Marti după-amiază, în ultima lor zi de mandat ca senatori, Gabriela Firea şi Gabriel Mutu, care au câştigat recent alegerile pentru Primăria Generală a Capitalei şi pentru Sectorul 6, au înregistrat la Biroul Permanent al Senatului, în calitate de co-iniţiatori, Propunerea legislativă pentru înființarea Festivalului Internațional ”Bucureşti – Pasărea Măiastră”, alături de senatorii Mihai Fifor – preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi Sorin Ilieşiu – iniţiatorul principal al acestui proiect.
Prezentăm articolele 1, 2 şi 4 ale proiectului legislativ:
Art. 1. Se înființează Festivalul Internațional de Dansuri şi de Muzică Tradițională Sacră şi Laică ”Bucureşti - Pasărea Măiastră”, numit în continuare Festivalul, având ca scop conservarea și promovarea patrimoniului românesc şi universal de dansuri şi de muzică tradițională sacră şi laică.
Art. 2. Festivalul va avea loc în fiecare an în Bucureşti, în două perioade calendaristice: primăvara (durata acestei perioade va fi stabilită prin regulamentul Festivalului) şi iarna, în perioada 25 Decembrie – 1 Ianuarie.
(…)
Art. 4. Festivalul de iarnă va avea următoarele secţiuni:
a). Muzică sacră tradițională de Crăciun din patrimoniul românesc și universal
b). Dansuri tradiționale şi ritualuri de Anul Nou din patrimoniul românesc și universal
c). Concurs, pentru copii şi tineri, de interpretare vocală de muzică sacră tradițională românească de Crăciun (colinde)
d). Concurs de creaţie muzicală cultă inspirată din muzica sacră tradițională românească de Crăciun (colinde). Creaţiile premiate vor fi interpretate în cadrul Festivalului.
Cităm din Expunerea de motive:
Propunerea legislativă pentru înființarea în capitala României a Festivalului Internațional ”Bucureşti - Pasărea Măiastră” are un deosebit potențialul pentru prestigiul cultural și politic al țării noastre. Dacă festivalul va fi conceput și realizat la cel mai înalt nivel din toate punctele de vedere, Bucureștiul va deveni capitala mondială a dansului și a muzicii tradiționale sacre și laice.
Festivalul Internațional ”Bucureşti - Pasărea Măiastră” va avea șansa de a deveni un brand al României, comparabil cu cel al Festivalului Internațional ”George Enescu”. Concertele de Crăciun și de Anul Nou de la București vor rivaliza cu concertul de Anul Nou de la Viena, dar impactul celor din capitala României va fi mai mare, muzica tradițională fiind mai apreciată de marele public decât cea clasică. (…)
În cadrul acestui festivalul vom putea auzi cântece tradiționale sacre și laice din Europa, din Orientul apropiat, mijlociu și îndepărtat, din America, Africa și Australia, și totodată, vom putea urmări dansuri tradiționale și ritualuri de pe toate continentele.
Nu în ultimul rând, festivalul va cataliza valorificarea tezaurului muzical tradițional românesc de către muzica cultă, având ca model lucrări muzicale celebre precum cele create de Johannes Brahms, George Enescu sau Bela Bartok, apreciate tocmai pentru excepționala punere în valoare a acestui tezaur.
Am propus ca acest festival internațional să poarte numele ”Pasărea Măiastră” întrucât așa a supranumit-o pe Maria Tănase ilustrul istoric Nicolae Iorga.
Maria Tănase (1913-1963) s-a născut și a murit la București, întreaga ei viață și carieră artistică fiind legată de capitala României. Maria Tănase, considerată ”regina cântecului românesc”, a avut un repertoriu muzical extrem de vast care a inclus cântece din toate regiunile României și din numeroase genuri muzicale: doine, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc (hore, sârbe, învârtite, jienești), de dragoste, de petrecere, lăutărești, bocete. (…)