x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DGIPI, mărul discordiei

DGIPI, mărul discordiei

de Mara Raducanu    |    01 Oct 2009   •   00:00

Gelu Drăjneanu, şeful Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului de Interne, este prima persoană care şi-a dat demisia, la doar câteva minute după revocarea din funcţie a ministrului de Interne, Dan Nica. Păun Iordache, adjunct la comanda DGIPI, va asigura conducerea serviciului.



Păun Iordache, adjunct la comanda DGIPI, va asigura conducerea serviciului. Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) reprezintă serviciul cu cea mai mare greutate din cadrul Ministerului de Interne. Râvnit de mulţi, controversatul post al şefiei DGIPI a decis, de-a lungul timpului, până şi numirea sau revocarea din funcţie a miniştrilor de la Interne. Este cazul lui Gabriel Oprea, obligat să demisioneze de la şefia Internelor din cauza faptului că l-a readus la conducerea DGIPI pe Virgil Ardelean, cunoscut sub numele de "Vulpea". La rândul său, Liviu Dragnea a spus adio postului de la Interne sub pretextul că "fondurile primite de MAI pe anul 2009 erau insuficiente". Însă, în realitate, potrivit unor surse din cadrul MAI, Dragnea şi-a prezentat demisia "forţat" de faptul că nici el nu găsise soluţia cea mai "convenabilă" pentru şefia DGIPI.

LANŢUL SLĂBICIUNILOR

Gelu Drăjneanu a fost numit la conducerea DGIPI la data de 25 martie, în urma unui scandal, în miezul căruia s-a aflat Cornel Şerban, predecesorul său. Şerban a fost reţinut atunci de procurorii DNA, în urma ilegalităţilor reclamate de procurori legate de un teren al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Încadrat în Ministerul de Interne din 1985, Gelu Drăjneanu a ocupat de-a lungul timpului diverse funcţii: adjunct al şefului Secţiei 8 de Poliţie, în perioda 1990-1991; şef Direcţia de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog 2001-2002; prim-adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei Române, 2003. În 2006, Gelu Drăjneanu a ieşit la pensie, la cerere, din funcţia de director adjunct al proaspetei înfiinţate pe atunci Direcţii Generale Anticorupţie.

UN PĂUN LA "DOI Ş'UN SFERT"
La rândul său, Păun Iordache, noul şef al DGIPI, lucrează în serviciile secrete din mai 1990, fiind până în 2003 angajat la structura de informaţii a Internelor, după care, timp de aproape patru ani, detaşat la Serviciul Român de Informaţii (SRI), unde a fost prim-locţiitor. De-a lungul carierei sale, în care a lucrat numai la servicii secrete, Păun a avut o scurtă perioadă în care a fost angajat al MAI, ocupând funcţia de ofiţer specialist, "cu atribuţiuni pe linia protecţiei persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal". Păun Iordache a fost director general adjunct al DGIPI din aprilie 2009, înputernicit în funcţie în urma scandalului Plaza Mall, care la acea vreme s-a soldat şi cu demisia lui Marian Tutilescu, fostul şef al Poliţiei Capitalei.

×
Subiecte în articol: politic