x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Firea: Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită

Firea: Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită

14 Dec 2021   •   16:33
Firea: Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită
Sursa foto: Lucian Alecu

Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită începând cu anul viitor, spune ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, Gabriela Firea: „Agresorii trebuie pedepsiți și ținuți la distanță prin ordine de protecție sau brățări electronice”.

Gabriela Firea a anunțat că a inițiat deja discuții cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică.

„Voi avea chiar în această săptămână o discuție cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022”, a declarat ministrul Familiei.

Ea arată că, numai în acest an, 35 de persoane au decedat în urma actelor de violență domestică, iar anul trecut au fost înregistrate 72 de decese.

Potrivit unui comunicat de presă, începând cu anul 2022, victimele violenței domestice vor beneficia de decontarea contravalorii expertizei medicale și a certificatelor medico-legale, cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES), prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), Procedura elaborată la nivel național va urma modelul de bune practici implementat de Primăria Municipiului București din anul 2016, iar finanțarea va fi asigurată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.

„Avem nevoie, cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a veni în sprijinul persoanelor aflate în situații disperate. Așa cum am făcut la Primăria Capitalei, încă din primul an de mandat, nu voi sta cu mâinile în sân. Un prim pas este acordarea acestui sprijin financiar pentru victimele violenței domestice. Este nevoie de protecție pentru toți cei aflați în situații de violență în familie. Prevenirea și combaterea violenței domestice trebuie să fie incluse în strategiile locale. Agresorii trebuie să fie ținuți la distanță de victime și să poate acele brățări electronice, acolo unde există ordin de protecție emis de instanță. Voi avea discuții aplicate cu reprezentanții Ministerului de Interne ca proiectul brățărilor electronice să se aplice din 2022. Legea este în vigoare și este nevoie doar de resursele financiare pentru sistemul informatic de monitorizare”, conchide Firea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gabriela firea