x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Euroscrutinul, dublat de un referendum?

Euroscrutinul, dublat de un referendum?

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Aug 2007   •   00:00
Euroscrutinul, dublat de un referendum?

Preşedintele Traian Băsescu (foto) ar intenţiona să crească miza europarlamentarelor cu un referendum pe tema votului uninominal, organizat in aceeaşi zi cu scrutinul pentru PE, respectiv 25 noiembrie.

Informaţia este vehiculată in interiorul Partidului Democrat, dar şi in răndul apropiaţilor şefului statului. "Susţinem necondiţionat proiectul legii votului uninominal şi adoptarea in regim de urgenţă, in sesiunea din luna septembrie, astfel incăt să nu mai fie nevoie de un referendum organizat de preşedintele Romăniei pentru a impune votul uninominal", a declarat ieri preşedintele PD, Emil Boc.


Mişcarea i-ar permite lui Traian Băsescu să facă propria campanie electorală in acelaşi timp cu campania pentru Parlamentul European. Căştigul l-ar deconta partidele prezidenţiale - PD şi PLD - a căror imagine este asociată cu şeful statului. De altfel, chiar studiul intern al PSD arăta recent că PD este votat in principal datorită lui Traian Băsescu.


Ultimatumul pe care preşedintele l-a dat Parlamentului pentru adoptarea votului uninominal expiră in luna septembrie. Partidele nu reuşiseră să ajungă la un acord in privinţa sistemului de vot, el s-a produs insă săptămăna trecută, la sediul Asociaţiei Pro Democraţia. Potrivit deputatului conservator Sergiu Andon, membru al Comisiei pentru elaborarea noului Cod electoral, s-a convenit redactarea unui nou acord politic ce impune adoptarea legii in această sesiune, care incepe in septembrie.


Chiar şi in aceste condiţii şeful statului ar putea să nu renunţe la referendumul dorit, urmănd să intrebe populaţia in legătură cu tipul de vot uninominal sau să propună reducerea numărului de parlamentari, spun surse din PD.

×
Subiecte în articol: politic