x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Eurocampanie cu MTV

Eurocampanie cu MTV

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Dana Piciu    |    09 Apr 2009   •   00:00
Eurocampanie cu MTV
Sursa foto: Karina Knapek/Editura Intact

În încercarea de a mobiliza tinerii la vot pentru euroalegeri, Comisia Europeană va lansa pe postul MTV o campanie de 1,9 milioane euro. Ideea europeană este pe placul strategilor de campanie de la Bucureşti, care văd în tineri un segment electoral important căruia îi alocă programe speciale în campanie.



Tema campaniei pe care o va lansa Comisia Europeană pe MTV va fi "Mă asculţi?", în ideea de a demonstra că a vota înseamnă să fii ascultat. Campania va rula şi pe internet, mesajul său fiind susţinut şi de celebrităţi precum membrii formaţiei Depeche Mode sau cântăreţul italian Tiziano Ferro.

La Bucureşti, coordonatorii de campanie ai partidelor sunt de acord că ideea este una bună şi spun că şi în propriile programe de campanie vor avea strategii destinate exclusiv tinerilor.

Astfel, coordonatorul tehnic al campaniei electorale a PSD pentru europarlamentare, Valeriu Zgonea, apreciază ideea CE şi spune că şi PSD-ul are inclus în strategia de campanie ceva asemănător, care se cheamă "First time voting" ("Pentru prima dată la vot") şi prin care vrea să-i atragă la urne pe tinerii care au împlinit de curând 18 ani şi care la alegerile pentru Parlamentul European urmează să voteze pentru prima dată.

Acest proiect al PSD va fi lansat în campania electorală pentru alegerile europarlamentare iar până atunci, spune Zgonea, el va fi ţinut "la secret".

Liberalii sunt şi ei îngrijoraţi de absenteismul tinerilor şi li se pare că ideea Comisiei Europene este una bună. "E dezastru cu absenteismul. Trebuie să facem ceva", ne-a declarat şeful campaniei PNL pentru europarlamentare, vicepreşedintele liberal Rareş Mănescu.

El a adăugat însă că şi PNL pregăteşte o strategie de aducere la vot nu numai a tinerilor, care ar fi vizaţi de campania MTV, ci şi a celor cu vârsta de până la 40 de ani. "Cei cu vârsta între 18 şi 40 de ani formează marea masă a absenţilor la vot", a explicat Mănescu, neputând însă să prezinte strategia nici măcat în linii mari pentru că ea va fi discutată în Biroul Politic al partidului abia săptămâna viitoare.

Şeful de campanie al democrat-liberalilor, Gheorghe Flutur spune însă că mai eficient ar fi să i se explice electoratului rolul europarlamentarului. "Ar trebui să existe de fapt o campanie de convingere a electoratului că este important să-şi voteze şi aleşii în Parlamentul European", ne-a declarat Gheorghe Flutur. Şi la UDMR mobilizarea tinerilor la vot reprezintă o temă importantă de campanie.

Mai mult decât atât, spun udemeriştii, ei au oferit un loc "bun" pe lista pentru euroalegeri unui reprezentant al tinerilor. Coordonatorul de campanie, Kelemen Hunor ne-a declarat ieri că Uniunea are în lucru o strategie de mobilizare a tinerilor la vot, care ar avea ca element component şi o caravană organizată de tinerii din Uniune.

În plus, spune Hunor, UDMR va avea şi un mesaj electoral în campanie adresat strict tinerilor. Întreaga strategie de campanie a Uniunii va fi însă finalizată după sărbătorile pascale.

ABSENTEISM ÎNGRIJORĂTOR
La alegerile pentru PE din 2004, absenteismul a fost de peste 50% în ţările membre ale Uniunii Europene. Pe segmentul de public cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani, absenteismul a fost de 77%, potrivit lui Margot Wallström, comisarului european pentru Comunicare.


Becali, candidat PRM
Gigi Becali a fost convins de avocaţi, de familie, să accepte mâna frăţească ce i-a fost întinsă şi să candideze la PE pe listele PRM, a anunţat ieri liderul partidului, C.V. Tudor. Politicianul a precizat că şi-a făcut o datorie de onoare oferindu-i finanţatorului Stelei locul doi pe liste.

La rubrica "profesie", pe listele depuse la BEC, în dreptul lui Gigi Becali este scris "tehnician", iar ca ocupaţie el este trecut ca om de afaceri. Vadim Tudor a negat că invitarea lui Gigi Becali să candideze pentru PRM ar fi rezultatul unor calcule electorale şi a precizat că nu este vorba despre o alianţă între partidul său şi PNG.

Liderul PRM a apreciat că Becali se află pe nedrept în detenţie. Gigi Becali se află în arest pentru 29 de zile, fiind acuzat de lipsire ilegală de libertate.

×
Subiecte în articol: politic campanie tinerilor