x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fiecare lege ne costă un milion de euro

Fiecare lege ne costă un milion de euro

de Andreea Dumitrache    |    14 Mai 2015   •   08:37
Fiecare lege ne costă un milion de euro
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

O iniţiativă legislativă făcută de parlamentarii noştri costă contribuabilii români un milion de euro, dacă luăm în calcul doar proiectele iniţiate de parlamentari, nu şi cele elaborate de Guvern sau legile de aprobare a ordonanţelor.

În doi ani şi jumătate de când şi-a început activitatea legislatura 2012-2016, senatorii şi deputaţii au adoptat 220 de legi proprii şi peste 600 de proiecte venite de la Guvern, ordonanţe de urgenţă şi ordonanţe simple, în total 842 de legi. Dintre acestea doar 220 au fost iniţiative proprii. Restul au venit de la Guvern, iar aleşii le-au votat, după dictare, aşa cum le-a indicat liderul de grup. Mai mult, 303 dintre proiectele votate au fost ordonanţe de urgenţă, deci care erau oricum în vigoare când au dat ei votul. Cele mai multe dintre iniţiativele legislative ale parlamentarilor care au fost promulgate şi au intrat în vigoare sunt, însă, legi fără prea mare impact asupra vieţii românilor.

Legi „festive” cu nemiluita
Deşi vin la Parlament cel mult două zile şi jumătate pe săptămână şi au o vacanţă oficială de 3 luni pe an, din 2013 până în 2015, bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au ajuns la aproape un miliard de lei, adică 250 de milioane de euro. Conform proiectelor de execuţie bugetară, doar în 2013 şi 2014, vizitele în străinătate ale deputaţilor ne-au costat aproape 1 milion de euro. Multe legi au mai mult un caracter festiv. Amintim doar câteva dintre zecile de legi de acest fel: lege pentru instituirea Zilei Limbii Slovace, pentru instituirea Zilei Limbii Cehe, 23 Aprilie - Ziua Cărţii, instituirea Zilei Naţionale a Literaturii Române, Ziua Şcolii Ardelene, 28 iulie - Ziua Naţională a Ambulanţei din România, 10 mai - Ziua Portului Tradiţional şi aşa mai departe. Aproape toate zilele din calendar au căpătat o semnificaţie după ce parlamentarii noştri au dat legi. Iar activitatea lor ne-a costat pe noi extrem de mult, adică peste 1.000.000 de euro pentru fiecare lege zămislită de minţile aleşilor. Au fost adoptate, însă şi câteva legi cu impact, cum ar fi reintro¬ducerea pensiilor de serviciu pentru aviatori, personalul navigant şi pentru grefieri şi o parte din legile Codului electoral.

Restanțele importante
Senatorii şi deputaţii mai au de adoptat legea alegerilor parlamentare, pe care o tot amână pentru că nu se hotărăsc dacă şi cu cât să micşoreze numărul de parlamentari. Tot la capitolul restanţe se încriu şi legile privind securitatea datelor, aşa-numitele legi „Big Brother”, şi legea votului prin corespondenţă. Cât priveşte revizuirea Constituţiei, aceasta pare a fi intrat într-un impas.

 

×