x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Exclusiv din mapa profesională: Cătălin Baba – trafic de influenţă şi nepotism

Exclusiv din mapa profesională: Cătălin Baba – trafic de influenţă şi nepotism

de Andrei Badin    |    02 Mar 2009   •   00:00
Exclusiv din mapa profesională: Cătălin Baba – trafic de influenţă şi nepotism

Jurnalul Naţional a dezvăluit că şeful Cancelariei premie­rului, Cătălin Baba, are probleme la ma­pa profesională. Noi detalii confi­gu­rea­ză mult mai bine por­tretul unui perso­naj care a folosit func­ţia de la Universi­ta­tea din Cluj în beneficiul familiei sale. Continuarea poveştii îi are ca protagonişti pe soţia lui Cătălin Baba şi pe con­si­lierul personal al ministrului Dezvol­tă­rii, Vasile Blaga, ambii studenţi la fa­cultatea unde decan este Cătălin Baba. Ambii studenţi cu 10 pe linie şi bursieri de merit ai statului.



În 2005, Cătălin Baba, decan al Facul­tă­ţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj, solicita o derogare de medie, astfel încât să fie acceptate unele candidaturi pentru câte­va posturi în facultate. Printre aceste persoane se aflau viitoarea sa soţie Alina Che­recheş, viitorul cumnat Rareş Che­re­cheş, dar şi doi dintre finii săi. De ase­me­nea, Baba intervenea şi pentru un anu­me Paul Zai, nepotul unui profesor pe care l-a sprijinit să obţină ilegal un post, unde mai apoi soţia sa şi-a făcut doctora­tul primind note maxime. Pe principiul că o mână spală pe alta. La vremea respectivă, Baba a fost acuzat de nepotism şi de trafic de influenţă. Povestea devine mult mai interesantă din perspectiva informa­ţiilor noi obţinute de Jurnalul Naţional.

NEVASTA ŞI CONSILIERUL

Probabil în scopul pregătirii pentru viitor a unei mape profesionale credibile şi bazate pe studii la stat, Alina Chere­cheş, ajunsă între timp doamna Baba, dar şi Paul Zai au devenit în acelaşi timp şi studenţi la UBB. Aceştia sunt în prezent, mai precis începând din toamna anului 2006, studenţi în anul III – terminal, cursuri la zi, la extensia Satu Mare a Facultăţii de Administraţie Publică a Universităţii "Babeş Bolyai". Adică, chiar la facultatea al cărei decan este şeful Cancelariei primului-ministru, Cătălin Baba.  

BABA, NEPOTUL ŞI DOCTORATUL
La 27 noiembrie 2005, Cătălin Baba, actualul şef al Cancelariei primului-mi­nistru Emil Boc, decanul de la Ştiinţe Politice de la "Babeş Bolyai" din Cluj, a cerut oficial să fie exceptat de vechime la concurs şi angajat ca asistent universitar la Universitatea "Babeş-Bolyai", absolventul de "Bogdan Vodă", Paul Zai, nepotul lui Ion Lazăr, fost şef la "Bogdan Vodă". "Rectoratul şi Senatul UBB au trebuit să pledeze din răsputeri pentru a convinge ministerul de resort din 2006 că numirea lui Ion Lazăr (...) este suspectă şi samavolnică", se mai arăta în comunicatul de la acea vreme al Rectoratului din Cluj.

"Cine i-a dat dreptul să se mute din ca­tedră în catedră, trecând prin aproape toate catedrele facultăţii?", "de ce apelează la ilegalităţi şi acte de corupţie" sau "de ce târâie UBB în afacerile imunde care îl privesc exclusiv", erau câteva dintre întrebările puse la vremea respectivă de conducerea universităţii decanului de la Ştiinţe Politice, Cătălin Baba.



Conducerea UBB preciza că, "în noiembrie 2007, Cherecheş Alina Ioana, soţia lui Cătălin Baba, este admisă (absolventă de Drept cu media 7,16 la o universitate privată) la doctorat la Ion Lazăr" (nu discutăm acum cum un absolvent de Drept cu media 7,16 ia la examene de doctorat în economie calificativele excepţionale pe care le indică actele).

"Rectoratul şi Senatul Universităţii "Babeş-Bolyai" au trebuit să pledeze din răsputeri, pentru a convinge ministerul de resort din 2006 că numirea lui Ion Lazăr, "care nu a servit vreodată interesele Universităţii, ci cel mult cele perso­nale" – cum s-a arătat în Declaraţia Sena­tului Universităţii "Babeş-Bolyai" din 22 iunie 2006 – este suspectă şi samavolnică", se mai spunea în dezvăluirile făcute de rectoratul UBB.

NEVASTA ŞI CONSILIERII, ABSENŢI, DAR CU 10 PE LINIE
Colegii sătmăreni nu i-au văzut la faţă pe cei doi în cei trei ani de studii, nici la cursuri şi nici la examene, dar ambii au zece pe linie. Documentele situaţiilor bursiere fotografiate la sfârşitul săptămânii pe holul facultăţii din Satu Mare atestă faptul că poţi avea 10 pe linie chiar dacă nu treci pe la facultate. Studenţii afirmă că, în primii doi ani de studii, cei doi au luat şi bursă, însă în acest an nu au mai depus cerere.

CUM ECHIVALEZI 7 CU 10?
Lipsa celor doi de la examene este ex­pli­cată şi prin faptul că o parte din acestea le-a fost recunoscută şi echivalată cu cele suţinute la prima facultate privată, cu acceptul decanului facultăţii, nimeni altul decât soţul dnei Baba. Catalogul pentru examene şi verificări, trimis studenţilor zilele trecute la materia "Politici publice", arată că Alina Cherecheş (ac­tu­al­mente Baba) şi Paul Zai sunt singurii care se află în această situaţie. Interesant este că ambii au terminat cealaltă facultate cu nota 7, dar echivalarea examene­lor le-a fost făcută de Cătălin Baba cu nota 10. Înainte de a fi studentă la Satu Mare, Alina Cherecheş a fost cadru didactic la Colegiul de Admi­nistraţie Publică Satu Mare din cadrul UBB, transformat apoi în extensie a fa­cultăţilor din Cluj. Ea a predat aici până în anul 2006, când s-a mutat cu soţul la Cluj. La extensia UBB Satu Mare a predat la un moment dat şi fratele acesteia, Răzvan Cherecheş, cel care a fost vreme de o lună, în vara anului 2007, şi mana­ger interimar la Spitalul Judeţean, numit pe filieră liberală. De altfel, şi Alina Baba-Cherecheş a fost secretară şi apoi şefă de cabinet a ex-deputatului liberal Ovidiu Silaghi, care a angajat-o la un moment dat, în cursul anului trecut, şi la ministerul pentru IMM pe care-l păstorea, şi a numit-o membru în conducerea Centrului naţional de învăţământ turistic.

ETERNUL CONSILIER PE FILIERA "BABEŞ-BOLYAI"
Paul Zai a devenit consilier personal al secretarului de stat din MAI Liviu Radu în 2006. Actualmente este consilier perso­nal al lui Vasile Blaga la Ministerul Dez­vol­tării. Liviu Radu este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii "Ba­beş-Bolyai" din Cluj-Napoca, ceea ce arată că avem de-a face cu o adevărată caracatiţă în jurul facultăţii unde Baba este decan. Note de 10, posturi prin Gu­vern, burse pe banii noştri. O imagine a corupţiei universitare de care vorbeşte toată lumea, dar nimeni nu vrea să ia o decizie.

×
Subiecte în articol: politic universitatii satu mare baba catalin