x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat

Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat

16 Mar 2021   •   12:33
Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza din funcția de subsecretar de stat
Sursa foto: presidency.ro

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți demiterea lui Octav Bjoza, fost deținut politic, din funcția de subsecretar de stat, pe care îl acuză că încearcă să mistifice istoria prin punerea pe umerii comunității evreiești a aducerii comunismului în România și că solicită drepturi din partea statului pentru urmații criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor.

„A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului", a afirmat Cîțu.

Acesta mai consideră că "o asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României".

Bjoza este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România. Acesta a fost numit în 2014, de către Victor Ponta, în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului communist instaurat în România în perioada 1945-1989.

În decembrie 2014, Octav Bjoza a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, fiind prima decorație acordată de Iohannis în calitate de președinte.

Ulterior, Iohannis a fost criticat pentru acest gest de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA Romania) din cauza apariţiilor publice ale lui Bjoza alaturi de membrii ai unui partid sustinator al Miscarii Legionare si al neo-nazismului.

×
Subiecte în articol: octav bjoza florin citu