România a transmis intenţia de participare la aproximativ o treime din totalul proiectelor identificate la nivelul NATO pentru a fi dezvoltate sub egida Smart Defence, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.
Ministrul subliniază importanţa conceptului şi arată că, în actualul context economic, pentru asigurarea capabilităţilor necesare, "într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor", se pot realiza achiziţii în comun.
În opinia acestuia, conceptul Smart Defence reprezintă o cultură reînnoită de cooperare care încurajează statele membre NATO să conlucreze în domeniul dezvoltării, achiziţiei şi utilizării capabilităţilor, pentru îndeplinirea misiunilor fundamentale asumate prin Conceptul Strategic al Alianţei, prin dezvoltarea şi utilizarea în comun a capabilităţilor, stabilirea priorităţilor şi o mai bună coordonare a eforturilor.
"Smart Defence reprezintă o abordare pragmatică pentru asigurarea capabilităţilor necesare, într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor, al operării şi mentenanţei pe ciclul de viaţă. Acest lucru se poate realiza prin achiziţia în comun, respectiv asigurarea unor facilităţi de reparaţii, piese de schimb, muniţii şi alte bunuri materiale, care să fie exploatate de mai mai multe state. Se evită astfel dublarea costurilor şi a eforturilor. În acest context, România a transmis intenţia de participare la aproximativ o treime din totalul proiectelor identificate la nivelul NATO pentru a fi dezvoltate sub egida Smart Defence", a explicat Mircea Duşa.
Potrivit ministrului Apărării, România a dobândit o experienţă semnificativă în domeniu, ţara noastră fiind membru activ în cadrul unor proiecte cum ar fi Capabilitatea aeropurtată NATO de avertizare timpurie (NATO Airborne Early Warning - NAEW), Capabilitatea de Supraveghere Terestră a Alianţei (Alliance Ground Surveillance - AGS) şi Capabilitatea privind Transportul Aerian Strategic (Strategic Airlift Capability - SAC).
"Două treimi din proiectele Smart Defence au ca naţiune lider un stat european, iar o treime au participare exclusiv europeană. Smart Defence asigură cadrul necesar şi ţărilor mici şi medii pentru a contribui la realizarea capabilităţilor aliate. România a susţinut abordarea potrivit căreia, în actualele circumstanţe economice, generarea de capabilităţi prin finanţare multinaţională sub egida NATO/UE reprezintă o soluţie, nu doar un rezultat", a mai spus ministrul Duşa.