Camera Deputaților, în for decizional, a respins, ieri, proiectul de lege referitor la stabilirea datei alegerilor locale și a măsurilor organizatorice ale acesui scrutin, elaborat de Guvernul Orban. În schimb, cu o majoritate mai mult decât confortabilă, deputații au votat proiectul de lege similar, trecut, marți, de Senat, inițiat de doi parlamentari ai UDMR și modificat, cu amendamente, în Comisia Juridică. Toate amendamentele USR, care dorea impunerea votului timp de două zile, sau ale PMP, care urmărea votul prin corespondență sau electronic, precum și eliminarea unor condiționalități legale cu privire la depunerea candidaturilor, au fost respinse la vot. Legea a fost trimisă la Palatul Cotroceni, în vederea promulgării.
Cu 253 de voturi “pentru”, doar două voturi “împotrivă” și 36 de abțineri, Legea privind data alegerilor locale inițiată de UDMR a fost adoptată de Camera Deputaților. Scrutinul va fi organizat într-o singură zi, duminică, 27 septembrie 2020. Tot ieri, a fost respinsă, atât de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, cât și de Plen, forma legii adoptate de Guvernul Orban, care a picat, de asemenea, și la votul Senatului. În legătură cu această situație, deputatul Florin Iordache a precizat că propunerea legislativă a UDMR este completă, însă a atras atenția că multe dintre prevederile inițiate de Guvern au fost preluate în noua lege.
Astfel, actul normativ adoptat stabilește 27 septembrie ziua de vot pentru alegerea consiliilor locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi pentru alegerea primarului general al municipiului Bucureşti, consiliilor judeţene, dar şi a preşedinţilor consiliilor judeţene.
Cum va fi organizat acest scrutin
Membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, potrivit legii, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. La acest scrutin, termenele privind procesul electoral încep să curgă de la data de 29 iulie 2020, iar alianţele electorale constituite între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local urmează să se înregistreze în termen de 5 zile de la data înfiinţării birourilor electorale.
Aceste birouri electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 9 membri, pentru secţiile de votare din comune şi oraşe. În cazul secțiilor din municipii și din sectoarele Capitalei, acestea vor fi formate dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 11 membri.
Autoritatea Electorală Permanentă și STS urmează să asigure resursele necesare pentru configurarea adreselor de poştă electronică ale Biroului Electoral Central
În ceea ce privește indemnizațiile membrilor comisiilor de votare, acestea au fost stabilite la 250 de lei pe zi, pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, locţiitorii acestora şi operatorii de calculator, și la 150 de lei pe zi pentru membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare.