x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dominic Fritz a intrat în direct la un post de televiziune din Austria: Nu suntem de clasa a 2-a

Dominic Fritz a intrat în direct la un post de televiziune din Austria: Nu suntem de clasa a 2-a

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   14:30
Dominic Fritz a intrat în direct la un post de televiziune din Austria: Nu suntem de clasa a 2-a
Sursa foto: Lucian Alecu

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, cetăţean german, a intrat în direct la postul naţional de televiziune al Austriei. A vorbit despre migrație, spunând că nu este motiv pentru neprimirea României în Spaţiul Schengen: românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua.

„Am intrat aseară în direct la știrile postului național al Austriei, ORF, și am vorbit încă o dată despre nevoia urgentă ca România să fie primită azi în Schengen. Guvernul Austriei face o greșeală istorică cu veto-ul lui. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație. Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Potrivit imaginilor postate de acesta, a fost întrebat ce l-a determinat pe el, ca primar, să se adreseze public Austriei, în condițiile în care extinderea zonei Schengen este discutată aprins de câteva zile la cele mai înalte niveluri politice.

„Sunt primarul unui oraș care va fi anul viitor Capitală Europeană a Culturii. Un oraș care a făcut parte din Austro-Ungaria care e supranumit , Timișoara, și eu însumi sunt un primar născut și crescut în Germania. Sunt cetățean german, nu am cetățenie germană, și cu toate astea, fiindcă există această minunată UE, timișorenii m-au ales acum 2 ani primar. Apelul meu este: timișorenii acum 2 ani au dărâmat o barieră și chiar este momentul ca și Europa să dărâme o barieră: aceasta este barieră Schengen-ului, care pur și simplu nu se mai potrivește Europei”.

În ce privește argumentele legate de migrație, Dominic Fritz a spus că „sunt pretexte”: „România nu se află pe ruta balcanică, nici nu se află chiar în Balcani. Dacă există probleme, poate ar trebui discutat și cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineînțeles trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație, însă soluția nu este, nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE, pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua. Aceste două teme nu au de a face una cu cealaltă”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Dominic Fritz televiziune Austria