x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Duplicitate sau toleranţă în criza imigranţilor

Duplicitate sau toleranţă în criza imigranţilor

de Marius Gîrlașiu    |    16 Sep 2015   •   09:03
Duplicitate sau toleranţă în criza imigranţilor
Sursa foto: EC - Audiovisual Service;Leguerr/EU/Johanna Leguerre

Criza sutelor de mii de refugiaţi care s-au revărsat asupra Europei a produs schimbări radicale în viziunea liderilor politici din România. Dacă anul trecut, Victor Ponta poza în “românul mândru şi ortodox”, azi mizează pe “toleranţă şi valori europene”. Etnic sas, Klaus Iohannis a surprins şi el prin respingerea cotelor obligatorii. UE vrea să taie din fondurile ţărilor care refuză să primească imigranţi.

Anul trecut, Victor Ponta a jucat cartea naţionalismului şi a religiei în confruntarea cu Klaus Iohannis pentru fotoliul de la Cotroceni. “Mândru că sunt român ortodox” a fost principalul mesaj de campanie al premierului, cel care evidenţia la fiecare apariţie publică diferenţa de neam şi credinţă faţă de minoritarul sas Iohannis. S-a ajuns până la a implica Biserica Ortodoxă în campanie, cu preoţi care îndemnau enoriaşii la slujbe să aleagă candidatul ortodox în locul protestantului lutheran şi iconiţe sfinţite cu mesaj electoral. “Nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în ţara mea”, se fălea Victor Ponta în campania din 2014. “Să vă cereţi scuze că aţi spus că nu sunt un bun român pentru că sunt protestant”, i-a reproşat Iohannis în timpul uneia din cele două confruntări televizate. La aproape un an, problema imigranţilor le-a schimbat radical viziunea.

Mândru că sunt tolerant

Drama refugiaţilor l-a făcut pe Ponta să uite de mândria de a fi român ortodox. Premierul a reacţionat imediat după ce Traian Băsescu a avertizat că printre imigranţii arabi se vor strecura şi terorişti care se vor detona la metrou în numele lui Allah. “Să nu primim musulmani că sunt toţi terorişti e o aberaţie. Cum adică să închidem graniţele? Dar când românii au mers în Europa, ne-a plăcut? România este o ţară model de convieţuire paşnică între confesiuni”, a explicat Ponta. Premierul a continuat să mizeze pe cartea toleranţei şi înaintea Consiliului JAI. “Este important ca ţara noastră să nu cadă în xenofobie. România vrea să fie europeană, trebuie să aplice nişte valori europene”, a fost mesajul fără incitare la discriminare al premierului. Surprinzătoare a fost şi atitudinea lui Klaus Iohannis în faţa cotelor obligatorii pe care Comisia Europeană vrea să le impună fiecărui stat membru UE.

Sasul şi musulmanii

Asta dacă ţinem cont că Iohannis este primul preşedinte din istoria României ales în fruntea ţăii deşi aparţine unei minorităţi naţionale. Sasul Iohannis a criticat dur Comisia Europeană care plănuia pentru ţara noastră o cotă obligatorie de 6351 de migranţi. “Nu este o soluţie şi nu e oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, fără a consulta statele membre”. Preşedintele şi premierul consideră că România ar trebui să respingă cota obligatorie şi să primească doar 1785 de refugiaţi, aşa cum s-a stabilit la Bruxelles în luna mai. Diferenţa de doar 4566 de persoane va fi discutată mâine într-o şedinţă CSAT pe tema refugiaţilor.

Reuniţi la Bruxelles în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, miniştri de Interne din UE, printre care şi Gabriel Oprea, nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa cotelor obligatorii. S-a propus ca ţărilor care refuză să primească imigranţi să li se taie din banii alocaţi de UE. “Sunt ţări care primesc fonduri structurale considerabile. Jean-Claude Juncker a propus, şi cred că este corect, ca acele ţări să primească mai puţini bani din fondurile structurale”, a dezvăluit ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. “Europa s-a făcut încă o dată de ruşine”, a declarat şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

Ungurii întind gardul

Ministrul ungar de Externe, Szijjarto Peter, a anunţat că ţara sa va ridica un gard metalic şi pe un segment al graniţei cu România, existând temerea că imigranţii vor tranzita România în încercarea de a ajunge în Ungaria. Ministerul român de Externe susţine că acesta nu este „un gest corect din punct de vedere politic” al autorităţilor ungare.


DECLARAŢIE VICTOR PONTA, prim-ministru
“Mă ruşinează că în secolul XX oamenii pot să gândească aşa. Mă desolidarizez de noul val care se stârneşte în România, de xenofobie, de şovinim, că nu vrem pe nimeni din afară, să luptăm să nu primim niciun străin în România”


 

×