x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Epilog - Extinderea Palatului Victoria a ajuns de trei ori mai ieftină

Epilog - Extinderea Palatului Victoria a ajuns de trei ori mai ieftină

de Dorian Cobuz    |    16 Iul 2007   •   00:00
Epilog - Extinderea Palatului Victoria a ajuns de trei ori mai ieftină
Sursa foto: MARIAN ILIESCU/

Lucrările de extindere a Palatului Victoria vor fi proiectate de arhitecţii olandezi Branimir Medic şi Pero Puljiz, al căror plan arhitectural a fost selectat de o comisie formată din nouă experţi, dintre care cinci străini, in urma unui concurs internaţional.

Lucrările de extindere a Palatului Victoria vor fi proiectate de arhitecţii olandezi Branimir Medic şi Pero Puljiz, al căror plan arhitectural a fost selectat de o comisie formată din nouă experţi, dintre care cinci străini, in urma unui concurs internaţional. Căştigătorii concursului vor avea calitatea de proiectant general şi vor intocmi studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi de execuţie, şi vor asigura asistenţa tehnică pe tot parcursul realizării lucrărilor şi in perioada garanţiei de bună execuţie.

La finalul lucrărilor, Palatul Victoria va avea o arie desfăşurată de circa 43.000 de metri pătraţi, aproape dublu faţă de suprafaţa actuală, de 26.000 de metri pătraţi, inclusiv anexele.

MULT MAI IEFTIN. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax că sumele totale necesare pentru consolidarea şi modernizarea Palatului Victoria au fost evaluate la 32,1 milioane euro, din care 14,2 milioane de euro au fost alocate pentru noul corp de clădire. Aşa cum v-a relatat Jurnalul Naţional in mai multe rănduri, iniţial se luase decizia in cadrul Guvernului de alocare a unui fond de 40 de milioane de euro pentru extinderea Palatului, iar iniţial concursul de proiecte nu respecta aproape nici una dintre condiţiile legale de organizare a unei astfel de proceduri de achiziţie publică. Alocarea sumei nu avea la bază nici un fel de studiu de specialitate, din moment ce nu exista nici un proiect, iar costul pe metru pătrat al noii clădiri ar fi fost unul mult peste cele plătite de societăţile private.

Anunţul de ieri făcut de către Dorin Marian, şeful Cancelariei premierului, aduce insă şi o altă noutate: in suma care se pune acum in discuţie, 32,1 milioane euro, sunt prevăzute şi lucrările de consolidare ale Palatului Victoria. Din nou, suma menţionată, ceva mai mult de 17 milioane de euro, este scoasă „din burtă", fiind clar pentru oricine că acest consurs a avut scopul de a identifica un proiect pentru extinderea Palatului, deci nimeni nu ar fi avut de unde face o estimare a acestor cheltuieli.

Â

SECRET DE STAT? De altfel, organizatorul, Cancelaria Prim-ministrului, a modificat de mai multe ori regulamentul de concurs şi de trei ori stuctura juriului de specialitate care trebuia să aleagă proiectul. Potrivit Ordonanţei 34/2006, care precizează modalităţile de achiziţii publice, inclusiv prin concursuri de proiecte, astfel de măsuri nu ar fi posibile.

|ntregul proiect a fost pus de la inceput de către Executiv sub semnul secretului de stat, Călin Popescu Tăriceanu şi miniştrii săi considerănd că nu avem dreptul nici măcar de a afla căţi bani vor fi investitiţi in acest şantier. Aici şi-a făcut loc insă prima gafă vizibilă pentru oricine. Deşi in Hotărărea de Guvern cu numărul 80/2007, elaborată cu acest scop, se stipula că investiţia este un „secret de stat", in acelaşi Monitor Oficial din 2 februarie 2007 erau publicate modificările aduse la bugetul de stat. Acolo oricine putea vedea exact despre ce sumă e vorba.

Â

UN VIS MAI VECHI. Ideea construirii unui nou sediu in Piaţa Victoriei datează incă de pe vremea fostei guvernări PNL-PD-PN}CD-UDMR. Astfel, in comunicatul Biroului de Presă al Guvernului se precizează că „discuţiile pentru extinderea Palatului Victoria au demarat in anul 1998"(deci, pe vremea Guvernului CDR, condus de Radu Vasile n.red.) şi că, „urmare a cerinţelor exprimate la acel moment, a fost realizat studiul de fezabilitate, care a fost trimis pentru avizare către autorităţile competente in anul 2004". Renunţarea la vechiul studiu de fezabilitate şi lansarea noului proiect sunt puse pe seama „trecerii a peste opt ani, a schimbărilor majore in ceea ce priveşte necesarul de spaţii al Guvernului, a caracteristicilor acestor spaţii, precum şi a schimbărilor tehnologice survenite in acest timp". Ca urmare, se precizează in comunicatele Cancelariei, la inceputul anului 2006 s-a luat decizia reevaluării temei iniţiale şi a organizării unui concurs internaţional de soluţii de arhitectură pentru extinderea Palatului Victoria. (Doru Cobuz)

Â


Cine sunt căştigătorii?

Seful Cancelariei premierului, Dorin Marian, a arătat că proiectul celor doi arhitecţi este unul modern, care corespunde cerinţelor comisiei.

Cei doi arhitecţi au mai proiectat, printre altele, o construcţie de imobile in Plaza Arena din Amsterdam (Olanda), Turnul Max Tower din Frankfurt (Germania), complexul World Trade Center din Almere (Olanda), Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb (Croaţia), complexul cultural şi administrativ din Montreal (Canada).

In prezent, Branimir Medic, originar din Croaţia, lucrează la proiectarea unui centru de artă la Kaohsiung (Taiwan), iar Pero Puljiz este implicat in construcţia unui hotel de cinci stele lăngă Dubrovnik (Croaţia).

Noua clădire a Guvernului, care va fi construită in spatele Palatului Victoria, menţine forma actualei structuri, dar va avea trei subsoluri in care vor fi amenajate şi locurile de parcare, şase etaje (faţă de patru etaje ale actualei clădiri) şi grădini interioare cu numele regiunilor Romăniei, intr-una dintre grădini urmănd să fie amenajat şi un restaurant pentru angajaţi. Legătura dintre intrarea principală a palatului şi restaurant va fi asigurată printr-o scară in zig-zag, denumită de proiectant „diagonala de promenadă".

Â

×
Subiecte în articol: politic palatului palatului victoria