intamplatoare. Raportul de 119 la 0 implica intentia evidenta de a interzice, pe criterii etnice, accesul la o functie publica intr-o institutie a statului roman.

Potrivit prevederilor articolului 16 din Constitutia Romaniei, "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari... Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, in conditiile legii, de persoanele care au cetatenia romana si domiciliul in tara."

Si totusi, dumneavoastra, domnule presedinte, care, conform articolului 80 din legea fundamentala, "vegheati la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice", nu ati facut nimic pentru romanii discriminati din Sfantu Gheorghe.

Domnule Presedinte, aveti o intelegere secreta si cu primarul din Sfantu Gheorghe, dupa modelul celei cu Laszlo Tokes? Sau, pur si simplu, 14.131 de romani sunt prea putini pentru a va capta atentia?
Cu sinceritate,
Dan Voiculescu

N.B. In legatura cu situatia de la Primaria Sfantu Gheorghe, am sesizat mai multe institutii ale statutului roman: Ministerul Public, Ministerul Administratiei si Internelor si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii."

×
Subiecte în articol: sfantu gheorghe Dan Voiculescu