x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Declaratiile lui Basescu bulverseaza politicienii

Declaratiile lui Basescu bulverseaza politicienii

06 Ian 2005   •   00:00

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora este adeptul "unor anticipate imediate pentru a scapa de o solutie imorala care se numeste PUR", au fost comentate ieri de catre liderii si analistii politici. Principalul partid vizat de Basescu, PUR, a anuntat ca a convocat Biroul Politic si Biroul Permanent ale partidului pentru a analiza situatia creata si a lua o decizie.


DANA PICIU

Biroul de presa al Partidului Umanist a dat ieri publicitatii un comunicat in care precizeaza ca declaratiile lui Basescu vor fi analizate de conducerea PUR la sfarsitul acestei saptamani. "Partidul Umanist a luat act de declaratiile presedintelui Traian Basescu in legatura cu optiunea sa pentru alegeri anticipate imediate, in scopul scoaterii PUR de la guvernare. In urma acestor afirmatii, Partidul Umanist a convocat Biroul Politic si Biroul Permanent pentru a analiza situatia creata si a lua o decizie. Intrunirea celor doua foruri de conducere ale partidului va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, vineri si sambata.

"AFIRMATIE HAZARDATA". Cat priveste declaratia in cauza, aceasta este surprinzatoare pentru un presedinte de stat, nu si pentru Traian Basescu, un obisnuit al iesirilor la rampa cu afirmatii incendiare. Partidul Umanist spera ca domnul Traian Basescu, cel care a insistat pe langa PUR pentru ca formatiunea umanista sa intre in Executiv si sa sustina Guvernul Tariceanu, sa poata depasi cat mai grabnic impasul neregasirii in functia pe care o detine in prezent si sa se ocupe cu prioritate de atributiile care revin unui sef al statului.

Afirmatia potrivit careia presedintele unei tari vrea alegeri anticipate doar pentru a elimina un partid parlamentar de la conducerea tarii este hazardata, iar presedintele Traian Basescu probabil ca va afla acest lucru macar de la mediul diplomatic, daca nu de la consilierii personali.

"IREAL". Declaratia pare cu atat mai ireala cu cat ea este facuta la doar o luna de la incheierea alegerilor generale. Acest lucru poate crea Romaniei o imagine nefavorabila in lume, imaginea unei tari neguvernabile, in care institutiile statului se calca pe picioare si isi suprapun competentele, iar presedintele statului isi exprima public orgoliile personale pe care si le doreste implinite fara a tine cont de vointa poporului si de nevoia de stabilitate a tarii", se arata in comunicatul de presa al PUR.

.

.

Dan Voiculescu: "Domnul Basescu m-a rugat sa intram la guvernare"

MESAJ. Liderul umanist, Dan Voiculescu, a vrut sa fie clar pentru toata lumea: PUR nu se atarna sau nu se agata de guvernare
Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a comentat pentru Radio Romania Actualitati afirmatiile facute de presedintele Traian Basescu in interviul acordat cotidianului Adevarul. Interventia sa a fost comentata pentru acelasi post de radio de catre vicepresedintele PD Radu Berceanu.

Realizator: Cum vede PUR varianta anticipatelor, in conditiile in care presedintele Basescu sustine ca este nevoie de loialitate in relatia partidului dumneavoastra cu Alianta, dupa ce PUR a sprijinit PSD in campania electorala si apoi in Parlament?
Dan Voiculescu: Sunt surprins de afirmatiile domnului Basescu. Dansul da dovada de imoralitate si cred ca nu este un comportament demn de un presedinte. Vreau sa ii reamintesc domnului presedinte si tuturor celor care ne asculta ca eforturile de a atrage PUR la guvernare au fost facute de domnul Basescu personal. De altfel, eforturile dansului au pornit inca de la alegerea presedintelui Vacaroiu si a lui Adrian Nastase, cand a venit la mine de cateva ori pentru a-mi da o multime de argumente, inclusiv argumentul pe care-l considera dansul ca este maxim: mi-a oferit mie functia de presedinte al Senatului, lucru pe care l-am refuzat, si PUR a votat asa cum este cunoscut pentru alegerea presedintelui Senatului si al Camerei Deputatilor. Ulterior, /.../ in fata mai multor martori, printre care domnul Stolojan si domnul Copos, domnul Basescu m-a rugat, explicandu-mi nevoia de stabilitate politica - repet, m-a rugat, explicand nevoia de stabilitate politica - , sa intram la guvernare, lucru cu care in final - si nu foarte usor - am fost de acord, pentru ca acum sa vina sa spuna ca PUR a dat dovada de imoralitate si ca e nevoie sa scape de PUR. Vreau sa fie clar pentru toata lumea ca PUR nu se atarna sau nu se agata de guvernare. PUR este un partid politic care sta pe picioarele sale. Noi nu avem politicieni de meserie. Membrii PUR isi au meseriile lor si nu au nevoie de politica pentru a-si asigura cele necesare traiului. Deci, daca domnul Basescu este incomodat de PUR, noi ne putem retrage cei trei ministri, putem sa ne recalculam strategia. Voi convoca maine sau poimaine (n.r. - astazi sau maine) Biroul Permanent si Biroul Politic, pentru a lua masuri fata de aceasta afirmatie iresponsabila a domnului Basescu, care cred eu ca pune in pericol nu situatia PUR, pentru ca asta e mai putin importanta, pune in pericol exact stabilitatea politica la care dansul s-a referit si pune in pericol, in fond, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Realizator: Domnul presedinte Basescu spunea ca daca PUR ar corecta ceea ce domnia sa numea eroarea din Parlament, unde PUR a sprijinit alegerea presedintilor celor doua Camere, atunci lucrurile s-ar schimba si totul ar fi in alti termeni.
Dan Voiculescu: Eu sunt convins ca domnul Basescu, prin articolul si prin interviul dat ziarului Adevarul nu a facut altceva decat o foarte ieftina tactica de negocieri. Este cunoscut faptul ca in aceste zile se negociaza numirea prefectilor. PUR este foarte interesat sa aiba prefecti, pentru ca e un partid care vrea sa se dezvolte si pentru ca avem oameni capabili de a indeplini aceste functii. Dansul a considerat ca prin interviul din Adevarul va pune presiune pe partidul nostru in negocieri, lucru care nu este adevarat, iar legat de votul nostru pentru schimbarea presedintilor Senatului si Camerei - dupa cum am afirmat de altfel si aseara, in fata primului-ministru, cu care am avut o discutie de doua ore - nu pot conta pe votul nostru. Votul nostru ramane definitiv. Am dat un vot si ne pastram votul in favoarea domnului Vacaroiu ca presedinte al Senatului si a domnului Adrian Nastase ca presedinte al Camerei Deputatilor.

Radu Berceanu: Un partid care face parte dintr-o coalitie trebuie sa faca parte din acea coalitie in tot ceea ce inseamna actiunea politica din tara respectiva. Nu poate exista situatia in care un partid este pentru anumite lucruri in coalitie cu niste partide si pentru alte lucruri in coalitie cu alte partide. E ca si cum un jucator de fotbal ar fi in faza de atac la Dinamo si in faza de aparare la Steaua. Asa ceva nu poate fi luat in calcul. Drept urmare, daca aceasta coalitie este stabila si functioneaza si toate cele patru partide componente doresc sa fie impreuna, ele trebuie sa fie impreuna la toate actiunile si atitudinile politice necesare in Romania in perioada in care sunt impreuna. Dar ideea ca la anumite lucruri un partid este aliat cu unii si la alte lucruri este aliat cu altii este o idee care n-are cum sa functioneze si cred ca pana la urma noi trebuie sa gasim o solutie pentru aceasta problema, sigur, impreuna cu PUR si impreuna cu celelalte partide.

Dan Voiculescu: Hotararea noastra de a vota in Camera si in Senat a fost premergatoare formarii Guvernului. Deci nu putem, ca partid serios, sa revenim la o hotarare pe care am luat-o cu cateva saptamani inainte, fara a avea argumente, decat argumente, daca vreti, de ordin de algoritm politic. In al doilea rand, noi nu putem fi de acord cu masuri care sunt impotriva crezului nostru politic. Asa ca nu e exclus ca partenerii de coalitie, cum o numeste domnul Berceanu, sa faca si greseli. Ca atare, ne rezervam dreptul ca atunci cand se fac greseli sa ne spunem punctul de vedere. Noi am mai avut o perioada cand au existat dispute mari intre membrii unei coalitii si asta nu a insemnat ca acea coalitie nu a functionat; ca nu a functionat bine e alta problema. Practic, sunt doi timpi diferiti: e un timp in care noi am luat o hotarare si ne-o respectam, suntem consecventi in hotararea luata, si e un alt timp, cand am acceptat sa intram intr-un Guvern pentru a asigura stabilitate politica si a construi. Daca nu se doreste, nu e nici o problema, noi ne putem retrage din Guvern in urmatoarele zile.

.

.

Tariceanu: "Anticipatele sunt o solutie pentru o eventuala criza"

DEOCAMDATA LINISTE. Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca acum nu suntem intr-o situatie de criza politica si ca Guvernul functioneaza normal
Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca alegerile anticipate reprezinta o solutie politica in cazul in care actualul Guvern va observa ca nu poate conta pe o majoritate stabila si solida in Parlament si la nivel local. "Sunt de acord cu declaratia presedintelui Traian Basescu, sa avem in vedere aceasta solutie pentru iesirea dintr-o eventuala criza politica. Tin sa precizez cu toata responsabilitatea ca acum nu suntem intr-o situatie de criza politica. Guvernul functioneaza normal. Noi doar am evocat posibilitatile de lucru pe care le avem in vedere, daca suntem pusi in situatia de a nu asigura o Guvernare stabila si in folosul romanilor. Nu stiu daca celelalte forte politice vor fi avantajate de alegerile anticipate, dar Alianta D.A. va fi!", a precizat ieri Tariceanu. Desi este de parere ca Romania nu se confrunta in prezent cu o criza politica, seful Executivului a tinut sa constate "cu nemultumire existenta unor situatii bizare pe scena politica actuala". El s-a referit pe de o parte la presedintii celor doua camere ale Parlamentului alesi pe baza unei coalitii intre PSD, PRM si PUR, iar pe de alta parte, la actualul Guvern investit pe baza unei majorititati politice formate in Parlament de Alianta D.A., UDMR si PUR si cu sprijinul minoritatilor nationale. "In unele consilii judetene exista o majoritate constituita in jurul Aliantei D.A. cu PUR, in timp ce in altele majoritatea este axata pe colaborarea dintre PSD si PUR. Consider ca este normal ca aceste lucruri sa fie clarificate, perntru a asigura coerenta dintre conducerea Parlamentului si majoritatea parlamentara, precum si intre Guvernarea la nivel central si cea de la nivel local" a adaugat Tariceanu. El a tinut sa precizeze ca are o relatie de "parteneriat autentic" cu presedintele Traian Basescu, parteneriat care " favorizeaza buna functionare a institutiilor statului si nu este grefat de vreo forma de competitie politica sau de intrigi intre palate, ca in trecut". In acest context, premierul a anuntat ca saptamana viitoare va face o vizita "amicala, neprotocolara" la Palatul Cotroceni.

FUZIUNEA PNL-PD. In alta ordine de idei, Calin Popescu Tariceanu s-a declarat un adept al fuziunii dintre PNL si PD, care, in opinia sa, reprezinta "implinirea unui proiect politic de a construi un partid liberal puternic". "Romania nu se poate dezvolta in absenta unei forte liberale consolidate. Ma bucura faptul ca presedintele Traian Basescu apreciaza acest proiect politic pe care noi il pregatim pentru Romania. Eu, personal voi initia, la Congresul PNL de pe 4-6 februarie a.c., o motiune pentru realizarea fuziunii dintre cele doua partide. Congresul va fi cel care va decide", a spus Tariceanu. (Silviu Sergiu)

Boc isi sustine fostul sef de partid

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a facut ieri declaratii moderate, care au sustinut totusi pozitia exprimata de Traian Basescu: "Nu comentez declaratia presedintelui Traian Basescu, dar pot sa constat, din calitatea de presedinte interimar al PD, ca exista in teritoriu o stare de nemultumire in legatura cu aceasta bizarerie politica legata de sustinerea Guvernului. Si anume ca presedintii celor doua Camere au fost alesi pe baza unei alte coalitii, in timp ce Guvernul este sustinut de catre o alta coalitie. Numitorul comun in aceste doua coalitii este PUR. Intre Alianta PNL-PD si PSD nu exista nici un numitor comun. In consecinta, in perioada urmatoare trebuie clarificata aceasta situatie pentru asigurarea coerentei guvernamentale", ne-a declarat Emil Boc.

REGULAMENT. Boc spune ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu pot fi inlocuiti de la sefia celor doua Camere in baza articolului 25 din Regulamentul Camerei Deputatilor. "Acolo se precizeaza foarte clar ca orice membru al Biroului Permanent - iar presedintele este membru al Biroului - poate fi revocat la propunerea unei treimi din numarul deputatilor, iar acestia sa provina din cel putin trei grupuri parlamentare", a explicat liderul PD. La Senat, spune el, desi nu exista aceasta prevedere, ea poate fi introdusa in regulament sau asimilata cu cea de la Camera.

ANTICIPATE. In privinta organizarii imediate de alegeri anticipate, Emil Boc a fost mai rezervat. "Ca membru al Aliantei, obiectivul nostru este punerea in practica a programului de guvernare. Daca acest obiectiv nu va putea fi indeplinit, solutia este intoarcerea la popor", sustine liderul democrat, preluand expresia favorita a lui Traian Basescu. Intrebat daca programul de guvernare este in acest pericol, Boc a precizat ca "in acest moment primele doua proiecte importante sunt demarate, cota unica de impozitare si recalcularea pensiilor".

FUZIUNE. Cat despre fuziunea PD si PNL, Emil Boc s-a aratat de acord cu aceasta idee: "Sunt si voi fi sustinatorul fuziunii. Va constitui o tema de dezbatere chiar la congresele celor doua partide, care vor stabili modalitatile tehnice ale fuziunii". El respinge in schimb ideea unei fuziuni prin absorbtie intre PD si PNL aratand ca cele doua partide au o pondere aproximativ egala. El a precizat ca fuziunea trebuie sa pastreze identitatea celor doua partide din care sa rezulte o formatiune fundamentata pe programul Aliantei D.A. (Oana Stancu)

.

.

.

PSD
Click pentru a mari imaginea
Liderul PSD Mircea Geoana (foto) considera ca declaratia presedintelui Traian Basescu privind necesitatea alegerilor anticipate demonstreaza ca seful statului "se hraneste din criza si instabilitate politica si nu ezita sa genereze astfel de situatii contrar mandatului care i-a fost incredintat de electorat. "Este vorba de continuarea uneri maniere de a face politica cu care Traian Basescu ne-a obisnuit. Acum o saptamana, asocierea PUR la guvernare era o chestiune morala, iar astazi, brusc, nu mai e. Cred ca este vorba de un calcul politic, iar Romania va fi dezavantajata de aceasta instabilitate. Noi speram sa nu se ajunga la alegeri anticipate", ne-a declarat ieri Mircea Geoana. In opinia sa, prin anticipate s-ar ajunge la situatia ca PRM sa se transforme in unicul arbitru de pe scena politica, iar Romania ar irosi trei luni care ar trebui folosite pentru reforme si pentru indeplinirea conditiilor de aderare la UE. Geoana a dat asigurari ca PSD este pregatit sa treaca prin alegeri anticipate si s-a declarat increzator ca partidul sau va obtine un scor bun. "Anticipatele nu vor schimba foarte mult raportul de forte din forul legislativ. Cred ca nici o formatiune politica nu isi imagineaza ca poate sa obtina majoritate in Parlament", a spus Geoana. (Silviu Sergiu)

COMPARATIE
Click pentru a mari imaginea
Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu (foto), a precizat ca declaratiile presedintelui Basescu pot indica o reactie pozitiva, plecand de la ideea ca nu poate indeplini anumite promisiuni electorale, dar este si un semnal ca nu doreste sau se teme sa-si indeplineasca promisiunile electorale: "Comparatiile dintre situatia de astazi si cea din 1997 sunt productive numai daca se iau in considerare contextele diferite. In 1997, mai puternica decat presiunea schimbarii radicale a politicii externe catre NATO si UE era grava criza si in special criza financiar-bancara care ameninta sa trimita tara in haos. Acum, situatia economica este suficient de solida si pe primul plan trece indeplinirea angajamentelor pe care Romania si le-a luat pentru integrarea europeana. Poate nu este intamplator faptul ca acest interviu vine o data cu declaratia Comisiei Europene din Romania care a tinut sa reaminteasca de angajamentele pe care Romania si le-a luat printre care si acela ca nu va mai plati nici un fel de ajutor de stat combinatelor siderurgice. Aceasta contravine cu accentele populiste care au existat in campania electorala a presedintelui si atunci putem lua in discutie ideea ca presedintele Basescu incerca sa abata atentia de la realizarea unor masuri care ar deteriora polularitatea sa". (Dana Piciu)

UDMR
Click pentru a mari imaginea
Liderul UDMR, Marko Bela, spune ca nu cunoaste argumentele presedintelui Traian Basescu in privinta alegerilor anticipate si considera ca "va trebui sa discutam aceasta propunere". "Dar ceea ce pot sa va spun acum este ca, dupa parerea mea, noi avem o prioritate absoluta in acest moment, si anume semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana la primavara, probabil in aprilie, si, pentru a realiza acest deziderat, avem nevoie de stabilitate politica si, bineinteles, de o majoritate guvernamentala stabila. Deci, nici din acest punct de vedere nu avem nevoie de alegeri anticipate", a declarat ieri liderul UDMR pentru Radio Romania Actualitati. La randul sau, presedintele executiv al Uniunii, Takacs Csaba, a declarat pentru Mediafax ca "experienta noastra spune ca nu tot ce zboara se mananca". El a apreciat ca "poate" declaratia lui Basescu are "un alt mesaj". "Dati-mi voie sa ma exprim sub aceasta forma", a spus liderul UDMR, refuzand sa dea alte detalii. (Gabriela Antoniu)

PRM
Click pentru a mari imaginea
Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu (foto), considera ca a declara varianta alegerilor anticipate avansata de presedintele Traian Basescu este "prematura". "Guvernul a fost votat recent de Parlament si trebuie sa treaca la treaba. Nu vad cum s-ar declansa anticipatele asa curand. Oricum ar fi, PRM nu se teme de alegeri anticipate, deoarece are un electorat stabil", a spus Ciontu. Liderul PRM a adaugat ca un eventual refuz al actualului Guvern de a colabora cu Partidul Umanist din Romania ar fi "cel putin la fel de imoral si pentru cei care s-au folosit de votul parlamentarilor acestui partid pentru a trece Guvernul prin Parlament". "Eu ii doresc Guvernului, pe care l-am apreciat inca de la constituire eterogen si cu sanse mici de eficienta, sa-si realizeze ceea ce si-a propus", a declarat Ciontu. El este de parere ca demararea procedurii de schimbare a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor este imposibila, "intrucat articolul 64 din Constitutie stipuleaza ca acestia sunt alesi de plenul fiecarei Camere a Parlamentului pe intreaga perioada a mandatului, care este de patru ani". PRM este de acord cu o ancheta parlamentara care sa analizeze corectitudinea desfasurarii alegerilor din 28 noiembrie 2004 si va propune, la inceperea sesiunii parlamentare (1 februarie), amendarea legii electorale. (Dana Piciu)
×