x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Ar fi bine ca cei din conducerea BNR să meargă să lucreze cot la cot cu medicii, cu dascălii

Dragnea: Ar fi bine ca cei din conducerea BNR să meargă să lucreze cot la cot cu medicii, cu dascălii

10 Noi 2016   •   22:45
Dragnea: Ar fi bine ca cei din conducerea BNR să meargă să lucreze cot la cot cu medicii, cu dascălii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a invitat joi pe cei din conducerea Băncii Naţionale să meargă câte o săptămână - două să lucreze cot la cot cu medicii şi dascălii, şi apoi să facă declaraţii "între clinchete de cristal şi mâncare bună" despre majorarea salariilor acestora.

"Am văzut foarte multă patimă, am zis că poate mi s-a părut. Darea în plată, conversia creditelor în franci elveţieni - imediat atac la Curtea Constituţională. Această lege a salarizării care este deja foarte dezbătută acuma, imediat atacată la Curte. Şi atunci trag o concluzie simplă: noi vrem să mărim veniturile şi ei vor să meargă tot pe austeritate. Am auzit şi declaraţia conducerii Băncii Naţionale - este foarte uşor să vorbeşti cu 13.000 - 15.000 de euro salariu sau cât este. Este foarte uşor să vorbeşti. Spui aşa, la o masă, conducerea Băncii Naţionale, între clinchete de cristal, tacâmuri strălucitoare, faţă de masă albă, nafloane elegante, mâncare fină: 'să mai iasă unul să le vorbească puţin de pericolul inflaţionist şi tu mai pune o crâmpoşie de la Drăgăşani'. Este foarte uşor să vorbeşti aşa. Ar fi bine poate ca cei din BNR, din conducere, să mergă să stea câte o săptămână - două să lucreze cot la cot cu medicii, cot la cot cu dascălii. Şi să vadă dacă ar putea trăi cu acele salarii, făcând acea muncă. Exact să se pună în viaţa lor", a afirmat Dragnea la Digi 24.

Potrivit acestuia, există o polarizare socială excesivă, care poate deveni riscantă dacă nu se vor lua măsuri de atenuare a acesteia.

"Suntem în situaţia acum, în graficul pe care l-am prezentat mereu. (...) peste 4 milioane de români au depozite în bănci sub 100 de lei. Media este de 21 de lei. Două milioane de români, în plus, au media 409. 136 de români - noi o să facem tot ce putem ca acest număr să se mărească - au media depozitelor în bănci de un milion de ori mai mare decât cei cu 21. Este o polarizare excesivă care, dacă nu se stopează şi nu facem ca prin măsurile noastre clasa de mijloc să se dezvolte, aceasta se va transforma în nişte tensiuni care rup orice echilibru şi economic şi social. Noi nu suntem nebuni, nu suntem iresponsabili să dăm fără număr salarii şi pensii, ci în cadrul unui model şi atunci am închis această explicaţie", a arătat liderul PSD.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a evitat, din nou, să se pronunţe cu privire la impactul pe care îl va avea majorarea salariilor din sectorul public, aprobată în Parlament, asupra macrostabilităţii economice, pe motiv că actul normativ nu este încă promulgat, dar a făcut trimitere la experienţele anterioare din anii electorali, când anumite măsuri populiste au fost reversate după alegeri.

"Întrebaţi istoria, pentru că am mai trecut prin perioade electorale şi după alegeri s-au luat anumite măsuri. Noi, ca bancă centrală, evităm să facem comentarii. (În privinţa majorărilor salariale -n.r.) să le vedem promulgate. (...) Să vă uitaţi în istorie, să vedeţi variante de a soluţiona (astfel de probleme -n.r.)", a declarat joi Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Potrivit acestuia, impactul acestor măsuri va putea fi detaliat numai după ce va exista configuraţia bugetară pe 2017, pentru a vedea cum se vor înscrie în construcţia bugetară.

Adrian Vasilescu, consilier strategie în Banca Naţională a Românei, a avertizat că, dacă "se dă drumul la deficit" peste limitele admise, România nu se va mai putea împrumuta ieftin şi din acest punct de vedere "ar trebui să ţinem cu dinţii de el".

"Dacă dăm drumul de deficitul bugetar peste limitele admise, nimeni nu ne va mai împrumuta, iar dacă o vor face, nu va mai fi la fel cum ne împrumutăm acum. Deficitul acesta este aşa cum este în pragul de 3%, cu pericolul de a fi depăşit în 2017, trebuie să ţinem cu dinţii de el", a adăugat Adrian Vasilescu.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: liviu dragnea bnr dascali medici