x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Democratii, scosi din schemele guvernarii

Democratii, scosi din schemele guvernarii

19 Noi 2004   •   00:00

Directorul Institutului Social Democrat "Ovidiu Sincai", deputatul PSD Adrian Severin, considera ca, dupa alegerile din noiembrie, variantele cele mai bune ar fi formarea fie a unui guvern PSD-PUR, alaturi de UDMR, fie a unui guvern de larga coalitie, in care sa intre pe langa cele trei partide si PNL.

CARMEN VINTILA

Click pentru a mari imaginea
PROFETII. Adrian Severin spune ca un nou partid de guvernamant va fi afectat de presiunea mediilor corupte
Deputatul PSD Adrian Severin a prezentat ieri o prognoza realizata de cercetatorii Institutului Social Democrat privind evolutia politica post-alegeri. Pentru ca are si calitatea de candidat pe listele PSD pentru Camera Deputatilor, Severin a tinut sa precizeze ca acest Institut este o "organizatie a societatii civile, si nu este un purtator de cuvant al PSD".

PROGNOZA. Potrivit prognozei Institutului , varianta unui guvern de larga coalitie intre PSD-PUR-PNL-UDMR ar asigura o larga majoritate, necesara unui Executiv care va avea drept misiune principala integrarea europeana si ar avea si sustinerea factorilor de decizie occidentali. "Aceasta varianta a intrunit deja o masa critica in randul tuturor partidelor componente, iar capacitatea de negociere a PSD, dovedita cu ocazia constituirii Consiliilor Judetene, este un argument in plus pentru a sustine probabilitatea realizarii sale", se precizeaza intr-un raport al Institutului.

Varianta formarii dupa alegeri a unui guvern minoritar al Uniunii PSD-PUR alaturi de UDMR are si ea un "grad ridicat de probabilitate sa se realizeze, deoarece Alianta PNL-PD este izolata, in acest moment, pe scena politica", se apreciaza in raport. Severin a afirmat insa ca nu vede cum ar putea sa functioneze, dupa alegeri, un guvern minoritar al Aliantei PNL-PD alaturi de UDMR si exclude ca din formula unui guvern de larga coalitie sa faca parte PD si Traian Basescu.

RAPORT. Conform raportului Institutului , prin intreaga atitudine politica, Traian Basescu nu a facut decat sa-si atraga antipatia unor importanti lideri europeni, asfel incat prezenta PD in arcul guvernamental nu ar face decat sa aduca deservicii intereselor Romaniei. Raportul mai precizeaza necesitatea ca PRM sa fie mentinuta in afara coalitiei de guvernamant, precum si faptul ca cele mai mari sanse de a forma guvernul le are PSD, deoarece are doua atuuri importante: presedintele Romaniei va sprijini partidul al carui lider a fost si PSD are cea mai mare capacitate de a forma aliante, dupa cum a dovedit la alegerile locale. Adrian Severin a mai aratat ca Institutul Social Democrat considera ca alternanta la putere nu ar duce la reducerea fenomenului coruptiei, ci la amplificarea sa. El a explicat ca un ministru care ar veni acum la putere, oricat de cinstit ar fi, ar avea nevoie de timp pentru a detine controlul asupra parghiilor statului pentru combaterea coruptiei.
×
Subiecte în articol: politic