PNL şi PSD s-au aflat în acest week-end în război de campanie. Pesediştii ar duce ţara de râpă, dacă ar veni la guvernare, a acuzat Tăriceanu. O nouă guvernare de dreapta ar fi un dezastru pentru România, a contracarat Geoană.
Aflat sâmbătă la Iaşi, la lansarea candidaţilor din Moldova, preşedintele liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu, a acuzat PSD că este “un partid nereformat, desprins din fostul FSN, care a condus ţara spre sărăcie şi corupţie” şi a arătat că PNL nu poate lăsa “stânga populistă” să câştige alegerile de la 30 noiembrie. “Sunt îndeajuns două-trei luni de politici de stânga, de politici populiste pentru ca tot ce a fost construit cu migală în aceşti ani să se năruie. PSD a inventat promisiunile cu termen limitat de garanţie. Probabil, două-trei luni sunt îndeajuns, după ce PSD ar veni la guvernare, să distrugă ceea ce noi am reuşit”, a spus premierul, adăugând că, la acest moment, stânga pune “în pericol viitorul României doar pentru a câştiga voturi”. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, l-a contrazis însă pe şeful liberalilor, transmiţându-i ieri tot din Moldova, dar de la Bacău, că partidele de dreapta reprezintă un pericol pentru România. Geoană a arătat astfel că politica guvernării de dreapta este una de “risipă şi batjocură” şi care a dat faliment, iar singurul partid capabil “să facă faţă unei guvernări competente” este PSD. Liderul social-democraţilor a criticat în acest sens prestaţia actualului cabinet, spunând că România este ţara cu cea mai scăzută rată de economisire din Europa, că este vulnerabilă din punct de vedere al deficitului de cont curent, că industria a înregistrat o creştere de numai doi la sută în ultimii patru ani şi că în infrastructură şi în atragerea fondurilor structurale s-a înregistrat doar un dezinteres total.
ALIANŢĂ CU UDMR
Războiul declaraţiilor dintre cei doi şefi de partide a fost
completat ieri de preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu,
care, în încercarea de a se distanţa de pesedişti, a ţinut să-şi exprime
preferinţa pentru un viitor guvern PNL – UDMR. “Dacă este să alegem un alt
partid (pentru a forma majoritatea – n.r.), preferăm să guvernăm cu UDMR,
pentru că am lucrat bine, am avut încredere unii în alţii şi gândim similar”,
s-a explicat Olteanu într-un interviu acordat Agerpres. Însă, cum “nu este
foarte probabil” ca PNL şi UDMR să poată forma o majoritate, liberalul a admis
posibilitatea unei coaliţii cu celelalte două partide mari – PSD şi PD-L, dar a
arătat că el personal nu l-ar prefera pe nici unul dintre acestea. “Vom încerca
să găsim o compatibilitate în plan programatic, care să ne permită să guvernăm
având un program comun de guvernare cu unul dintre celelalte două partide mari.
Vom vedea cu cine putem discuta astfel încât să îşi asume ideile noastre în
aceste domenii şi să putem forma o majoritate care nu doar să existe numeric,
ci să aibă aceleaşi proiecte pe care să le susţină patru ani”, a spus Olteanu.
UDMR nu respinge “oferta” de a rămâne partener la guvernare. “În continuare ne pregătim să fim în Guvern”, a anunţat liderul Uniunii, Marko Bela, precizând că UDMR nu se teme nici de opoziţie dacă nu va avea “parteneri potriviţi, un program comun de guvernare acceptabil şi pentru UDMR”. Marko Bela a enunţat de fapt teoria Opoziţiei, vrând să îi răspundă pesedistului Miron Mitrea, care declara săptămâna trecută că nu exclude o viitoare guvernare a PSD într-o formulă de alianţă cu UDMR, dar că ar prefera ca Uniunea să experimenteze şi o perioadă de opoziţie.