x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Elena Udrea, ministrul "Glamour girl"

Elena Udrea, ministrul "Glamour girl"

de Elena Stan    |    05 Ian 2010   •   00:00
Elena Udrea, ministrul "Glamour girl"
Sursa foto: Jurnalul foto/

Rând pe rând, publicaţii celebre, precum Sunday Times din Marea Britanie şi Hamburger Morgenpost şi Die Welt din Germania acordă spaţii generoase noului ministru de dezvoltare regională şi turism din România, Elena Udrea.



Lumea este nelămurită cum a putut fi numită Elena Udrea ministru peste o instituţie care va administra circa 4 miliarde de euro fonduri europene, în condiţiile în care asupra sa, şi a soţului- Dorin Cocoş,  planează acuzaţii de corupţie. Mai mult, anul trecut, Comisia parlamentară de anchetă care a cercetat modul de cheltuire a banului public de la Ministerul Turismului, unde aceasta a fost la conducere, a cerut demiterea şi cercetarea penală a acesteia. După mai multe discuţii, s-a dovedit că munca depusă de membrii comisiei de anchetă a fost inutilă deoarece Parchetul General a gasit-o nevinovată în acest caz, dând neînceperea urmăririi penale. Astfel, aceasta a putu fi cu uşurinţă numită, la finalul anului trecut, la coinducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţelor reunit cu Ministerul Turismului.

Hamburger Morgenpost, a publicat în ziarul apărut în data de 2 ianuarie 2010 un material intitulat „ ştie ce vrea, iar până acum a obţinut mereu tot ce a vrut". Astfel, notează cum la început, Elena Udrea a făcut în România o carieră ca Glamour-Girl, apoi s-a căsătorit cu un bogat om de afaceri, a intrat în politică, a devenit consiliera preşedintelui Traian Băsescu, şi ministru al turismului cu apariţii frivole. Acum a mai primit încă ceva: ministrul de 36 de ani răspunde de dezvoltarea regională a României şi, implicit, administrează 3,7 miliarde de euro din partea UE. Problema este că frumoasa Elena şi soţul său sunt suspectaţi de corupţie. UE a criticat mereu gestionarea incorectă a fondurilor europene. începând de acum, UE va urmări lucrurile cu mai multă atenţie.

Materialul apărut în Hamburger Morgenpost a fost publicat după ce Die Welt, nota în ziarul din 31 decembrie 2009 -„Ministru român administrează acum fonduri UE". |n momentul de faţă Elena Udrea (36 de ani) a urcat şi mai sus pe scara carierei: de la Crăciun încoace, în noul cabinet al premierului Emil Boc, a devenit ministru pentru dezvoltarea regională. Juristă şi diplomată în ştiinţe militare, ea va gestiona în viitor miliarde provenind de la contribuabili europeni. De la Bruxelles parvin autorităţilor române până în anul 2013 3,7 miliarde de euro, sumă destinată pentru construirea de străzi, şine de cale ferată şi reţele de telecomunicaţii. Udrea, soţul ei, Dorin Cocoş, şi numeroşii săi prieteni de afaceri sunt suspectaţi de corupţie. „Este pur şi simplu scandalos ca doamna Udrea să fie desemnată să administreze fonduri UE", a afirmat analistul politic Alina Mungiu-Pippidi de la Berliner Hertie School of Government. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a atras atenţia afirmând că „statele membre trebuie să demonstreze în cazul fiecărui proiect că cerinţele au fost îndeplinite. Dacă nu va fi cazul, Comisia Europeană poate sista sau să retragă plăţile."


România este în atenţia Bruxellului
România este, asemenea Bulgariei, membră a Uniunii Europene din ianuarie 2007. De atunci, ambele ţări se află în vizorul autorităţilor de la Bruxelles. Raportorii UE criticau în mod repetat, pe lângă corupţia din aparatul de justiţie şi cel administrativ folosirea abuzivă a fondurilor europene, plăţile neregulate şi nepotismul. în toamna care a trecut a fost aspru criticată, iar Inge Grässle, expert în probleme de buget din Parlamentul European a afirmat: „între timp, problemele cu statele membre UE România şi Bulgaria sunt mai mari decât cele existente cu cele mai multe state africane." |n cazul României, acest lucru încă nu a avut consecinţe. |n schimb, în vara anului 2008 au fost anulate de la Bruxelles, pentru Bulgaria, fondurile de 500 milioane de euro destinate unor lucrări de infrastructură, agricultură şi administraţie. Decizia a constituit „o consecinţă directă a analizelor efectuate de autorităţile UE pentru combaterea înşelăciunilor", explicase la vremea respectivă Comisia Europeană. O parte a fondurilor a fost reacordată în luna mai a acestui an ca răsplată pentru îmbunătăţirea situaţiei. Adevăratele probleme rămân nerezolvate: corupţia din justiţie şi combaterea infracţionalităţii împiedică o combatere eficientă a criminalităţii şi nepotismului. La aceasta se adaugă şi concepţiile abuzive ale unor funcţionari de stat despre funcţiile pe care le ocupă. Astfel, în vară, judecătorii români au fost în grevă pentru mai mult decât trei săptămâni, paralizând în acest mod întregul sistem juridic. Funcţionarii nu vroiau să accepte anularea acordării bonusurilor. Aceasta în situaţia în care mulţi judecători supremi câştigă mai mult decât preşedintele statului. Drept motiv, ei au făcut uz de „stresul puternic" şi de „pericolele" la care sunt expuşi în calitate de reprezentanţi ai justiţiei.

În noiembrie 2005 a fost nevoită să se retragă din funcţia de consilier al preşedintelui Băsescu. Potrivit acuzaţiilor, atunci ar fi favorizat prieteni de afaceri ai soţului său - care îşi câştigă banii de pe urma unor afaceri imobiliare - în obţinerea unor contracte. „Această chestiune este rezolvată", a declarat un consilier al Elenei Udrea.

×