x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Formula Nastase, validata

Formula Nastase, validata

10 Mar 2005   •   00:00

Formula de conducere presedinte-presedinte executiv-secretar general a primit unda verde aseara din partea Biroului Executiv Central al PSD.

Forul de conducere al PSD a validat astfel, prin vot, modificarile la statutul partidului, ce vor fi propuse spre adoptare la Congresul din luna aprilie. Potrivit proiectului, cele trei functii de la varful conducerii, precum si presedintele Consiliului National si 5-7 vicepresedinti vor fi alesi direct de Congres, prin vot secret, decizie care pune capat, cel putin pentru moment, contestatiilor privind crearea si alegerea de catre acest for a functiei de presedinte executiv.

VECHIME. In ceea ce priveste vechimea necesara pentru accederea la functii de conducere, s-a ales formula 3 ani pentru pozitiile la nivel national si pana la 2 ani pentru cele la nivel local. Exceptie vor face tinerii sub 35 de ani, care vor trebui sa aiba o vechime in partid de 2 ani la nivel national si 1 an la nivel local. Candidatii isi vor putea depune candidatura cu trei zile inainte de congres. Pana in prezent, pentru sefia partidului si-au anuntat candidaturile Ion Iliescu si Mircea Geoana, acesta din urma cu rezerva daca va gasi sprijin in partid, iar pentru functia de presedinte executiv, Adrian Nastase si senatorul Sorin Oprescu. In cursa pentru pozitia de secretar general vor intra deputatul Miron Mitrea si liderul TSD, Victor Ponta, fiind vehiculat si numele senatorului Octav Cozmanca. Pe de alta parte, noul statut va consacra un mandat de 2 ani pentru organele de conducere, structurile executive de conducere propuse fiind Comitetul Executiv National si Biroul Permanent National.

NESANCTIONAT. Cazul lui Corneliu Iacobov a figurat si el pe agenda discutiilor sedintei BExC. Chiar daca la inceputul acesteia lideri precum Viorel Hrebenciuc si Octav Cozmanca, s-au pronuntat in favoarea suspendarii lui Iacubov din partid, BExC nu a luat o astfel de decizie. A mandatat insa Comisia de Integritate Morala sa se ocupe de acest caz, elaborand un raport, si sa tina legatura cu Organizatia Bacau, al carui membru este Iacobov. "Sper ca lucrurile vor fi clarificate de Parchet si, in functie de aceasta, vom actiona", a spus Nastase. El a precizat totusi ca PSD nu apara pe nimeni care are probleme cu legea, dar ca importanta este si prezumtia de nevinovatie. (Lavinia Dimancea)

×
Subiecte în articol: politic