x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Executivul, dat peste cap

Executivul, dat peste cap

de Monica Iordache Apostol    |    09 Feb 2008   •   00:00
Executivul, dat peste cap

SIGURI ● PNL nu vrea să-i dea satisfacţie Preşedintelui
Ca să nu o abadoneze pe Norica Nicolai şi ca să nu încaseze o înfrângere în meciul cu Traian Băsescu, liberalii sunt în stare să se arunce în Parlament cu un guvern restructurat. A deschide însă în PNL discuţia despre componenţa Executivului echivalează cu a deschide cutia Pandorei.


SIGURI ● PNL nu vrea să-i dea satisfacţie Preşedintelui
Ca să nu o abadoneze pe Norica Nicolai şi ca să nu încaseze o înfrângere în meciul cu Traian Băsescu, liberalii sunt în stare să se arunce în Parlament cu un guvern restructurat. A deschide însă în PNL discuţia despre componenţa Executivului echivalează cu a deschide cutia Pandorei. În plus, nici negociatorul de voturi Bogdan Olteanu nu pare dornic să muncească iar pentru a o salva pe Norica.


La câteva ore de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, joi seara, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a chemat la guvern vicepreşedinţii liberali. Norica Nicolai, Ludovic Orban, Dan Radu Ruşanu, Adrian Cioroianu, Teodor Athanasiu, Victor Paul Dobre şi Mihai Voicu au sucit pe toate părţile soluţiile de ieşire din impas. Majoritatea au pledat pentru ocolirea lui Traian Băsescu în numirea unui nou ministru la Justiţei şi pentru a merge în Parlament cu un guvern restructurat major sau doar restructurat "pe ici pe colo", spun surse participante. Ludovic Orban, cel care a şi lansat public varianta restructurării, a pledat la fel şi în faţa lui Tăriceanu. PNL nu trebuie să încaseze o înfrângere în faţa lui Băsescu şi nu trebuie creat un precedent pentru instaurarea puterii absolute a şefului statului asupra Guvernului. Cel puţin asupra acestor două principii au căzut de acord liberalii la întâlnirea de la Guvern. Problema n-a fost însă tranşată, pentru că o restructurare este riscantă când ai doar 20% dintre voturile din Parlament, urmând ca abia luni conducerea PNL să ia o decizie în şedinţa Biroului Politic. Încă de ieri se conturaseră însă poziţiile vicepreşedinţilor. Ludovic Orban, Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu, Puiu Haşotti pledau pentru restructurare.


CINCI PE LISTA NEAGRÅ? Însă mut a rămas premierul Tăriceanu. "Ne-a ascultat pe toţi şi n-a zis nimic", au comentat liberalii după întâlnirea cu Tăriceanu. Sau, mai exact, a făcut lista cu argumentele şi pentru o variantă şi pentru cealaltă. Ieri însă, surse din apropierea premierului lansau informaţia că acesta exclude o cedare în faţa lui Traian Băsescu şi că deja a început să pregătească schimbările din guvern. Cinci miniştri ar fi deja pe lista neagră, spun aceleaşi surse. A deschide însă în PNL discuţia despre vreo schimbare în Executiv, înseamnă să deschizi cutia Pandorei. Pe de o parte, chiar cei care acum vor restructurare au ridicat demult vocea împotriva unor miniştri precum Cristian David, Cristian Adomniţei sau Adrian Cioroianu şi nu vor pierde ocazia să ceară iar înlocuirea lor. Pe de altă parte, se vor ridica voci şi împotriva lui Ludovic Orban, pe care premierul a încercat să-l "demisioneze" încă din timpul scandalului provocat de accidentul său de circulaţie. Dacă însă se va decide o restructurare "mică", soluţia ar putea veni de la Dan Radu Ruşanu, care a propus doar separarea ministerului Economiei de cel al Finanţelor, lipsindul pe Varujan Vosganian de jumătate din portofoliu.


VALENTIN STAN SAU PATRICIU? A doua soluţie, aceea de a-i trimite preşedintelui o altă nominalizare pentru Justiţie, este încă în ceaţă. Liberalii nu au un nume la îndemână, dar s-au pus pe făcut glume. "Valentin Stan o avea studii juridice?", se întreba ieri un lider liberal, în încercarea de a găsi cea mai neplăcută persoană pentru şeful statului, care este însă obligat să accepte o a doua nominalizare. Pentru acelaşi post s-au mai calificat, din perspectiva aceluiaşi criteriu, şi Adrian Năstase şi Dinu Patriciu, dar cu riscuri, pentru că, implicaţi fiind în dosare penale, i-ar paşte imediat suspendarea.


Bogdan Olteanu se lasă greu

Guvernul Tăriceanu a mai obţinut până acum două voturi de încredere, primul de învestitură, în aprilie 2007, şi al doilea o dată cu respingerea moţiunii de cenzură a PSD, în octombrie 2007. Pentru ambele a muncit din greu, în negocieri cu PSD, omul de încredere al premierului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu. La întâlnirea de joi seara, Olteanu a lipsit, fiind plecat din Bucureşti, aşa că în partid nu se cunoaşte poziţia lui. Contactat de Jurnalul Naţional, Olteanu a atras atenţia, înainte de a se arunca să susţină varianta restructurării, asupra declaraţiilor liderilor PSD şi PRM care au lăsat să se înţeleagă că nu vor vota iar un Guvern Tăriceanu. Liberalii comentează însă că pe Olteanu nici nu l-ar mai trage inima să muncească la negocieri, având în vedere că tot iureşul este declanşat pentru a o instala în funcţie pe Norica Nicolai, între cei doi existând o antipatie evidentă.

×
Subiecte în articol: politic