x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Drumul Cotrocenilor trece pe la Antonescu şi Iohannis

Drumul Cotrocenilor trece pe la Antonescu şi Iohannis

de Monica Iordache Apostol    |    24 Noi 2009   •   00:00
Drumul Cotrocenilor trece pe la Antonescu şi Iohannis
Sursa foto: RADU TUTA/AGERPRES

După o noapte de urmărit mersul numărătorii paralele în secţiile de votare, timp în care se spulberau toate speranţele de participare la turul al doilea al prezidenţialelor, liberalii s-au trezit luni dimineaţă cu destinul politic trasat scurt de Crin Antonescu: "Este exclusă orice colaborare cu Traian Băsescu, este exclusă orice susţinere a lui Traian Băsescu. Este exclusă orice colaborare cu PD-L". În consecinţă, alianţa pe care Crin Antonescu a anunţat-o astfel este cea cu PSD, sprijinul liberalilor îndreptându-se, în turul al doilea, către Mircea Geoană. Condiţia: susţinerea lui Klaus Iohannis ca premier.

Majoritatea liderilor PNL se arătau nerăbdători să-i sune pe pesedişti încă din seara alegerilor, pentru a parafa rapid o colaborare prezidenţialo-guvernamentală.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu şi vicepreşedintele Dan Radu Ruşanu presau duminică noapte pentru convocarea unei şedinţe a Biroului Politic al PNL în dimineaţa de luni, în care să se ia o decizie de susţinere a unuia din candidaţii din turul doi al prezidenţialelor, preferinţele lor îndreptându-se spre PSD. La fel de nerăbdători erau şi Varujan Vosganian şi, mai ales, Relu Fenechiu, care se şi vedeau miniştri într-un Guvern PSD-PNL. Deputatul Mihai Voicu pleda şi el pentru o întâlnire cât mai urgentă cu PSD. Doar Crin Antonescu striga nervos pe holurile partidului, supărat din cauza rezultatului votului, că n-o să se apuce să-l sune pe Geoană "doar pentru că vrea Fenechiu să fie ministru".

Dimineaţă însă, după o discuţie cu câţiva lideri PNL, Antonescu a închis definitiv uşa oricărei colaborări cu Traian Băsescu şi cu PD-L. Ca să contracareze momeala lui Traian Băsescu la adresa votanţilor liberali, referitoare la alianţa de dreapta PD-L-PNL, Antonescu a declarat că actualul şef al statului "nu este un candidat de dreapta", ci un candidat "populist" şi "pericolul şi răul cel mai mare pentru valorile democraţiei". "Astăzi, când aud din toate părţile comentarii şi aşteptări în legătură cu trocuri, cu negocieri, cu funcţii, cu posturi, cu propuneri, vreau să fie clare câteva lucruri. În primul rând, rămâne valabil ceea ce am spus de câţiva ani, de la începutul campaniei electorale şi în timpul campaniei: este exclusă orice colaborare cu Traian Băsescu, este exclusă orice susţinere a lui Traian Băsescu", a spus Antonescu, precizând că acest lucru este valabil şi pentru votanţii săi. "Traian Băsescu vorbea aseară despre victoria candidaţilor de dreapta. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu nu este un candidat de dreapta. Asocierea pe care domnia-sa a făcut-o aseară nu are nici un fel de temei. N-am avut nici un fel de discuţii cu Băsescu, deşi propuneri au existat. Nu am avut şi nu voi avea, Traian Băsescu nu e un candidat de dreapta, ci un candidat populist, un om care a abuzat şi va abuza în continuare, dacă va rămâne preşedinte, de tot ce înseamnă regulă democratică şi e de departe pericolul cel mai mare pentru România în acest moment", a afirmat Antonescu, menţionând că "un al doilea mandat ar fi dramatic şi ar periclita grav soarta democraţiei şi societăţii româneşti". La fel, orice colaborare cu PD-L este exclusă, atâta vreme cât este condus fie de la Cotroceni, fie din Modrogan de Traian Băsescu, a mai spus Antonescu.

În schimb, Antonescu a deschis calea spre sprijinirea lui Mircea Geoană punând condiţia formării unui guvern condus de Klaus Iohannis. "Dacă vom avea discuţii şi vom conveni asupra unui asemenea proiect care nu se reduce la persoana primarului Sibiului ca premier, ci se dezvoltă într-o altă viziune şi într-o altă practică politică, atunci vom vedea dacă putem acorda susţinerea celuilalt candidat (Mircea Geoană - n.n.). În nici un caz această discuţie nu va avea ca obiect o funcţie sau alta, ponderea în Guvern, împărţirea de tot felul de sinecure şi alte asemenea lucruri", a declarat Antonescu, adăugând că pentru un asemenea proiect "îşi pune obrazul". Liderul PNL a mai spus că a vorbit ieri la telefon cu Mircea Geoană, şi a precizat că o întrevedere cu acesta va avea loc cel mai probabil astăzi după discuţii prealabile în forurile celor două partide.

LUDOVIC ORBAN: "SĂ HOTĂRASCĂ PARTIDUL"

Liberalii se întrunesc azi în şedinţă a Biroului Permanent şi a Comitetului Executiv, pentru a-şi oficializa preferinţa în privinţa susţinerii în turul al doilea. Greii partidului sunt adepţii colaborării cu PSD, pedeliştii neavând prea multe breşe în conducerea liberală prin care ar putea iniţia nişte negocieri serioase. De altfel, secretarul general al PNL, Radu Stroe, susţinea că pedeliştii i-au sunat toată noaptea pe liberali, dar nici măcar nu li s-a răspuns la telefon. Decizia de la finalul şedinţelor conducerii PNL va fi probabil în favoarea lui Mircea Geoană, singurele probleme fiind legate de câţiva lideri din teritoriu, care au o relaţie proastă cu PSD la nivel local, cum ar fi chiar şeful de campanie al lui Antonescu, Romeo Stavarache, primarul Bacăului. "E complicat la Bacău cu Hrebenciuc, pentru că nu s-a ţinut niciodată de cuvânt. Cu Hrebenciuc n-a fost niciodată pace şi nu m-a respectat nici ca om, nici ca politician", ne-a declarat Stavarache. Primarul Bacăului ar accepta o colaborare cu PSD doar în condiţiile unui "proiect de guvernare" foarte clar şi mai ales ale unui protocol foarte strict, astfel încât "Geoană să nu ne poată întoarce spatele niciodată". Un alt semn de întrebare pentru liberali este preşedintele lor executiv, Ludovic Orban. Întrebat care îi este preferinţa, PSD sau PD-L, Orban a răspuns, pentru Jurnalul Naţional: "Să hotărască partidul!".






"E complicat la Bacău cu Hrebenciuc, pentru că nu s-a ţinut niciodată de cuvânt. Cu Hrebenciuc n-a fost niciodată pace şi nu m-a respectat nici ca om, nici ca politician", ne-a declarat Romeo Stavarache. Primarul Bacăului ar accepta o colaborare cu PSD doar în condiţiile unui "proiect de guvernare" foarte clar şi mai ales ale unui protocol foarte strict, astfel încât "Geoană să nu ne poată întoarce spatele niciodată".

Un alt semn de întrebare pentru liberali este preşedintele lor executiv, Ludovic Orban. Întrebat care îi este preferinţa, PSD sau PD-L, Orban a răspuns, pentru Jurnalul Naţional:
"Să hotărască partidul!".

PSD, dispus la un acord politic cu PNL Mircea Geoană a dat public semnalul deschiderii pentru negocieri, ca răspuns la declaraţiile lui Crin Antonescu, liderul PSD fiind deschis să accepte numele primarului Sibiului, Klaus Iohannis, ca premier. Aseară urmau să aibă loc primele contacte între cele două tabere, înaintea şedinţelor de astăzi de la PNL şi PSD, Delegaţia Permanentă şi respectiv Comitetul Executiv, care, din punct de vedere statutar, sunt singurele care pot da un mandat oficial liderilor pentru a semna un acord de colaborare.

Una dintre premisele de la care urmau să pornească negocierile era desemnarea unui premier independent, posibil Klaus Iohannis, şi alcătuirea unui Guvern politic PNL-PSD. Biroul Permanent al PSD, întrunit ieri-dimineaţă în şedinţă, l-a delegat pe Viorel Hrebenciuc să pornească discuţii şi cu ceilalţi candidaţi la prezidenţiale, pentru susţinerea lui Mircea Geoană în turul al doilea. Sorin Oprescu şi UDMR erau principalele ţinte, având voturi ceva mai consistente.

Pesediştii vor să demareze negocieri şi cu UDMR. Fără să aibă o discuţie directă cu Crin Antonescu, Mircea Geoană a dat semnalul deschiderii. "Suntem dispuşi şi interesaţi să creăm în aceste zile, cu partenerii liberali, un acord politic care să permită conturarea unei majorităţi după 6 decembrie. Sunt absolut de acord că nu este momentul acum (să ne gândim la împărţirea de funcţii - n.r.) şi vreau să asigur pe toţi românii că nu voi fi un preşedinte care să stea şi să contempleze modul în care se fac guverne, aşa cum s-a făcut, din păcate, de prea mult timp în România.

De aceea, un Guvern bazat pe competenţă, un Guvern care să aducă bună guvernare în România şi un Guvern care să reclădească încrederea în instituţiile statului reprezintă pentru mine principalul proiect politic ca preşedinte al României", a declarat Geoană, comentând declaraţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Liderul PSD a precizat că preferinţa sa şi a social-democraţilor "este pentru o majoritate social-liberală".

"Din punctul nostru de vedere, această majoritate creată în jurul domnului Klaus Iohannis are toate şansele şi se poate concretiza într-un proiect de majoritate cu Iohannis prim-ministru după 6 decembrie", a mai spus Geoană. De asemenea, el a apreciat că Iohannis este "perfect pregătit pentru o astfel de soluţie de prim-ministru". "Nu vă ascund că am vorbit cu dânsul la telefon în această zi, lipseşte câteva zile din ţară, şi evident la întoarcerea sa vom putea să avem o conversaţie şi cu domnia-sa", a mai precizat Geoană.

El a ţinut să salute "maniera matură şi demnă în care domnul Crin Antonescu a prezentat momentul pe care l-a trecut". "Nu este uşor şi, omeneşte vorbind, ştiu şi din experienţa mea, astfel de momente nu sunt uşoare pentru un om politic. Vreau să apreciez seriozitatea şi sobrietatea cu care a prezentat punctul său de vedere. Dacă partenerii liberali şi domnul Antonescu doresc să ne fie parteneri şi prieteni într-un astfel de proces, sunt mai mult decât deschis şi bucuros să putem colabora", a mai spus Geoană.

Întrebat cum, în negocierile pentru sprijin în turul doi, va reuşi să aducă la un punct comun partide antagoniste, precum PRM şi UDMR, Geoană a spus că nu alege şi nu renunţă la nimeni. El a făcut apel la votanţii altor candidaţi, invocând faptul că alegerile de la 6 decembrie au o miză mai mare decât persoana lui. Geoană a vorbit concret despre Sorin Oprescu, spunând că acesta rămâne primar al Capitalei, iar Bucureştiul va trebui sprijinit cu resurse şi proiecte.

"Chiar dacă au fost cuvinte mai acide pe care domnul Oprescu le-a spus la adresa mea, trebuie să înţelegem că nu este vorba de persoane şi de orgolii personale", a adăugat el. La rândul său, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că social-democraţii trebuie să iniţieze negocieri pentru turul al doilea. Iliescu a spus, întrebat de jurnalişti, că PSD trebuie să înceapă negocieri nu doar cu PNL, ci şi cu alte partide care au avut candidaţi la prezidenţiale. "Dar, în primul rând, cu PNL", a adăugat el.
• Adriana Duţulescu

 

Şi UDMR, tot spre liberali
În condiţiile în care Iohannis este menţinut ca şi propunere de prim-ministru, şi UDMR se va îndrepta tot către majoritatea pe care PSD şi PNL o vor forma. Discuţii cu liberalii în acest sens urmau să aibă loc chiar în această dimineaţă, după cum ne-a declarat ieri preşedintele Uniunii, Marko Bela (foto). Liderul UDMR spune că o susţinere a majorităţii formate în jurul lui Klaus Iohannis ar fi o continuare firească a situaţiei dinainte de alegeri, susţinere care ar duce apoi la formarea Guvernului Iohannis. 

 

Contacte cu liderii PSD şi PNL, Geoană şi Antonescu, spune Marko, au existat deja, ca urmare a rezultatelor alegerilor de duminică, dar au fost discuţii scurte, care nu au abordat tema continuării colaborării majorităţii PSD-PNL-UDMR. Întrebat despre solicitările pe care Uniunea le-ar putea avea în ideea alăturării la coaliţia PSD-PNL, Marko spune că discuţiile şi negocierile dinaintea turului doi nu se vor face pe viitoarea componenţă a unui Guvern sau pe elemente de programe, ci, deocamdată, pe principii, cum este cel al susţinerii lui Iohannis pentru funcţia de premier.

Discuţiile "serioase" ar urma să aibă loc după ce rezultatele turului doi vor fi cunoscute. Până atunci, azi preşedinţii de organizaţii ai Uniunii urmau să se întâlnească pentru a stabili o eventuală "direcţionare" a votului electoratului maghiar în turul doi, o decizie urmând să fie luată şi în funcţie de rezultatele discuţiilor cu liberalii.
• A. Nine

 

PD-L, în discuţii "individuale" cu liberalii

Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, a declarat ieri că la nivelul conducerii partidului nu s-a stabilit un mandat de negocieri cu liberalii, dar a ţinut să precizeze că, dacă la nivel oficial nu au avut loc discuţii cu PNL, la nivel individual au fost contacte.

"Eu în continuare spun: cred într-un Guvern de dreapta, care şi-a demonstrat viabilitatea", a spus Videanu. El a precizat că la nivelul Biroului Permanent Naţional nu s-a discutat subiectul negocierilor cu PNL şi nici nu s-a stabilit un mandat de negociere. Întrebat dacă până acum PD-L a discutat cu liberalii, Videanu a răspuns: "Oficial nu, individual da". El a mai spus că declaraţia lui Antonescu despre refuzul de a-l susţine pe Traian Băsescu în turul al doilea este o eroare a unui politician tânăr, afirmând că "Brătianu s-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea că Iliescu a pus basca pe capul liberalilor". Declaraţia lui Videanu privind credinţa într-un Guvern de dreapta este de fapt reluarea mesajului transmis de Traian Băsescu duminică seară, după anunţarea exit-poll-urilor. Atunci, şeful statului a spus că cei doi candidaţi de dreapta au câştigat împreună, duminică, peste 50% din voturi, referindu-se la el şi la Crin Antonescu. Băsescu a spus că trebuie să se ţină cont de acest lucru la formarea viitorului Guvern.

Aseară, şeful statului l-a acuzat pe Crin Antonescu că, "speriat de reuşita referendumului" privind introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, a găsit un singur loc de refugiu, "în braţele PSD, acolo unde în nici un caz nu se doreşte o reformă a clasei politice", care să ducă la pierderea privilegiilor. Traian Băsescu a mai spus că opţiunea sa este de a nu încerca nici o alianţă politică în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale, singurul aliat pe care şi-l doreşte fiind românul. El a adăugat că îi asigură pe români că alianţa cu el va forţa în continuare clasa politică să se reformeze.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat aseară că Traian Băsescu este "acelaşi şmecher politic uşor expirat", care îşi încearcă "farmecele deja depăşite" pentru ultima oară în faţa electoratului. Liderul PNL a menţionat că vorbeşte despre excluderea înţelegerii cu Băsescu "de câţiva ani", din prima zi a campaniei electorale şi, în ciuda acestui fapt, "aseară sau alaltăseară domnul Băsescu era foarte prietenos" şi considera în declaraţiile sale că este un om de treabă.
• Gabriela Antoniu

"Traian Băsescu vorbea aseară despre victoria candidaţilor de dreapta. Din punctul meu de vedere, Traian Băsescu nu este un candidat de dreapta. Asocierea pe care domnia-sa a făcut-o aseară nu are nici un fel de temei"
Crin Antonescu, preşedinte PNL

"Suntem dispuşi şi interesaţi să creăm în aceste zile, cu partenerii liberali, un acord politic care să permită conturarea unei majorităţi după 6 decembrie. Vreau să asigur pe toţi românii că nu voi fi un preşedinte care să stea şi să contempleze modul în care se fac guverne, aşa cum s-a făcut, din păcate, de prea mult timp în România"
Mircea Geoană, preşedinte PSD

"Brătianu s-ar întoarce în mormânt dacă ar vedea că Iliescu a pus basca pe capul liberalilor"
Adrian Videanu, prim-vicepreşedinte PD-L

×
Subiecte în articol: alegeri 2009