x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Documentul intern, avertisment din partea Austriei?

Documentul intern, avertisment din partea Austriei?

18 Mai 2009   •   00:00

Documentul intern atribuit Ambasadei Austriei, potrivit căruia la întâlnirea cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Băsescu ar fi spus că va lua o decizie privind candidatura sa la prezidenţiale abia în septembrie, în funcţie de efectele crizei economice, iar Emil Boc este pregătit drept candidat de rezervă al PDL, pare să nu fie întâmplător.



Austria este unul din cei mai importanţi investitori din România. Are mari interese economice şi, evident, şi politice. Interesele economice austriece în România sunt bine protejate de ambasadorul acestei ţări la Bucureşti, care a ocupat funcţii în mediul economic instituţionalizat. În ultima perioadă aceste interese au fost deranjate de o serie de critici directe venite de la Cotroceni.

Este vorba în primul rând de cerinţa autorităţilor româneşti către băncile austriece din România de a nu mai trimite bani către băncile-mamă. Erste Bank şi Raiffeisen Bank sunt solicitate insistent de guvernul României să reia creditarea. O altă relaţie tensionată este în domeniul petrolului deoarece PETROM- cumpărat de OMV- ar putea să-şi micşoreze drastic profiturile prin mărirea redevenţei pe care o plăteşte statului român la extracţia de hidrocarburi. O asemenea măsură este luată în calcul de autorităţile de la Bucureşti.

În plus, recent, la licitaţia pentru construire tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov, firma austriacă Strabag a pierdut, contestând rezultatul licitaţiei. Potrivit bădin.ro, interesant este că extrase din document au fost făcute publice în ziua în care ministrul român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a participat la invitaţia omologului său austriac, Michael Spindelegger, la Forumul Europa, organizat la Wachau (Austria). Şi la o zi după ce un ziar austriac a acuzat Ambasada României la Ankara că face trafic cu cu vize Schengen.

În Turcia ambasador este Ioan Pascu, fostul şef de Protocol al Administraţiei Prezidenţiale. Şi după grave acuzaţii formulate în urmă cu câteva zile de Die Presse, oficiosul guvernului austriac, privind implicarea serviciilor secrete româneşti în furturile din conductele petroliere, escrocherie care afectează OMV PETROM.


"Adversarul meu este criza"

Preşedintele Băsescu a declarat, duminică, la Realitatea TV, că nu a luat o decizie privind candidatura la un nou mandat şi că el nu îi are adversari nici pe Mircea Geoană, nici pe Crin Antonescu, ci criza economică, iar decizia va fi luată în funcţie de derapajul acesteia, şomaj de peste 10% .

"Aşa cum am mai spus, nu am luat o decizie dacă voi candida sau nu. Nu am adversar nici pe Geoană, nici pe Crin Antonescu, adversarul meu e criza", a afirmat Băsescu, întrebat în legătură informaţiile din documentul atribuit Ambasadei Austriei, potrivit căruia la întâlnirea cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti ar fi spus că va lua o decizie privind candidatura sa la prezidenţiale abia în septembrie, în funcţie de efectele crizei economice, iar Emil Boc este pregătit drept candidat de rezervă al PDL.




Un giumbuşluc
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a apreciat, luni, după şedinţa BPN, că declaraţia şefului statului, Traian Băsescu, potrivit căreia s-ar putea să nu mai candideze la funcţia supremă în stat dacă nu rezolvă problema crizei, reprezintă un "giumbuşluc", făcut ca "să se bage în seamă".

Solicitat să comenteze declaraţia preşedintelui Traian Băsescu, făcută duminică seară, într-o emisiune televizată, potrivit căreia s-ar putea să nu candideze dacă nu va rezolva problema crizei, Geoană a răspuns: "Şi dumneavostră zâmbiţi când auziţi...Astea sunt giumbuşlucuri, ca să se bage în seamă!"

.
"Formula cu Boc, destul de valabilă"
Întrebat ieri de jurnalişti, la Târgu Mureş, cum comentează informaţiile privind o eventuală numire a premierului Emil Boc drept candidat de "rezervă" al PDL pentru prezidenţiale, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a declarat că formula "ar putea să devină destul de valabilă", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu am înţeles că domnul Boc a mers pe ideea impozitului forfetar, pentru a mări numărul de şomeri. În felul acesta, influenţează situaţia domnului Băsescu, care a spus că, dacă şomajul va fi mai mare de zece la sută, nu va mai candida. Ceea ce înseamnă că formula cu domnul Boc ar putea să devină destul de valabilă", a declarat Năstase.

Pe un ton ironic, Năstase a adăugat că, în aceste condiţii, i se pare că Boc face "un gest destul de neprietenos" faţă de Băsescu. "Deci mi se pare un gest destul de neprietenos al domnului Boc faţă de domnul Băsescu, în condiţiile acestea", a spus Năstase.


"Jocuri de picioare înainte de campanie"
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că informaţia conform căreia premierul Emil Boc ar putea fi candidatul de rezervă al PDL pentru alegerile prezidenţiale, în cazul în care Traian Băsescu va renunţa la candidatură, este "o făcătură" şi "un joc de picioare". "Nu cred (în această informaţie - n.r.). Bineînţeles că este o făcătură, adică domnul Băsescu nu renunţă la această bătălie. Nici vorbă", a afirmat el.

Iliescu a declarat că astfel de informaţii constituie "figuri de stil", întrucât Traian Băsescu nu este omul care să renunţe la a candida la alegerile prezidenţiale. "Acestea sunt jocuri de picioare înainte de campanie. Nici vorbă. (Băsescu - n.r.) nu este omul care să renunţe. Nu cred că este omul care să renunţe. Eu nu cred în retragerea lui Băsescu, este o figură de stil, o mişcare de picioare", a afirmat preşedintele de onoare al PSD.
Ambasadorul Austriei la Bucureşti
Dr. Martin Eichtinger

Curriculum vitae

1/2003 - Actualul Şef al Administraţiei la Ministerul Federal austriac al Economiei şi Muncii;

11/2000 - 12/2002 - Director pentru Relaţii Internaţionale la Federaţia Industriei Austriece;

2/2000 - 11/2000 - Şeful administraţiei biroului Dr. Maria Schaumayer, reprezentantul special al Guvernului Austriac pentru probleme legate de taberele victimelor muncii forţate şi sclaviei;

10/1999 - 2/2000 - Responsabil cu Relaţii Internaţionale în cadrul Biroului Secretarului General al Federaţiei Industriei Austriece;

8/1992 - 10/1999 - Director al Serviciului de Presă şi Informaţii Austriac şi Consilier de Presă la Ambasada Austriei din Washington, D.C. ;

2/1992 - 8/1992 - Secretar de Presă la Ambasada Austriei din Washington ;

4/1988 - 2/1992 - Ministerul de Externe austriac ­ Secretarul personal al ministrului, Cabinetul vicecancelarului şi ministrului de Externe Alois Mock;

12/1987 - 4/1988 - Lucrează la Departamentul pentru Afaceri Europene al Ministerului de Externe austriac;

6/1987 - 12/1987 - Lucrează la Ambasada Austriei din Mexico City;

8/1986 - 6/1987 - Lucrează la Departamentul Politic al Ministerului de Externe austriac, ca specialist în problemele Statelor Unite şi Americii Latine;

8/1985 - 3/1986 - Face cercetare în chestiuni comunitare europene la Institutul de Studii Politice din Paris.

8/1984 - 6/1985 - Obţine licenţă în Afaceri Internaţionale la Universitatea Jones Hopkins, Centrul Bologna (Italia);

1979-1983 ­ Îşi dă doctoratul în Drept la Uiniversitatea Graz, din Austria

Limbi străine: Engleză, franceză, italiană, spaniolă, rusă.

×
Subiecte în articol: basescu politic austriac austriei