x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De ce i se prelungește mandatul șefului ANRE

De ce i se prelungește mandatul șefului ANRE

20 Oct 2022   •   10:44
De ce i se prelungește mandatul șefului ANRE
Sursa foto: Hepta

Revenirea temporară la piața reglementată de energie este cea mai bună Soluție pentru a proteja economia și consumatorii casnici, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El spune despre prelungirea mandatului șefului ANRE că ”într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate”.

PSD propune în coaliție reglementarea pieței de energie, pentru o perioadă limitată. O asemenea măsură ar putea fi pusă în aplicare de la 1 ianuarie anul viitor.

„Este un lucru pe care-l susținem de mai multă vreme și credem că este cea mai bună soluție în această perioadă, pentru a proteja într-adevăr și economia, dar și consumatorii casnici și pentru a avea predictibilitate și un pic de liniște socială, dacă vreți, astfel încât consumatorii să știe, să poată să vadă pe o perioadă de timp care este prețul pe care-l plătesc și care sunt ofertele pe care le primesc de energie electrică. Cred că este un lucru care poate să facă bine inclusiv furnizorilor din piață serioși, care-și doresc acest lucru, să știți că este o chestiune care e împărtășită”, spune Radu Oprea.

El spune despre prelungirea mandatului șefului ANRE că ”într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate”.

„Într-o astfel de perioadă ai nevoie de stabilitate, pentru a putea veni cu această reglementare a pieței și aceasta este cauza pentru care s-a luat decizia de prelungire a mandatelor. (...) În ultima perioadă, am constatat că lucrurile, în momentul în care s-a schimbat și cadrul legislativ și a dat competențe sporite ANRE-ului, pentru că de foarte multe ori s-a făcut o confuzie referitoare la competență, lumea vorbea despre prețul energiei și acest preț era stabilit pe Bursă, pe piața zilei următoare. Atunci, aici, în această zonă, ANRE-ul, prin liberalizarea despre care vorbeam, nu mai avea competență și producându-se această confuzie referitoare la competențe, a venit și acest discurs public referitor la ce poate să facă sau ce nu face ANRE. În ultima perioadă, am constatat că au intrat mai serios și în tema de controale, de reglementare, dar repet, au și competențe sporite prin lege”, adaugă social-democratul.

Mandatele președintelui, vicepreședintelui și a doi membri din totalul de șapte ai Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei au fost prelungite cu șase luni, potrivit unei decizii luată miercuri de Guvern.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: anre Dumitru Chiriţă