x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Daniel Constantin: "Fără ACD, nu reuşeam «marea alianţă» cu PSD"

Daniel Constantin: "Fără ACD, nu reuşeam «marea alianţă» cu PSD"

de Aniela Nine    |    25 Ian 2011   •   20:26
Daniel Constantin: "Fără ACD, nu reuşeam «marea alianţă» cu PSD"
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

148248-bi-20101122151819003.jpgJurnalul Naţional: Recent aţi încheiat o Alianţă cu PNL. În ciuda acestui demers, realitatea parlamentară (faptul că nici aşa nu aveţi şanse să realizaţi o majoritate) nu vă este favorabilă.  Şi atunci care este scopul principal al acestei alianţe? Este doar unul de imagine?
Daniel Constantin: Faptul că în momentul de faţă opoziţia nu are majoritate în Parlament nu înseamnă că trebuie să abandonăm. Tocmai, demersul nostru de a uni forţele opo­ziţiei printr-o alianţă stabilă, pe termen lung, este un pas sper în­de­pli­nirea acestui obiectiv. Scopul noii construcţii politice nu este acela de ima­gine. Scopul nostru este de a pro­pu­ne un program credibil, bine funda­mentat, care să fie bine explicat alegătorilor, astfel încât să le dea ga­ranţia că se poate guverna şi altfel. Suntem trei partide politice care avem măsuri care pot fi aplicate pentru relansarea economiei şi îmb­u­nă­tă­ţirea nivelului de trai.

Vorbeaţi la un moment dat de for­marea unor grupuri parlamentare proprii ale PC până în fe­brua­rie. În ce stadiu mai sunteţi cu ast­fel de discuţii ?
Avem acest obiectiv, dar am anunţat şi că nu vrem să-l ducem la îndeplinire cu orice preţ. Suntem un partid care promovăm un alt fel de a face politică, aşa că nu voi permite să intre în PC orice parlamentar doar de dragul de a îndeplini acest dezide­rat. Am avut şi mai avem discuţii cu foarte mulţi parlamentari din sfera puterii, dar îi aşteptăm în partid doar pe cei integri, care doresc cu adevărat binele românilor. Obiectivul nostru principal este să creăm majoritate şi nu neapărat grupuri parlamentare!

S-a comentat că prin alianţa cu PNL, Partidul Conservator nu a făcut decât să schimbe "vehiculul". PSD cu unul cu o imagine mai bună, care să-i asigure intrarea în Parlament. Asta şi-a dorit PC de la această alianţă?
Aceasta este o relatare destul de superficială a demersului nostru, alimentată de laboratoarele PDL. Am decis formarea ACD pentru că suntem partid de centru dreapta şi locul nostru este lângă un partid de dreapta. Intenţia noastră este să formăm o forţă de dreapta, respectiv ACD, care împreună cu PSD, formaţiune de stânga, să aducă în faţa românilor un plan de măsuri pentru relansarea economiei şi pentru un trai mai bun în România. Şi nu este doar ideea noastră proiectul de opoziţie unită. Românii ne cer asta în fiecare zi. La Iaşi, de ziua Unirii, am văzut asta cât se poate de limpede. Au fost oameni cu lacrimi în ochi care ne-au strâns mâna şi ne-au cerut să-i scăpăm de actuala putere. Practic acum, noi ca opoziţie facem tot ce putem pentru a îndeplini această dorinţă a oamenilor. Am garanţia că prin alianţa ACD-PSD vom putea schimba multe lucruri în România. Şi mai cred că fără acţiunea fermă de la începutul acestui an, mă refer la alianţa PC-PNL, nu reuşeam "marea alianţă" şi riscam să fim decredibilizaţi în ochii românilor, care aşteaptă măsuri concrete acum.

În ipoteza câştigării alegerilor (parlamentare şi prezidenţiale) de PSD+ACD, liderii Ponta şi An­tonescu şi-au împărţit deja rolurile: unul funcţia de prim-ministru, altul preşedinţia. PC şi Daniel Constantin ce ar primi?
Noi nu am făcut această construcţie politică pentru funcţii. Ştiu că poate nu pare credibil ce spun acum, dar despre funcţii nu vom discuta decât la momentul potrivit. Proiectul Opoziţiei unite se bazează pe măsuri şi nu pe funcţii. Avem câteva obiective comune cu colegii de la PNL, care în mod cert vor deveni priorităţi la nivelul noii alianţe. Vrem depolitizarea instituţiilor de stat. Eu vorbesc despre acest subiect de când am fost ales în funcţia de preşedinte. Dacă vă aduceţi aminte, eu am declarat că acesta este motivul pentru care am intrat în politică. Lucrând într-un organism de stat, am văzut foarte bine cum stau lucrurile, şi sunt tot mai multe funcţii la care nu poţi accede dacă nu eşti membru al unui partid. Ca aparatul de stat să funcţioneze bine, ar trebui ca politizarea sistemului să se oprească la miniştri şi secretari de stat. Dacă vom continua să numim politic directorii din ministere, atunci statul nu va mai servi cetăţenii, ci va face doar jocurile pu­terii. Reforma despre care vorbeşte preşedintele la televizor, doar pentru a ţine ocupată agenda publică, trebuie să înceapă de aici!

La conferinţa Ponta-Antonescu de la Iaşi de luni nu aţi participat. Care a fost motivul? După constituirea Alianţei cu PSD, în ce formulă se vor purta discuţiile?
Am fost împreună la manifestările de ziua Unirii organizate la Iaşi. Eu am ţinut neapărat să anunţ primul candidat pe care îl propune ACD, şi, după constituirea alianţei, şi PSD. E vorba de domnul Tudor Ciuhodaru care este propunerea noastră pentru primăria Iaşi. În plus nu consider că suntem tripleţi şi că trebuie să apărem peste tot împreună. Vom semna protocolul împreună, pentru că este nevoie de trei semnături pentru ca să fie valabil din punct de vedere juridic.  Cred că acestea sunt chestiuni de formă şi nu de fond, care nu sunt de interes pentru electorat. Românii vor să vadă ce poate face ACD şi PSD, indiferent că la de­claraţii ies doi sau trei lideri. Pentru mine este important ca mesajul PC să se regăsească în ACD, dar şi în formula extinsă, cu PSD. Eu sunt un om activ, căruia îi place să ducă la bun sfârşit lucrurile propuse, şi nu neapărat să apară în poze.

Pe ce termen se vrea a funcţiona alianţa ACD cu PSD?
Nu sunt stabiliţi termenii gene­rali ai funcţionării alianţei. Vor fi discuţii definitorii zilele viitoare care vor clarifica fiecare detaliu de acest fel şi va fi redactat pe baza acestora şi protocolul.
Cert este că va fi o alianţă pe termen lung, cel puţin până în 2012, pentru a transmite electoratului că dorim să construim un program economic pentru un interval cât mai mare de timp. Vrem un program care să aibă predictibilitate şi nu incertitudine.

Care ar fi prima acţiune politică majoră pe care o va face ACD cu PSD, după constituirea alianţei?
Încercarea creării majorităţii în Parlament în cel mai scurt timp, iar, dacă vom avea o balanţă de forţe favorabilă, intenţionăm să ne impunem programul, iar în România, acum, asta presupune în primul rând schimbarea Guvernului.

×
Subiecte în articol: partidul conservator daniel constantin