x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Discursul liderului PC, Daniela Popa

Discursul liderului PC, Daniela Popa

28 Sep 2008   •   00:00

Primul gând pe care îl am este că au trecut patru ani dificili. Patru ani în care am trecut prin multe, cu greşeli şi momente dificile. Au fost patru ani în care am suportat atacurile dezlănţuite ale puterii. De patru ani de zile PSD şi PC au fost partidele cele mai atacate. Dar am trecut, şi PSD şi PC, de toate cu bine.



“Stimaţi colegi, prieteni şi invitaţi,

Primul gând pe care îl am este că au trecut patru ani dificili. Patru ani în care am trecut prin multe, cu greşeli şi momente dificile. Au fost patru ani în care am suportat atacurile dezlănţuite ale puterii. De patru ani de zile PSD şi PC au fost partidele cele mai atacate. Dar am trecut, şi PSD şi PC, de toate cu bine.

Suntem la două luni de alegeri şi când mă uit în sală îmi dau seama că putem câştiga alegerile. Toate atuurile sunt de partea noastră. PSD şi PC au oamenii cu cea mai bună experienţă. PSD şi PC au cel mai bun program de guvernare. Şi mai ales avem de partea noastră victoria la locale. Avem toate argumentele pentru a câştiga aceste alegeri.

Cea mai mare dramă a românilor din aceşti 4 ani este graba de a fi ales un Guvern care oscilează între incompetenţă şi indiferenţă, între haos şi scandal. Timp de 4 ani, Alianţa DA nu a făcut nimic pentru a reduce decalajul de dezvoltare dintre sat şi oraş. Mai mult ca niciodată, populaţia de la sate este mai afectată de lipsa serviciilor de sănătate, de condiţiile de educaţie proastă, de lipsa investiţiilor în infrastructura rurală. Avem o rată a natalităţii mai crescută la sat, dar în acelaşi timp avem şi indicii cei mai mari de mortalitate şi de boală. Copiii şi bătrânii din mediul rural sunt de două ori mai afectaţi de boli decât copiii şi vârstnicii de la oraş. Aceasta este realitatea şi nu cele 11 spitale promise de Ministerul Sănătăţii în judeţul în care domnia sa conduce PNL-ul.

După patru ani de guvernare a Alianţei DA, statul este cel care discriminează primul educaţia. Şcolile din mediul rural sunt dărăpănate. Baza didactică este săracă, mijloacele de transport sunt insuficiente.

Am fost în sate în care cartea de citire se lăsa moştenire de la o generaţie la alta.

Am fost în şcoli la care copiii ajung după ce traversează pe jos o pădure. Asta este realitatea.

Nu prezentările ministrului care îşi face credit electoral din microbuzele îngrămădite în colegiul în care candidează.

Aceasta este realitatea şi de la aceasta trebuie să pornim.

Noi vom elabora un program pentru reducerea decalajului dintre mediul urban şi cel rural în ceea ce priveşte accesul la serviciile de sănătate şi educaţie. Pentru mine ca politician, acesta este principalul proiect politic. Ca om, este principala provocare. Este prima direcţie pentru care voi aduce în dezbatere după formarea Guvernului şi anume un pachet de politici publice.

Alianţa DA promitea că românii vor trăi mai bine. Cele mai dezavantajate, în cei patru ani de politici ultraliberale, au fost chiar segmentele sociale cu venituri reduse. Pensionarii, muncitorii din centrele industrializate, agricultorii sunt cei care au decontat cel mai mult preţul politicilor economice de dreapta şi lipsa de atenţie a Guvernului pentru programe sociale. Practic, segmente importante din populaţie au ajuns în pragul sărăciei. Fără programe de recalificare, fără măsuri pentru reconversie profesională, fără pregătire pentru noile reguli ale pieţei muncii, aceşti oameni au plătit de două ori după 1996-2000 pentru indiferenţa puterii de dreapta.

Pensionarii au rămas fără un sprijin real. Presiunea creşterii preţurilor la alimente, inflaţia galopantă, costul energiei, costul medicamentelor, toate se răsfrâng asupra pensionarilor. Pentru asta este nevoie de un set de soluţii care să-i ajute real pe pensionari să facă faţă valului de scumpiri.

Dacă nu ar fi fost măsurile de ameliorare a pensiilor impuse de Alianţa PSD-PC, Guvernul nu ar fi făcut absolut nimic pentru cei vârstnici. În vara lui 2007, când ca de obicei premierul şi preşedintele erau ocupaţi unul cu celălalt, PC şi PSD au propus în Parlament creşterea pensiilor.

Acum premierul spune despre creşterea pensiilor că a fost ideea PNL. Domnule prim ministru, ceea ce citiţi dumneavoastră la televizor despre creşterea pensiilor se numeşte “Programul PSD-PC”. Oamenii trebuie să ştie adevărul. La creşterea pensiilor, PNL nu este autor, ci doar interpret al unei partituri servite de PSD-PC.

Care sunt soluţiile noastre?

Reducerea TVA la alimentele de bază, crearea Fondului de solidaritate pentru pensionari, neimpozitarea profitului reinvestit, programul social în energie. Avem şi un proiect în Parlament pentru despăgubirea chiriaşilor şi proprietarilor din casele naţionalizate. Acestea sunt soluţiile pe care le propunem noi.

Stimaţi colegi,

PSD-PC este cea mai importantă forţă politică în ţară. Avem toate argumentele pentru a câştiga aceste alegeri şi mă uit şi eu pe sondaje, de curând, şi văd PSD cu 25%-26%, PC cu 4-5%. Deci practic suntem prima forţă politică din ţară şi avem 1/3 din susţinerea electoratului acum, la 2 luni înainte de alegerile generale. 30% este o bază foarte bună, dar de plecare pentru următoarele luni, pentru viitoarea guvernare ne trebuie mult mai mult.

PSD şi PC sunt partidele care în aceşti patru ani de conflict au avut grijă ca România să stea pe drumul drept. În timpul în care cele două palate se faultau, PSD şi PC în Parlament elaborau şi votau proiecte.

Domnule preşedinte Iliescu,

Aţi avut dreptate când spuneaţi, şi vă citez: “Dacă nu am fi fost noi se ducea dracului de râpă ţara aceasta”!. Mă bucur că Traian Băsescu şi-a dat în cele din urmă seama că trebuie să discute mai mult decât cu PD-L pentru a forma Guvernul.

Stimaţi colegi,

Un rezultat bun la alegeri se poate obţine cu efortul nostru, al tuturor. Membrii şi simpatizanţi, lideri judeţeni, lideri locali, aleşi locali. Fiecare vot va depinde de determinarea cu care intrăm în campania electorală, de felul în care vom reuşi să ne apropiem de cetăţeni şi de aşteptările acestora. În această campanie de alegeri uninominale cu siguranţă vom învăţa două lucruri extrem de importante: oricât de importanţi am fi, oricât de importanţi credem noi despre noi că suntem, cei care ne judecă sunt cetăţenii din fiecare colegiu uninominal, iar datoria noastră este să-i determinăm să facă judecăţi cât mai corecte. Şi în al doilea rând, campania electorală nu se reduce şi nu înseamnă simpla nominalizare în colegiul uninominal. Înseamnă muncă, notorietate, seriozitate, program, înseamnă asumarea responsabilităţii efortului propriu.

Va fi o bătălie dură, o bătălie pentru fiecare vot în parte. De aceea trebuie să facem o campanie serioasă. O campanie consistentă. Trebuie să vorbim de proiecte de dezvoltare, de soluţii, de administraţie, de modul în care vom aduce investiţii şi fonduri europene, despre cum vom putea reduce birocraţia. Am pledat şi pledez permanent pentru abandonarea politicii pentru televizor şi concentrarea pe elaborare de politici publice. Politici care să îmbunătăţească traiul de zi de zi, siguranţa individului, familia şi valorile sale. Trebuie să facem politici economice şi sociale şi, mai ales, să arătăm oamenilor că promisiunile pot fi îndeplinite. Trebuie chibzuit atent ce putem face, în cât timp şi cu ce resurse.

Cel mai important aspect în acest moment este programul de guvernare. Pentru că în România se discută mult mai mult despre cine vine la guvernare, şi mai puţin despre ce vor să facă aceştia odată ajunşi acolo. Programul nostru de guvernare este potrivit pentru România de astăzi, un program axat pe agenda reală a populaţiei, pe proiecte de dezvoltare socială şi economică, pe reducerea decalajelor sociale, pe stimularea IMM-urilor, pe protejarea românilor de problemele care au apărut în ultimii ani. Cu toţii ne dorim o Românie în care se poate trăi civilizat, european. Să avem speranţa că instituţiile şi autorităţile statului lucrează pentru oameni, nu doar pentru cei care le conduc. Speranţa că tinerii îşi pot face o familie şi îşi pot clădi viitorul acasă, aici în România. Alianţa PSD-PC este pregătită să ofere românilor această speranţă prin proiecte, prin seriozitate, prin muncă.

Acum la Congresul comun al Aalianţei PSD-PC trebuie să spunem clar şi răspicat: “Da, vrem să câştigăm alegerile parlamentare! Da, vrem să formăm o majoritate parlamentară capabilă să genereze un guvern stabil şi responsabil pentru România, un guvern condus de un premier capabil!”.

Iar propunerea PC este ca pentru funcţia de premier să fie preşedintele celui mai puternic partid din ţară, PSD, şi anume domnul preşedinte Mircea Geoană.

Sunt convinsă că echipa condusă de Mircea Geoană va demonstra că pentru noi politica şi guvernarea înseamnă responsabilitatea asumată, înseamnă programe viabile în interesul tuturor oamenilor.

Pentru că România are nevoie de muncă şi cinste, de prosperitate, de solidaritate socială, de lege şi libertate, de bunăstare şi demnitate.

România are nevoie de proiecte pentru oameni.

România are nevoie de noi.

România are nevoie de Alianţa PSD-PC.

Mulţumesc mult şi succes tuturor.”

×
Subiecte în articol: politic romania psd psd-pc