x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Finantarea partidelor - Peste 8 milioane de lei, sa fii presedinte

Finantarea partidelor - Peste 8 milioane de lei, sa fii presedinte

de Aniela Nine    |    23 Iun 2006   •   00:00

25.000 de salarii brute minime pe tara la 1 ianuarie 2006, adica aproximativ 8.250.000 RON, este suma care poate fi "investita" de un partid politic sau o alianta politica sau electorala pentru campania electorala a unui candidat la Presedintie. Prevederea este inclusa in textul proiectului de lege a finantarii partidelor si campaniilor electorale, care a fost adoptat ieri de Senat cu 82 de voturi pentru si doar unul impotriva si o abtinere.

CHELTUIELI PENTRU CANDIDATI. Proiectul de lege stipuleaza ca, in cazul sustinerii unui candidat la fotoliul de parlamentar, formatiunea-mama poate cheltui 350 de salarii minime, in timp ce pentru un aspirant la o functie similara, dar din cadrul Parlamentului European suma permisa este de aproape 10 ori mai mare, adica de 2.500 de salarii minime. Aceeasi suma este permisa si cand este vorba de un candidat la o primarie de sector in Bucuresti, in timp ce pentru candidatul la Primaria generala a Capitalei, suma se dubleaza.

Conform legii, un partid poate fi finantat prin cotizatii, donatii si legate, venituri provenite din activitati proprii si subventii de la stat. Suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid nu poate depasi 48 salarii minime brute pe tara. In privinta donatiilor care pot fi primite de un partid de la o persoana fizica intr-un an este de 200 salarii minime brute pe tara.

INTERDICTII. Proiectul de lege prevede ca este interzisa folosirea resurselor financiare, umane si tehnice apartinand institutiilor publice, regiilor autonome, companiilor nationale, societatilor comerciale sau societatilor bancare la care statul este actionar pentru sprijinirea activitatii partidelor politice sau a campaniilor electorale ale acestora, altfel decat in conditiile stabilite de legile electorale. De asemenea, este interzis ca partidele politice sa accepte donatii sau servicii prestate cu titlu gratuit de la categoriile de institutii mentionate. Proiectul mai stipuleaza ca este interzisa acceptarea donatiilor din partea unui sindicat sau a unui cult religios. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: politic