x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Drulă: Parteneriatul cu SUA, o condiție esențială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică

Drulă: Parteneriatul cu SUA, o condiție esențială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică

28 Iun 2022   •   18:35
Drulă: Parteneriatul cu SUA, o condiție esențială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică
Sursa foto: Lucian Alecu

Parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost o condiție esențială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică, a spus președintele interimar al USR Cătălin Drulă, la ședința solemnă dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea parteneriatului dintre România și SUA.

„V-aș invita la un exercițiu de imaginație: să vă închipuiți cum ar fi arătat România fără o relație solidă cu Statele Unite. Cum ar fi arătat economia noastră, cum ar fi arătat apărarea noastră, cum ar fi arătat relațiile noastre internaționale. Azi, ne este clar tuturor că parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost o condiție esențială pentru întoarcerea noastră în lumea democratică. A fost începutul drumului către aderarea la NATO și către siguranța de care ne bucurăm azi. Președintele Emil Constantinescu spunea în acea zi de iulie 1997: . Cred că România a reprezentat un partener de încredere pentru SUA și bineînțeles și SUA pentru România”, a spus Cătălin Drulă.

El afirmă că România și SUA au trecut prin momente grele împreună: atentatele din 11 septembrie 2001, operațiunile militare din Afganistan și Irak, combaterea terorismului și, acum, amenințarea reprezentată de Rusia la întreaga Europă.

„Eu nu voi uita însă cum pe 11 iulie 1997, președintele Bill Clinton ne spunea la București: . A fost mai mult decât o promisiune, a fost o garanție. A fost și o declarație și, dacă vreți, și o condiție a Parteneriatului Strategic cu SUA pentru care trebuie să îi fim profund recunoscători președintelui Clinton. Este un parcurs al societății românești de 25 de ani, de la care nu avem voie să ne abatem. Domnule președinte Iohannis, îndemnul de a respecta democrația de acum 25 de ani este la fel de valabil și astăzi. Acele legi ale securității naționale despre care încă nu avem claritate în societate nu trebuie să reprezinte un regres democratic al României. Parafrazând un alt președinte american cu rol istoric extrem de important în istoria Estului Europei, vă cer: Mr Iohannis, tear down those laws! Parteneriatul Strategic cu SUA ne-a dat libertatea și siguranța de a vorbi despre democrație, drepturi fundamentale și statul de drept. Iar la 25 de ani de la inițierea parteneriatului este de neînțeles cum de au loc intervenții în justiție, cum de jurnaliștii sunt atacați și amenințați, cum de un întreg aparat de stat se chinuie să spună unei țări că plagiatul nu e furt. Acum 25 de ani democrația ne-a ales pe noi. Astăzi noi trebuie să alegem democrația”, a încheiat liderul interimar al USR.âta>

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Cătălin Drulă