x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea încearcă să-şi disciplineze partidul cu sancțiuni pentru ”ciripitori”

Dragnea încearcă să-şi disciplineze partidul cu sancțiuni pentru ”ciripitori”

de Diana Lazăr    |    28 Oct 2015   •   08:51
Dragnea încearcă să-şi disciplineze partidul cu sancțiuni pentru ”ciripitori”
Sursa foto: LIVIU SOVA/AGERPRES FOTO

Miniştrii PSD în frunte cu premierul şi-ar putea pierde funcţiile dacă procurorii îi acuză de fapte de corupţie sau infracţiuni împotriva libertăţii persoanei. Demnitarii social-democraţi nu au voie să folosească maşinile oficiale în deplasări de interes personal şi nici să facă atacuri la persoană adversarilor politici, în caz contrar riscând chiar excluderea.

Măsurile drastice sunt prevăzute în Codul de conduită al PSD, document care va fi adoptat în Comitetul Executiv de vineri. Reforma lui Liviu Dragnea în PSD începe în forţă. Ca să arate că anticorupţia nu e doar un slogan cu care defilează de la Congres încoace, proaspătul preşedinte al partidului a cerut juriştilor să scrie un Cod de conduită mai dur ca legile penale şi ANI la un loc. Proiectul a stârnit deja controverse şi nemulţumiri în partid, ceea ce l-ar putea determina pe Dragnea să îndulcească măsurile până la Comitetul Executiv de vineri. „Îi zbârnâie telefonul. Foarte mulţi i-au sărit în cap preşedintelui pentru Codul ăsta. Nu poate să rămână aşa”, au declarat pentru Jurnalul Național surse din PSD. Un articol din Codul de conduită aflat în lucru la partid ar atrage după sine pierderea sprijinului politic pentru Victor Ponta, trimis deja în judecată în dosarul Turceni, el putând fi sancţionat cu pierderea sprijinului politic. Cum însă acuzaţiile la adresa premierului nu se încadrează la faptele de corupţie aşa cum sunt ele definite în Codul Penal şi în legile speciale, social-democraţii ar putea susţine că aceste reguli nu îl vizează. La rândul său, Liviu Dragnea însuşi ar fi vizat de o altă prevedere a Codului de conduită referitor la statutul celor condamnaţi în primă instanţă. Social-democraţii se vor prevala însă de faptul că sentinţa de un an cu suspendare în dosarul Referendumului nu are la bază acuzaţii pentru fapte de corupţie. Forma actuală a Codului ar putea suferi modificări prin crearea unei comisii interne care să judece de la caz la caz situaţiile penale ale diverşilor membri. „Nu putem aplica şabloane pentru toată lumea. Fiecare situaţie trebuie tratată în funcţie de anumite criterii”, au declarat surse de la vârful PSD pentru Jurnalul Naţional. Codul lui Dragnea prevede şi sancţiuni precum suspendarea din PSD pentru cei arestaţi preventiv şi pierderea calităţii de membru pentru cei condamnaţi definitiv. Cei din urmă, ca şi foştii colabo-ratori ai Securităţii cu certificate de poliţie politică, nu pot ocupa funcţii de conducere la vârful PSD sau al instituţiilor publice. Acelaşi document le interzice social-democraţilor să voteze împotriva Guvernului PSD la moţiuni sau împotriva legilor propuse de Executiv şi chiar au restricţii la furnizat informaţii în presă despre tensiunile din partid.

Interzis la coloană oficială, obligaţi la bune maniere
În contextul scandalului Oprea, în documentul intern a fost redactată şi o prevedere care interzice demnitarilor PSD să folosească maşinile oficiale în interes personal sau electoral. De asemenea, membrilor PSD le este interzis să primească bunuri materiale în schimbul susţinerii unor proiecte de lege sau a unor influenţe pentru exercitarea unui vot. În plus, „înscrierea în PSD se bazează exclusiv pe adeziunea la principiile social-democraţiei moderne, europene, şi nu pe ipoteza iluzorie şi nereală a obţinerii unor privilegii nemeritate sau pe scopuri şi pe interese personale imorale sau ilegale”, spune Codul de conduită al PSD. Competenţa profesională şi politica demonstrată este singurul criteriu de promovare în funcţii de partid sau susţinute de partid”, se mai arată în text. Pe de altă parte, social-democraţii nu au voie să „întreprindă atacuri la persoană sau orice gen de atac la viaţa privată a unor persoane, să insulte, să calomnieze, în cadrul acţiunilor partidului sau în calitate de reprezentant al partidului”. „Critica adusă altor partide politice, atunci când este făcută, se limitează la aspectele politice. Membrii PSD trebuie să se abţină de la critici privind viaţa privată, care nu au legătură cu activităţile politice ale liderilor sau membrilor altor partide. Este interzisă criticarea altor partide sau a susţinătorilor acestora pe baza unor afirmaţii neverificate sau denaturate”.

Membrii PSD inculpaţi în dosare de corupţie sau în dosare de infracţiuni grave contra vieţii sau libertăţii persoanelor îşi pierd de drept, în momentul punerii în mişcare a acţiunii penale, funcţiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului României.
Codul de conduită al PSD

Membrii PSD condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie sau în dosare de infracţiuni grave contra vieţii sau libertăţii persoanelor îşi pierd automat funcţia din partid şi sunt suspendaţi din calitatea de membru PSD.
Codul de conduită al PSD
 

×