După eşecul intrării la guvernare, pesediştii incearcă să se consoleze cu faptul că măcar unul de-al lor a fost chemat la Palatul Victoria, salutănd oferta primită de clujeanul Vasile Puşcaş de a acorda expertiză Cabinetului Tăriceanu.
După eşecul intrării la guvernare, pesediştii incearcă să se consoleze cu faptul că măcar unul de-al lor a fost chemat la Palatul Victoria, salutănd oferta primită de clujeanul Vasile Puşcaş de a acorda expertiză Cabinetului Tăriceanu.
Â
"Guvernul este disperat de faptul că se activează această clauză de salvgardare pe agricultură şi probabil alte clauze pe puncte sensibile. (...) Inconjurat de oameni lipsiţi de competenţă, premierul Tăriceanu face apel la oamenii competenţi care există. Mă bucur că sunt la PSD", a comentat ieri, plin de euforie, liderul PSD, Mircea Geoană, solicitarea adresată de premierul Tăriceanu pesedistului Vasile Puşcaş de a oferi Guvernului expertiză pe integrare europeană. Geoană a arătat că această cerere "este un lucru firesc" din moment ce Puşcaş este recunoscut in Romănia ca fiind cea mai competentă persoană pe probleme europene, dar "un gest de blam la adresa propriilor colegi din Guvern". "Dacă nu ai oameni in jurul tău, in ditamai Guvernul... Stau de trei ani la guvernare, şi-au dezvoltat un aparat extrem de mare la Cancelaria primului-ministru şi nu găsesc oameni competenţi şi au nevoie de Vasile Puşcaş de la PSD... Asta este problema primului-ministru", a spus Geoană.
UNDĂ VERDE. Liderul PSD a ţinut să precizeze că a ştiut de la bun inceput de oferta premierului, fiind informat in legătură cu acest lucru de către Puşcaş in persoană. Potrivit lui Geoană, clujeanul a primit fără probleme aprobarea partidului de a merge la Palatul Victoria, acesta fiind "nu un gest politic, ci un gest de ofertă de expertiză acumulată de-a lungul anilor". Intrebat dacă PSD dă dovadă de inconsecvenţă in relaţia cu Guvernul, avănd in vedere că a iniţiat impotriva acestuia o moţiune de cenzură, Geoană a negat, spunănd că "Puşcaş s-a dus acolo ca profesionist" pentru că este vorba de "o cauză naţională". "Dacă aş fi un politician şi mic şi egoist aş spune foarte bine că Tăriceanu şi Guvernul său primeşte o palmă de la Bruxelles. Dar problema este că ţăranii romăni pierd 100 de milioane de euro şi acest lucru trebuie preintămpinat. Dacă sfatul lui Puşcaş, al oricărui coleg de-al meu poate să salveze situaţia critică in care ne aflăm, o vom face fără ezitare", a spus Geoană.
NORMALITATE. Şi liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, un apropiat al liberalilor, s-a declarat satisfăcut de "reuşita" lui Puşcaş. "Sunt in discuţie fonduri europene pe care nu le luăm şi riscăm clauza de salvgardare. Este normal (n.r. - ca Puşcaş să ofere expertiză Guvernului), pentru interesul naţional", a spus Hrebenciuc. Aceeaşi părere o are şi vicepreşedintele partidului, Ilie Sărbu. El a amintit că, in urmă cu un an, Mircea Geoană le-a oferit guvernanţilor "o şansă" să colaboreze cu PSD pe probleme europene, dar aceştia au refuzat. "N-au vrut atunci şi se vede unde au ajuns cu specialiştii pe care ii au. Acum apelează la noi. Este un lucru bun pentru că pune in valoare oamenii pe care ii avem noi", a declarat Sărbu.
"Domnul Vasile Puşcaş este un om cu bună pregătire şi deja un specialist in domeniul comunitar şi binenţeles că, atunci cănd eşti consultat, indiferent de cine, nu poţi să spui că nu te priveşte, nu spui nimic, «eu sunt PSD şi tu...»", a declarat şi preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.
SE CAUTĂ FORMULA. Premierul Tăriceanu a declarat la răndul său că a apelat la Vasile Puşcaş şi Alin Teodorescu pentru o discuţie privind problematica europeană, urmănd să fie stabilită o formulă prin care aceştia să fie "integraţi" in rezolvarea problemelor cu UE. De altfel, Alin Teodorescu a confirmat ieri că a avut o discuţie cu Tăriceanu şi că dacă acesta face o "structură Guvern-Parlament" va accepta să facă parte din ea. Surse liberale spun că premierul ar intenţiona să-şi creeze un grup de lucru, tot cu pesedişti, pe probleme de mediu şi agricultură.
"Diaconescu, mai panicat"
Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, nu riscă nici o sancţiune pentru declaraţiile critice la adresa partidului, a anunţat ieri Mircea Geoană. "E mai panicat un pic. (...) Am să mă uit peste ce a spus, dar sunt convins că Cristian Diaconescu este suficient de matur. Poate e supărat, cum sunt şi alţii, dar rămăne acelaşi om de bază al echipei noastre", a spus Geoană, inainte de şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului. La finalul acesteia, Diaconescu a fost nevoit să iasă in faţa presei pentru a da lămuriri. El nu a mai reluat insă afirmaţiile dure lansate cu o zi in urmă, dar a punctat teoria legată de distrugerea partidului.
"Este extrem de important, pentru a nu debalansa eşichierul politic romănesc, ca PSD să rămănă unitar şi coerent. Or, in momentul in care avem o atitudine oarecum contradictorie in legătură cu nişte decizii luate in plan intern, cu greu vom putea arăta publicului faptul că suntem unitari şi corenţi", a spus Diaconescu. El a subliniat totodată ameninţările din exteriorul PSD, spunănd că nu crede că cineva din afara partidului ii vrea binele.
"Alţii vor fi obligaţi să plece din PSD"
"Nu s-a pus problema să părăsesc partidul pe care l-am fondat. Am spus că, mai degrabă, alţii vor fi obligaţi să părăsească partidul. Nu eu am nevoie de reflecţie, ci alţii", a declarat ieri Ion Iliescu, care a fost prezent la Institutul Revoluţiei Romăne din Decembrie 1989 şi nu la şedinţa conducerii PSD. "Am toate motivele să fiu nemulţumit, pentru că sunt preşedinte fondator şi mi-am propus ceva cu acest partid, care să fie exponentul stăngii romăneşti şi al viziunilor social-democrate privind perspectiva dezvoltării societăţii romăneşti", a susţinut Ion Iliescu. El s-a declarat increzător că dezbaterea internă va ajuta PSD să pună in valoare componenta umană cea mai valoroasă. In opinia sa, este bine că Guvernul Tăriceanu nu a fost dărămat, "găndirea elaborării moţiunii fiind, din start, nepotrivită". "S-ar fi dat iniţiativa in măna domnului Băsescu. Cred că ăsta ar fi fost pericolul cel mai mare pentru evoluţia vieţii politice romăneşti decăt dărămarea unui guvern care oricănd poate fi dărămat. Marea problemă era ce alternativă s-ar fi oferit", a explicat Ion Iliescu.
lavinia.dimancea@jurnalul.ro
monica.iordache@jurnalul.ro