x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Frică mare de urnele de vot. Guvernul Cîțu și-a legat de scaune majoritatea parlamentară și a rămas în funcție

Frică mare de urnele de vot. Guvernul Cîțu și-a legat de scaune majoritatea parlamentară și a rămas în funcție

de Ion Alexandru    |    30 Iun 2021   •   07:05
Frică mare de urnele de vot. Guvernul Cîțu și-a legat de scaune majoritatea parlamentară și a rămas în funcție

Coaliția și-a ținut toți parlamentarii în bănci, astfel încât niciun ales de la PNL, USR-PLUS și UDMR nu s-a apropiat, ieri, de urnele de vot la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. 201 parlamentari de la PSD și AUR au votat pentru demiterea Cabinetului, iar un alt vot a fost împotriva demiterii. Executivul a rămas, astfel, în funcție, după o ședință cu scandal în plenul Parlamentului. Pentru trecerea moțiunii de cenzură era nevoie de 234 de voturi.

 

Decizia luată la nivelul Coaliției, ca parlamentarii celor patru formațiuni care alcătuiesc arcul guvernamental – PNL, USR-PLUS și UDMR, să stea în bănci și să nu participe la votul moțiunii, pentru a nu risca trădări din interior, intră în conflict cu două articole din Constituția României. Spre exemplu, la articolul 64, alineatul al doilea, se precizează că „orice mandat (al parlamentarului – n.red.) imperativ este nul”. Iar articolul 72, alineat 1 prevede că „senatorii și deputații nu pot fi trași la răspundere juridică pentru votul sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului”.

Reamintim că președintele PNL și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat, ieri, că s-a luat decizia ca oricare parlamentar al acestei formațiuni politice va vota la moțiunea de cenzură depusă de PSD, indiferent cum va vota, va fi exclus din partid.

 

Circ fără pâine

 

Ședința de plen reunit în care s-a recitit textul moțiunii s-a transformat într-o adevărată arenă de circ, cu acuzații contondente din toate direcțiile. Cel mai fierbinte episod i-a avut drept protagoniști pe senatoarea Diana Șoșoacă și pe chestorul Senatului, Sergiu Vlad, de la USR-PLUS. Senatoarea a fluturat în plen un sac de genul celor în care erau introduse persoanele decedate de COVID-19, chiar în timp ce premierul Florin Cîțu își ținea discursul de la pupitru.  „Am luat sacul din fața domnului prim-ministru și l-am scos din sala de plen. A venit după mine și mi-a zis să-i dau sacul, iar eu i-am spus să și-l ia. M-a prins de față și mi-a zis: «în ce calitate mi-ai luat tu sacul?». Eu sunt senator și sunt chestor al Senatului. I-am spus că la cât de agresivă este, nu mă mir că este la al treilea divorț. Este destul de violentă, verbal și fizic”, spune chestorul Senatului, Sergiu Vlad (USR-PLUS).

 

Dar cu băutură

 

Un alt schimb de replici acide a avut loc între Ludovic Orban și președintele executiv al PSD, Sorin Grindeanu. Acesta din urmă l-a catalogat pe liderul PNL drept „un mare maestru al învârtelilor subterane și al compromisurilor sulfuroase pentru bugetul țării, dispus să vândă pe oricine și orice, pentru a-și păstra postul”.

În replică, Ludovic Orban a răspuns: „Domnule Grindeanu, şi alţii care vorbesc de subiectul ăsta, apropo de vechime, nu accept această aserţiune. Să ştiţi că vremea aduce cu sine nobleţe. Vinurile adevărate, odată cu vârsta, devin nobile şi nu accept să fiu criticat de cineva care nici măcar nu a apucat să ajungă vin, un tulburel care s-a oţetit înainte de a ajunge vin. Învăţaţi că valoarea şi calitatea umană nu au nicio legătură nici cu vârsta, nici cu vechimea”. Contrareplica nu a întârziat să apară: „Sigur că exemplele dumneavoastră nu pot fi decât despre băutură. Măcar în cuvântul de mai înainte aţi recunoscut ceva, că aţi pierdut alegerile”.

 

 

Surse: O nouă încercare de demitere, înaintea congresului PNL din septembrie

 

Erau trei scenarii vehiculate în preziua votului pentru moțiunea de cenzură. Două care vizau picarea Guvernului, iar unul care viza picarea moțiunii. Însă și în acest al treilea scenariu se vorbea, de fapt, de o amânare a demiterii Cabinetului Cîțu, până în septembrie, când lucrurile vor fi din nou aduse în atenția parlamentarilor, chiar înainte de congresul Partidului Național Liberal.

Iată că acest ultim scenariu pare să prindă contur, odată cu picarea moțiunii. PSD nu a reușit să strângă voturile necesare. 

Pe 25 septembrie, la congresul PNL, Florin Cîțu și Ludovic Orban urmează să se confrunte în bătălia pentru șefia partidului. Iar o nouă moțiune de cenzură ar putea fi folosită ca armă în această bătălie. 

 

×