x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Directorul SRI: Sub mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun joc de putere şi nu va organiza proteste

Directorul SRI: Sub mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun joc de putere şi nu va organiza proteste

25 Ian 2017   •   18:31
Directorul SRI: Sub mandatul meu, SRI nu se va implica în niciun joc de putere şi nu va organiza proteste
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Am participat astăzi la o discuție extrem de utilă, onestă, transparentă, așa cum este normal să existe la nivelul acesta. Mi-am exprimat dorința personală și a SRI de a avea o comunicare cât mai deschisă, corectă și transparentă cu membrii comisiei.

Discuțiile nu au ocolit evenimentele recente în care a fost menționat numele SRI. Am oferit detalii cu privire la ancheta internă și cu privire la mecanismele de identificare și sancționare a elementelor care nu funcționează în parametrii așteptați.

Aș vrea să fac câteva lămuriri:

Suntem martori la o divizare în societatea românească. Am preluat mesajele venite din partea persoanelor de bună credință. Le voi trata și SRI le va trata cu toată seriozitatea adecvată situației. Suntem conștienți de lucrurile vehiculate în spațiul public și le voi trata cu toată responsabilitate.

Am văzut că există interesul de a destabiliza o instituție puternică și serioasă a statului român. Le spun tuturor, mai ales celor de bună credință, că SRI are instrumente validate în timp să se apere atât pe el, dar mai ales pe cetățenii României. Un SRI slab, timorat, ar însemna o Românie dezarmată în fața amenințărilor.

Este esențial și fundamental ca serviciile de informații să nu fie omniprezente și omnipotente. Acele vremuri au apus demult. Înțeleg preocuparea societății românești ca SRI să fie o instituție subordonată mecanismelor democratice. Subliniez și faptul că, oricând SRI va fi solicitat sau mandatat să ajute la întărirea statului, o va face așa cum a făcut-o și în trecut. În limitele legii și în limitele Constituției. 

Demonizarea instituției pe care o conduc în primul rând îi afectează pe angajații noștri onești și loiali. Cei care ne atacă știu că nu vom intra în acest joc și continuă. Am speranța că aceste lucruri se vor opri. Vreau să subliniez clar hotărârea mea de a ține SRI în limitele cadrului legal și al misiunilor sale stipulate de lege.

SRI nu are și nu va avea acoperiți în politică sau justiție.

×