x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dilema grea - Alesii, pusi sa aleaga intre lefuri

Dilema grea - Alesii, pusi sa aleaga intre lefuri

de Dana Piciu    |    07 Noi 2006   •   00:00
Dilema grea - Alesii, pusi sa aleaga intre lefuri

Parlamentarii romani care sunt acum si euroobservatori vor fi nevoiti ca pana la 1 ianuarie 2007 sa opteze intre cele doua mandate. Desi practica PE nu le interzice sa detina ambele demnitati, Statutul parlamentarului roman ii obliga sa aleaga una din doua.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a solicitat luna trecuta Parlamentului European lamuriri cu privire la cei care vor reprezenta Romania in Parlamentul European de la 1 ianuarie 2007 pana cand vor fi organizate alegeri pentru europarlamentari, in cazul in care aceste alegeri nu vor avea loc inainte de 1 ianuarie 2007. Raspunsul presedintelui Parlamentului European, Josep Borrel, dezbatut ieri de conducerea Camerei Deputatilor, a fost ca Parlamentul roman poate proceda cum crede de cuviinta, pentru ca nu exista nici o prevedere europeana care sa le interzica deputatilor si senatorilor romani sa detina cele doua functii. "Prin derogare de la articolul 7 litera 2 din actul privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct prevazut prin articolul 24 litera 3 din Actul de aderare, membrii Parlamentului roman care vor fi numiti in Parlamentul European vor putea detine un mandat dublu pana la alegerile ce vor avea loc in Romania", se arata in scrisoarea lui Borrel.

STATUTUL E DE VINA. Problema alesilor nostri o reprezinta insa Statutul parlamentarului roman, care nu le permite cumulul celor doua functii. "Este o chestiune destul de sensibila pentru opinia publica de la noi. Un parlamentar nu poate beneficia de doua sume forfetare, una de la Parlamentul national si una de la cel european. Problema dublei salarizari este extrem de sensibila pentru electoratul roman si de aceea cei trimisi in PE ar trebui sa-si dea demisia din Parlament incepand cu 1 ianuarie 2007", a precizat secretarul Camerei Deputatilor, pesedistul Valeriu Zgonea. El a recunoscut ca exista riscul ca, dupa alegerile pentru Parlamentul European, cei care vor alege Bruxellesul acum sa-si piarda si mandatul din tara si nici sa nu fie alesi europarlamentari. Deocamdata, Biroul Permanent nu a luat nici o decizie cu privire la acest subiect. Singura solutie este modificarea Statutului parlamentarului, despre care Zgonea a spus ca "nu reprezinta o chestiune de actualitate pentru politicieni". Alegerile pentru Parlamentul European sunt programate sa aiba loc cel mai probabil la 13 mai 2007.

COMPARATIE
Euroobservatorii romani primesc la Bruxelles 270 de euro pentru fiecare zi de sedinta din Parlamentul European. In lunile cele mai active, cu 10-12 sedinte, ei primesc pana in 3.000 de euro. Din acesti bani alesii nostri trebuie sa-si asigure transportul intern, cazarea si masa. In paralel, ei primesc si indemnizatiile de la Parlamentul Romaniei - 35 de milioane, plus inca atat suma forfetara destinata functionarii birourilor parlamentare din teritoriu, in cazul deputatilor. Senatorii primesc sume forfetare mai mari, aproximativ 80 de milioane de lei, reprezentand o indemnizatie si jumatate.

×