x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dosarul "Spionaj şi trădare" - Nepăsare la Sofia

Dosarul "Spionaj şi trădare" - Nepăsare la Sofia

de Gabriela Antoniu    |    15 Iun 2007   •   00:00
Dosarul "Spionaj şi trădare" - Nepăsare la Sofia
Sursa foto: Marin Raica/

Consultantul bulgar Stamen Stanchev (foto), inculpat in dosarul "Spionaj şi trădare", s-a intălnit ieri la Hotelul Mariott cu şapte jurnalişti bulgari pentru a le da informaţii legate de dosarul in care este cercetat in Romănia.


La intălnire au mai participat avocatul său, Ovidiu Buduşan, Todor Marinov, consul la Ambasada Bulgariei in Romănia, şi Sezgin Miumiun, preşedintele Federaţiei pentru Justiţie şi Drepturile Omului din Bulgaria. Marinov a susţinut că ambasada ii poate oferi ajutor doar sub forma unui translator sau a unui avocat. Consulul a mai spus că nu a studiat dosarul şi că, in consecinţă, nu poate spune ce drepturi i-ar fi fost incălcate lui Stanchev. In replică, Stanchev a spus că este nemulţumit de atitudinea pasivă a Guvernului bulgar faţă de cazul său şi "de ceea ce s-a făcut pănă acum". Totodată, Sezgin Miumiun a declarat că organizaţia il susţine pe Stanchev şi că a trimis scrisori preşedintelui şi MAE bulgar, precum şi comisarului european pentru Justiţie, Franco Frattini şi lui Geoffrey van Orden, fostul raportor pentru Bulgaria al Parlamentului European. "Din cauza deteriorării rapide a climatului politic din Romănia in 2006 şi a intereselor anumitor politicieni romăni, a fost iniţiată o anchetă maliţioasă impotriva unor miniştri şi angajaţi guvernamentali, fiind vizaţi şi Stamen Stanchev, impreună cu alţi oameni de afaceri străini", se arată in scrisoare. "Aceste motive sunt absurde şi nu au nici un fundament, deoarece Stanchev nu a făcut nimic altceva decăt să işi ofere serviciile de consultant, fapt care a adus numeroase beneficii statului bulgar", potrivit semnatarilor documentului..

In schimb, MAE ungar şi-a exprimat ingrijorarea faţă de anchetele penale din Romănia impotriva unor membri UDMR, printre care ministrul Comunicaţiilor, Nagy Zsolt, invinuit in acelaşi dosar cu Stancev. "Ar fi in folosul ambelor ţări dacă implicarea politică a comunităţii maghiare la nivel naţional nu ar fi pusă in pericol de acţiuni tactice pe termen scurt", se arată in comunicatul Ministerului de Externe de la Buda-pesta, apreciindu-se că aceste acţiuni ar fi in contrast cu apropierea dintre Romănia şi Ungaria după participarea UDMR la guvernări succesive.

×
Subiecte în articol: politic