x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Daniela Popa: "Există un interes de a pune tunurile pe PSD+PC"

Daniela Popa: "Există un interes de a pune tunurile pe PSD+PC"

de Gabriela Antoniu    |    22 Apr 2008   •   00:00
Daniela Popa:  "Există un interes de a pune tunurile pe PSD+PC"

AVERTISMENT ● Liderul conservator ştie că şi-a deranjat adversarii
Preşedintele PC, Daniela Popa, a explicat pentru Jurnalul Naţional care au fost raţiunile încheierii Alianţei PSD+PC, cum au decurs negocierile şi care sînt planurile conservatorilor pentru campania electorală despre care anticipează că va consta în "scandal mult şi o cascadă de vorbe mari".



AVERTISMENT ● Liderul conservator ştie că şi-a deranjat adversarii
Preşedintele PC, Daniela Popa, a explicat pentru Jurnalul Naţional care au fost raţiunile încheierii Alianţei PSD+PC, cum au decurs negocierile şi care sînt planurile conservatorilor pentru campania electorală despre care anticipează că va consta în "scandal mult şi o cascadă de vorbe mari".

  • Jurnalul Naţional: Doamna preşedinte se împlinesc curînd patru luni de cînd aţi fost aleasă liderul  PC. Cum vedeţi această funcţie acum, din interior?
Daniela Popa: Au fost cîteva luni extrem de solicitante. Luni în care discuţiile cu organizaţiile locale au fost pe primul loc - genul de activitate politică nu neapărat interesantă pentru presă. Privind în urmă, pot spune că schimbarea conducerii consumă mult din resursele de timp şi energie ale unui partid, iar PC a fost curajos asumându-şi această schimbare. Cum privesc funcţia de preşedinte ? Cu un plus de experienţă care va ajuta la soluţionarea provocărilor politice care or să vină în următoarele luni. Confruntarea politică va continua şi va deveni tot mai violentă până la finalul anului.


  • Sunteţi prima femeie preşedinte de partid din România. Avînd în vedere că în general politica este apanajul barbaţilor, aveţi greutăţi în a vă impune ?
În primul rând, politica cere abilităţi şi pregătire, or aceste condiţii nu au gen. Acum, aş vrea totuşi să spun cu realism că politica este, poate chiar mai mult decât orice alt domeniu, un loc al competiţiei intense, unde o femeie trebuie să muncească foarte mult şi să fie consecventă unui proiect pentru a reuşi să se impună. Astea sunt condiţiile şi trebuie privite aşa cum sunt. Nimeni nu spune că este uşor, dar aşa este. Iar aici nu pot decât să o citez pe Hillary Clinton: "dacă nu suporţi căldura, nu sta în bucătărie.” Ceea ce observ însă în ultima vreme, este, din păcate, tendinţa de a tabloidiza implicarea femeilor în politică - apariţii în reviste de modă, în loc de promovarea unui proiect politic.


  • V-aţi simţit vreodată copleşită? Aţi apelat la sprijinul, sfatul preşedintelui fondator Dan Voiculescu?
Au fost evident şi momente mai dificile, deşi nu îmi stă în fire să mă las copleşită de dificultăţi. Există o comunicare deschisă cu preşedintele fondator, iar consultările pe anumite probleme sunt absolut fireşti, aşa cum a fost cazul alianţei cu PSD, unde Dan Voiculescu, ca preşedinte fondator, are responsabilităţi stabilite prin statut.


  • Aţi reuşit să vă liniştiţi colegii din teritoriu care s-au manifestat împotriva alegerii dumneavoastră ca preşedinte al PC? Mai aveţi oponenţi?
Mie îmi place să judec lucrurile întotdeauna într-o manieră mai constructivă. Nu cred că am oponenţi. A existat la un moment dat în PC o dorinţă mai mare de a înlocui dezbaterea despre un proiect comun cu discuţia mică despre dorinţele personale ale unuia sau altuia. Acum PC a revenit la logica proiectului comun. Ne interesează alegerile. Pe toţi, în aceeaşi măsură.


  • De curând Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea de intervenţie formulată de domnul Florin Anghel pe marginea congresului din iarnă. Ce credeţi că a urmărit fostul dumneavoastră coleg?
Este interesantă acţiunea domnului Anghel înainte de începerea campaniei electorale. Momentul ales poate duce cu gândul la faptul că Florin Anghel avea nevoie de un gest care să-i aducă ceva mai multă notorietate, acum pe fundal de campanie electorală, mai ales că în afara perioadei de după congres când a fost foarte mediatizat, dumnealui nu a mai apărut atât de mult.  


  • Săptămâna trecută aţi semnat un protocol cu PSD pentru încheierea unei alianţe politice in perspectiva alegerilor parlamentare. De ce acum, cînd de fapt alegerile locale bat la uşă?
Acordul parlamentar cu PSD a condus la ideea că o acţiune politică conjugată oferă condiţii mai bune pentru susţinerea acţiunilor şi proiecte necesare multor categorii sociale. De reţinut că şi acest acord parlamentar avea în vedere susţinere reciprocă pentru proiecte cu impact social – cum este cazul reducerii TVA la alimente, crearea unui fond de solidaritate de 1% pentru pentru pensionari, neimpozitarea profitului reinvestit, etc. În acelaşi timp, motivul pentru care am demarat alianţa în acest moment ţine însă şi de o logică electorală firească, stabilirea unei conduite de neagresiune electorală pentru turul II al alegerilor locale şi, implicit, susţinerea candidatului cel mai bine plasat în primul tur de scrutin. Aşa cum am mai declarat, Partidul Conservator va merge în alegerile locale pe cont propriu.


  • Din partea cui a venit propunerea încheierii Alianţei PSD+PC? A PC sau a PSD?
Proiectul alianţei a fost o concluzie la care s-a ajuns pe măsură ce am constat că acordul parlamentar funcţionează bine. Decizia colaborării s-a luat plecînd şi de la faptul că PSD şi PC au avut multe puncte comune şi că au proiecte sociale foarte clar conturate, proiecte care după 4 ani de guvernare liberală sunt absolut necesare. Orientarea socială comună a fost cel mai puternic stimulent al acestei Alianţe.


  • Cine a venit cu ideea ca alianţa să fie înscrisă la tribunal? Au fost şi alte condiţii ?
Au existat evident multe discuţii pe aspecte punctuale, aşa cum de exemplu s-au purtat pe proiectele legislative pe care să le susţinem. Cât despre "ideea” înscrierii la tribunal - nu a fost o idee, ci a fost un semnal al unei implicări mai puternice a ambelor formaţiuni, o implicare diferită de momentul 2004.


  • Negocierile au fost uşoare sau dimpotrivă?
PSD şi PC au colaborat de multe ori, iar asta a fost o bază foarte bună pentru discuţiile de acum. S-au evocat foarte mult în aceste zile serpentinele relaţiei dintre PC şi PSD. Orice astfel de relaţie politică este marcată şi de momente mai dificile. Proiectul comun şi istoricul pozitiv consistent au fost mai importante. Cât despre negocieri, am 18 ani de politică şi pot spune că, în general nu există negocieri simple în politică.


  • Au existat opozanţi în filiale, de la PSD sau PC, ai încheierii acestei alianţe?
Firesc că au existat oameni care au văzut altfel lucrurile. Şi cred că prima problemă a celor care au altă părere se referă la o diminuare a libertăţii de mişcare a celor două formaţiuni în favoarea Alianţei. Fiecare alianţă deplasează centrul de greutate al discuţiei de la obiectivele de partid, către obiective şi acţiuni comune. Şi de aici, discuţii. Important este că în ambele partide a existat o majoritate hotărâtă în favoarea acestei alianţe, iar lucrul acesta s-a văzut atât la Consiliul Naţional al PC cât şi la cel al PSD.  


  • La apariţia ştirii că veţi încheia o alianţă cu PSD, nu au lipsit comentariile din presă că PSD are nevoie de Antene. Cât au contat Antenele în timpul negocierilor?
Speculaţii vor fi făcute tot timpul, mai ales de către cei interesaţi. Iar realitatea arată mulţi oameni interesaţi să atace această Alianţă. La discuţiile cu PSD eu nu am văzut pe nimeni din conducerea vreunui trust media. Acordul PSD-PC a fost într-adevăr mediatizat bine, pe ProTV, TVR, Antena 1, RealitateaTV, deci obiectivele de mediatizare au fost atinse. Foarte puţini dintre cei care acum îşi dau cu părerea despre obiectivele ascunse ale acestei colaborări au observat că PC şi PSD au avut puncte comune faţă de reducerea TVA la alimente sau faţă de chiriaşii din casele naţionalizate. Există un interes politic şi electoral de a pune tunurile pe colaborarea PC+PSD, pentru că această alianţă va schimba mult jocul politic din următoarele luni.  


  • Colegiile uninominale care vor reveni PC vor fi stabilite în funcţie de scorul pe care îl obtineţi la alegerile locale. Există clauze care să acopere eventuale nemulţumiri din partea dvs sau care să ducă chiar la rezilierea acestui protocol?
Există mecanisme multiple ale căror obiectiv este tocmai de a identifica consensul şi a elucida eventualele neînţelegeri. Sunt sigură că vor exista multe momente de discuţii prelungite, dar vom găsi cea mai bună cale de înţelegere.  


  • Veti mai negocia şi cu PNL?
PNL este unul dintre principalii noştri adversari în această campanie, iar acesta este un lucru pe care eu îl spun încă de la Congres. Ultraliberalismul acestui guvern a costat scump anumite categorii sociale şi voi spune acest lucru de cîte ori voi avea ocazia. Iar aici pot ridica cel puţin două semne de întrebare. Aţi auzit de vreun proiect social pentru muncitorii din fostele centre industriale, de tipul Tractorul Braşov ? Aţi observat vreo preocupare pentru decalajele de dezvoltare? Premierul a început acum, înainte de campanie, să vorbească cu mândrie muncitorească despre Planul naţional de dezvoltare rurală. Interesant este că planul a fost făcut pe perioada 2007-2013, adică exact cât să se vorbească despre el în campania electorală şi apoi să fie lăsat guvernării următoare. Asta în timp ce 25% din sate nu au canalizare, 75% din familiile din mediul rural consumă 2/3 din producţie în casă, iar şcolile de la ţară stau să cadă, acolo unde nu au fost retrocedate. În România anului 2008 avem comunităţi unde copii merg kilometrii pe jos ca să ajungă la şcoală, există comunităţi care încă nu au electricitate, deşi primul ministru promitea în 2006 că până la finalul anului încheie electrificarea Romaniei. Când vine vorba de promisiuni primul ministru ia medalia de aur.


  • Există"o modă" ca un lider de partid să promită că-şi depune mandatul în cazul în care partidul obţine un scor slab la alegeri, fie locale, fie parlamentare. Dvs. aveţi în vedere acest lucru?
Nu mă gândesc la asta acum. Nu cred că semnalul pe care, ca preşedinte sunt datoare să-l dau partidului, înainte de o campanie grea, se referă la nereuşită şi incertitudine. Eu vreau ca energia noastră să se consume în alegeri nu în discuţii despre cine, ce poziţii împarte. N-am obsesia puterii, iar acum stabilitatea şi gândirea pozitivă sunt cele mai importante.


  • Ce alte planuri, strategii aveţi pentru campaniile electorale?
Aceste alegeri sunt un moment optim pentru a schimba multe din miturile administraţiei locale. Electoratul este tot mai sătul şi din ce în ce mai exigent. Tocmai pentru asta am recomandat candidaţilor noştrii să pună accent pe comunicare directă cu electoratul şi pe propuneri clare, aproape tehnice. Cine va vorbi ca un tehnician în administraţie locală va convinge. Cine va face campanie ca pe feudă, cu pomeni electorale şi cântări, va fi trântit la vot. În ceea ce priveşte strategia pentru turul doi, singura regulă de la nivel central este că PSD şi PC îşi vor susţine reciproc candidaţii, în rest organizaţiile locale decid jocul.


  • Cum credeţi că va fi campania electorală?
Continui să cred că ceea ce în 2004 am văzut ca fiind vântul schimbării, nu a fost decât o mică adiere în comparaţie cu ce se va întâmpla în aceste alegeri. Aşa cum se conturează acum dezbaterea politică, arată  că va fi din nou departe de agenda publicului. Scandal mult şi o cascadă de vorbe mari. Am impresia că obiectivul principal al unor candidaţi este să spună vorbe de duh, ca la un concurs de bancuri, nu să-şi prezinte oferta. Electoratul însă s-a săturat şi de glume şi de clovni şi de pomeni electorale.


  • Dincolo de proiectele de partid, aveţi şi proiecte personale?  
Toate priorităţile mele se leagă în acest moment de politică. Iar ca  proiecte mă gândesc la o campanie dedicată refacerii şi dotării şcolilor din mediul rural. România de la sat, este mult în urma României urbane, iar asta mai ales din cauza lipsei de preocupare pentru calitatea educaţiei din mediul rural. Era o vreme când ne lăudam cu creşterea nivelului de educaţiei al copiilor faţă de părinţi în mediul rural, acum situaţia arată exact pe dos. Este un proces care afectează generaţii. România este ruptă în două: o parte care se duce spre UE şi o parte care nu a ieşit din evul mediu.





×
Subiecte în articol: politic politica psd locale