x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică FACIAS atrage atenția autorităților, în privința unor posibile abuzuri în perioada stării de alertă. ”Drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate”

FACIAS atrage atenția autorităților, în privința unor posibile abuzuri în perioada stării de alertă. ”Drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate”

05 Mai 2020   •   16:38
FACIAS atrage atenția autorităților, în privința unor posibile abuzuri în perioada stării de alertă. ”Drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate”

Toni Greblă, expert și director pentru dezvoltare în cadrul Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și fost judecător al Curții Constituționale, se arată sceptic în privința soluției aleasă de autorități pentru a combate coronavirusul, respectiv trecerea la starea de alertă.

 

FACIAS, într-un comunicat de presă, transmite că OUG 21/2004, care reglementează starea de urgență, a fost elaborate într-un context complet diferit.

 

”Văzând preambulul precum și textul OUG 21/2004 prin care se reglementează starea de alertă, consider că nu este cea mai fericită alegere pe care au făcut-o autoritățile. Atrag atenția asupra faptului că reglemantarea prin lege a stării de alertă a fost făcută în contextul ”proliferării atentatelor teroriste pe plan mondial”, astfel cum rezultă din expunerea de motive a OUG 21/2004 și din această cauză consider că măsurile care pot fi luate pentru contracararea epidemiei de COVID-19 nu se regăsesc ca reglementare în acest act normativ” spune Toni Greblă.

 

Totodată, acesta crede că, din punct de vedere organizatoric, vor apărea disfuncționalități.

 

”De asemenea, ordonanța prevede înființarea unei multitudini de comitete la nivel național, ministerial, județean, comunal, la nivel de București, comitete care vor trebui unele înființate, unele reorganizate sau care vor trebui să preia din atribuțiile instituțiilor care au acționat în timpul stării de urgență și astfel vor fi create disfuncționalități. Unele dintre aceste comitete, comisii care sunt în OUG nu au fost constituite și, de asemenea, se face vorbire în OUG despre o Platformă națională pentru reducerea riscurilor la dezastre, a cărei redactare sau actualizare nu le-am văzut încă”, afirmă Toni Greblă.

 

Nu în ultimul rând, expertul FACIAS subliniază că autoritățile vor fi obligate să respecte drepturile omului, așa cum este stipulate clar în textul ordonanței.

 

”Atrag atenția asupra faptului că starea de alertă are un principiu fundamental, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, cerință pe care autoritățile trebuie să o respecte cu strictețe.

Sunt și alte inadvertențe ale OUG 21/2004 pe care le vom analiza în zilele următoare”, a conchis Toni Greblă.

×
Subiecte în articol: toni grebla