Deputatul clujean ex-ALDE, Steluța Cătăniciu, s-a alăturat Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal) și conduce, începând de ieri, filiala municipiului București a partidului. Aflată la al doilea mandat de deputat, Steluța Cătăniciu devine, astfel, cel de-al șaptelea parlamentar al PPUSL, devenind membru al Grupării Umaniste din Legislativ, alături de Grațiela Gavrilescu, Alexandru Băișanu, Dorel Căprar, Andrei Gerea, Eugen Durbacă și de senatorul Teodor Meleșcanu, fost președinte al Camerei superioare a Parlamentului.
Steluța Cătăniciu a intrat, pentru prima dată, în atenția opiniei publice, în toamna anului 2015, când a demonstrat că nu abdică niciodată de la principiile sale. Concret, atunci, ea a demisionat din funcția de membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, în semn de protest, după ce Parlamentul a validat propunerea făcută de Dacian Cioloș, ca postul de ministru al Justiției să fie ocupat de Cristina Guseth, apropiata Monicăi Macovei. Steluța Cătăniciu a intervievat-o, atunci, pe Guseth, demonstrând nepregătirea acesteia pentru preluarea unui astfel de portofoliu guvernamental. După validarea incredibilă a acesteia, premierul de atunci a decis înlocuirea lui Guseth cu Raluca Prună.
Noul membru al PPUSL a declarat, ieri, că “alături de colegii mei umaniști, cu unii dintre ei chiar am mai colaborat în trecut, îmi doresc să aducem o contribuție semnificativă, prin inițiative legislative și proiecte concrete, prin care să răspundem la cât mai multe dintre nevoile românilor. Am găsit aici, la Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), o preocupare reală pentru oameni, pentru categoriile sociale vulnerabile, pentru clasa de mijloc, pentru toți românii”.
Proiectul ”reangajării pensionarilor”, în dezbaterea antreprenorilor
Un astfel de proiect al PPUSL a generat, tot ieri, emiterea unei scrisori deschise de către deputatul Grațiela Gavrilescu în atenția antreprenorilor din România. Gruparea Umanistă din Parlament salută, astfel, dezbaterea declanșată de propunerea privind reintegrarea pe piața muncii a pensionarilor care doresc să își continue activitatea”. În documentul citat, Gavrilescu arată că proiectul este dedicat atât susținerii dezvoltării firmelor românești, prin utilizarea experienței acumulate de profesioniștii pensionați, cât și asigurării unui trai decent pentru persoanele care, după decizia de pensionare, își doresc și pot desfășura activități compatibile cu propria profesie.
“Prin criteriile referitoare la cifra de afaceri și numărul de angajați, ne-am asigurat că, pentru agenții economici cu o cifră de afaceri mai mică de 5.000.000 lei, nu există o obligativitate, ci doar posibilitatea de a angaja consilieri din rândul pensionarilor, dar și că pentru pensionarii angajați nu se datorează contribuții de asigurări sociale și contribuția de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie. Numărul minim de consilieri pensionari se raportează la numărul total de angajați”, arată PPUSL.
Grațiela Gavrilescu subliniază că măsura preconizată nu va fi o povară fiscală pentru firmele mici. “Preocuparea noastră pentru fructificarea experienței profesionale a celor care pot contribui activ la asigurarea prosperității societății românești este împărtășită, chiar în aceste zile, în toate marile economii ale lumii. Foarte recent, președintele Statelor Unite ale Americii a semnat un ordin potrivit căruia, pentru a fi angajat de guvern, experiența va fi criteriul prioritar”, a conchis aceata.