x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De noaptea minții. PNL acuză USR de închiderea la ora 18.00 a magazinelor. USR dă vina pe PSD

De noaptea minții. PNL acuză USR de închiderea la ora 18.00 a magazinelor. USR dă vina pe PSD

de Ion Alexandru    |    06 Apr 2021   •   08:10
De noaptea minții. PNL acuză USR de închiderea la ora 18.00 a magazinelor. USR dă vina pe PSD

Convulsii în interiorul PNL cu privire la măsurile de restricție instituite de Guvern în ultimele două săptămâni, liberalii fiind nemulțumiți, în special, cu privire la închiderea magazinelor la ora 18.00. Aceștia dau vina pe Ministerul Sănătății că a insistat cu această măsură și cer revenirea asupra ei. Pe de altă parte, un deputat USR aruncă vina acestei situații pe legislația destinată stării de alertă, care a fost adoptată, anul trecut, de Parlament, “grație” PSD. Iar premierul Florin Cîțu, deși a recunoscut că această măsură a fost copiată pe model francez, fără studii specifice în România, a declarat, ieri, că lucrurile rămân, în continuare, așa, în ciuda manifestațiilor de protest care au avut loc, practic, în fiecare zi.


 

“Tot bâlciul ăsta cu măsurile ultimelor zile, cu închisul magazinelor la 18.00 și ‘nchisu’-n case la 20.00, cu sus carantina, jos carantina, incidență de 4 și de 7.5, cu CNSU-ul vieții care ia decizii de pe o zi pe alta cu impact direct asupra libertății de mișcare a milioane de oameni și GCS-ul ascuns de ochii lumii, pleacă de fapt de la un vot dat în Parlament în primăvara trecută”, scrie pe contul său de socializare deputatul USR Tudor Benga. “Un vot dat pe 13 mai 2020 mai exact, pe plx-ul 251/2020 devenit apoi legea 55/2020. Este legea care reglementează starea de alertă și a fost votată covârșitor, deși nu unanim, de toate partidele care erau parlamentare și anul trecut și sunt parlamentare și anul ăsta. Iar votul ăla de fapt a fost o ditamai lașitatea întregii clase politice care a preferat să delege unor funcționari nealeși de nimeni responsabilitatea unor decizii cu impact direct asupra vieții de zi cu zi a douăzeci de milioane de oameni. Ca să nu trebuiască politicienii să asume direct decizii complicate și nepopulare în plin an electoral”, a mai adăugat acesta. 

Benga întreabă: Păi stimați ipocriți de la PSD cine a votat anul trecut să dați Guvernului și CNSU puterea de a face fix asta, să schimbe programul magazinelor de pe o zi pe alta printre altele, nu voi? Vă zic eu, voi toți, 113 deputați PSD mai exact, cu două excepții din întreg grupul parlamentar”. 

 

Eroare crâncenă a Parlamentului care a dat puteri nelimitate Guvernului

 

Reamintim că, la momentul în care Legea 55/2020 a fost supusă votului în Parlament, a fost adoptat un amendament conform căruia Hotărârile de Guvern în baza cărora se instituie starea de alertă urmau să fie aprobate, printr-o altă hotărâre, de Plenul Parlamentului. La acel moment, au existat câțiva parlamentari, printre care și senatorul PNL Daniel Fenechiu, care au atras atenția colegilor că reglementarea în cauză este neconstituțională. Atitudinea lui Fenechiu a fost caracterizată de către deputatul PNL Florin Roman drept o “opinie politică”, drept pentru care lucrurile au rămas exact așa.

Legea a fost adoptată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial și stă, din luna mai a anului trecut, la baza fiecărei prelungiri lunare a stării de alertă, cu mențiunea că magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional exact articolul care prevedea dreptul Parlamentului de a aviza hotărârile Guvernului de prelungire a stării de alertă. 

 

CASETA + FOTO FLORIN CITU (daca e nevoie)

Florin Cîțu – Rămâne cum am stabilit

 

Protestele care au loc, în mai mult de 70 de localități din România, de mai bine de o săptămână au generat o falie între unii membrii ai PNL și Guvern, dar mai ales între liberali și USR-PLUS care, prin vocea mai multor reprezentanți, în special a lui Vlad Voiculescu, au precizat că măsura închiderii magazinelor la ora 18.00 trebuie menținută în continuare. De cealaltă parte, însă, această măsură, spun liberalii, ar trebui revizuită, în sensul prelungirii programului magazinelor până la ora 19.00 sau chiar 20.00, pentru că se creează aglomerări într-un timp scurt pentru persoanele active.

Ieri, premierul Florin Cîțu a recunoscut, în cadrul unei conferințe de presă, că măsura închiderii magazinelor la ora 18.00 nu a avut niciun fundament științific, motivând doar că “asta au făcut și alte țări și că România a impus și ea măsura de reducere a timpului de deplasare”. “Prima măsură pe care au luat-o țările europene a fost de a reduce orele la care ne aflăm în spațiu public. După ce am luat aceste măsuri, am văzut o scădere a ratei de infectare, deci ceva efect au avut”, a adăugat șeful Executivului. Acesta susține că, referitor la cozile generate de această măsură, a cerut o “analiză, să vedem cât este datorat faptului că acum suntem înainte de sărbători și cât faptului că s-au impus restricții”. Cîțu a anunțat că, deocamdată, nu se modifică programul închiderii magazinelor la ora 18.00.

×