x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Falsa bătălie politică pe 530.000 de voturi

Falsa bătălie politică pe 530.000 de voturi

de Adrian Ilie    |    27 Mai 2015   •   12:40
 Falsa bătălie politică pe 530.000 de voturi
Sursa foto: CRISTI MERCHEA / AGERPRES FOTO

PNL vrea să-şi respecte cuvântul dat de a depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta până la sfârşitul sesiunii parlamentare, însă tema aleasă arată fie că nici liberalii nu cred în şansele ei, fie o lipsă de tact supărătoare faţă de potenţialii aliaţi, unii dintre ei având mari reţineri faţă de votul prin corespondenţă din considerente electorale, cum ar fi UDMR şi PSRO-ul lui Mircea Geoană.

Deocamdată, liberalii nu par a avea aliaţi în încercarea de demitere a lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru, însă nici nu prea încearcă să-i găsească. Cel puţin aşa rezultă din tema aleasă pentru moţiunea de cenzură ce va fi depusă în 5 iunie, anume tergiversarea de către coaliţia de guvernământ a unei legi care să introducă votul prin corespondenţă pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate.UDMR şi-a exprimat deja reţinerea faţă de tema aleasă şi nemulţumirea că liberalii nici măcar nu i-au întrebat.

Votul prin corespondenţă ar trebui să faciliteze procedura de vot pentru românii din străinătate, însă scenariul nu este cel mai fericit pentru UDMR, nu pentru că s-ar teme de modul în care ar vota aceştia, ci pentru că mai multe voturi ale celor din străinătate ar reduce ponderea voturilor maghiarimii în numărul total de voturi exprimate, reducere ce ar periclita intrarea în Parlament a Uniunii la următoarele alegeri. Minoritatea maghiară are deja o tradiţie a prezenţei reduse la vot, mai ales în judeţele Harghita şi Covasna. Oficial, UDMR invocă şi argumente de ordin tehnic, unele chiar foarte solide.

„Este nevoie de elemente de siguranţă sporită. Persoanele care doresc să voteze prin corespondenţă trebuie să se preînregistreze pentru că altfel nu au cum să primească formularul de vot, iar acesta restituit autorităţilor într-un anume interval de timp”, a declarat deputatul Marton Arpad.

Diaspora, trauma lui Geoană
Sistemul are şi vulnerabilităţi greu de surmontat. Secretul votului nu mai este asigurat şi apare posibilitatea de fraudă. Astfel, cei care ar vrea să-şi vândă votul pot cere buletinul prin poştă, iar modul în care vor vota va putea fi controlat de mituitor. Argumentele ar putea fi invocate şi de noul aliat al PNL, Mircea Geoană, care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2009 tocmai din cauza voturilor din străinătate care s-au dus către Traian Băsescu.

Care este miza legii
Potrivit AEP, la alegerile prezidenţiale au avut drept de vot 530.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, însă numărul potenţialilor votanţi este mai mare întrucât o parte a emigranţilor a rămas cu domiciliul oficial în România. În turul II al prezidenţialelor din 2014, au mers la vot 378.000 de români aflaţi în străinătate.

Intransigenţa PNL. Deşi tema este neinspirat aleasă, liberalii nici nu vor să audă de o moţiune pe o temă ce ar putea fi agreată şi de alte partide. Chiar dacă UDMR şi-a exprimat public dezaprobarea, PNL nu arată niciun semn de flexibilitate.

„Mie nu doar mi se pare că este o temă de interes naţi-onal, mi se pare că nu este de negociat acest subiect (...) A schimba tema şi a renunţa la ideea apărării celor din diaspora pentru un vot sau două în plus nu o să fac niciodată”, a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, deşi chiar ea a făcut apoi inventarul temelor alternative cu care putea fi atacat Guvernul, menţionând ordonanţa bacşişului sau cazul Şova, teme ce ar fi putut aduna un sprijin parlamentar mai amplu.

×