x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Emil Boc: "Geoană manipulează opinia publică"

Emil Boc: "Geoană manipulează opinia publică"

10 Oct 2009   •   00:00

Premierul Emil Boc, susţine că preşedintele PSD, Mircea Geoană, manipulează opinia publică cu privire la vârsta de egalizare a pensiei femeilor şi a bărbaţilor pentru că nu menţionează, în declaraţiile sale, că, potrivit Legii pensiilor, procesul va avea loc în 2030, nu în prezent.



"PSD şi Mircea Geoană manipulează opinia publică cu privire la vârsta de egalizare a pensiei femeilor şi a bărbaţilor. Mircea Geoană nu menţioneapă faptul că egalizarea vârstei de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor va avea loc doar în anul 2030. Nu în prezent, aşa cum mint cu bună ştiinţă, PSD şi Mircea Geoană. Scopul minciunii este clar. PSD şi Mircea Geoană vor să blocheze Legea pensiilor pentru a păstra nemodificate legile privilegiate ale parlamentarilor precum şi pensiile speciale, care nu au la bază principiul contributivităţii", a declarat, astăzi, premierul Emil Boc.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a reluat, astăzi, afirmaţia că social-democraţii nu sunt de acord cu egalizarea vârstei de pensionare, pentru că femeile din România se confruntă cu condiţii mult mai grele decât cele în care trăiesc femeile din UE. Potrivit acestuia, punctul de pensie trebuie să fie 45 la sută din salariul mediu brut, iar PSD va face tot posibilul ca legea pensiilor să fie elaborată până în decembrie.

Guvernul a decis să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru legea pensiilor, a anunţat premierul Emil Boc. Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern.

Astfel, vârsta de pensionare şi stagiile complete de cotizare pentru femei vor creşte cu trei luni pe an, începând cu 2015, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaţilor la 65 de ani, până în 2030, ceea ce va reduce însă numărul locurilor de muncă. Până în 2014, va continua creşterea vârstelor de pensionare la 60 ani pentru femei şi la 65 ani pentru bărbaţi. În prezent, vârsta medie de pensionare este de 63,8 ani pentru bărbaţi şi de 58,9 ani în cazul femeilor.

În cadrul discuţiilor de ieri, de la Ministerul Muncii, sindicatele au propus ca vârsta de pensionare să fie egală între bărbaţi şi femei, respectiv 64 de ani, să fie ameliorate condiţiile pensionării anticipate, să fie incluse în sistemul public de pensii şi profesiile liberale, nefiind de acord cu decuplarea punctului de pensii de salariul minim pe economie.

Preşedintele PSD a spus că formaţiunea pe care o conduce nu va accepta "forţarea femeilor din România pentru o vârstă de pensie de 65 de ani". (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic