x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Front comun în războiul cu Puterea

Front comun în războiul cu Puterea

de Gabriela Antoniu    |    08 Apr 2012   •   18:36
Front comun în războiul cu Puterea

Congresele PSD, PNL si PC, reunite separat, au votat sambata trei rezolutii privind interdictia colaborarii cu PDL si Traian Basescu, desemnarea de candidati comuni ai USL pentru alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, desemnarea lui Victor Ponta si Crin Antonescu drept candidati pentru functiile de premier si presedinte.

Astfel, cele trei partide componente ale USL se angajeaza sa nu colaboreze cu Traian Basescu si cu reprezentantii Partidului Democrat Liberal in planul administratiei locale, in Parlament si in Guvern. De asemenea, potrivit rezolutiei adoptate de PSD, PNL si PC, mandatul lui Victor Ponta in calitatea de candidat USL pentru functia de prim-ministru este "punerea in aplicare a programului USL, incepand cu setul de masuri pentru relansare economica, astfel incat Romania sa-si reia cresterea si sa devina un stat cu o economie stabila si competitiva la nivel european". Totodata, mandatul lui Crin Antonescu pentru functia de presedinte al Romaniei este "transformarea institutiei prezidentiale intr-un factor real de mediere, echilibru si coeziune nationala, concomitent cu scoaterea sa din zona oricarui partizanat politic".

La Congresul PNL de la Romexpo, liderul liberal, Crin Antonescu, a declarat ca dincolo de diferentele dintre partidele care au constituit USL este nevoie ca o perioada sa stea impreuna, iar aceasta constructie sa reziste un ciclu de guvernare. "Particularitatea acestor congrese este ca noi, un partid nedezmintit de dreapta, vom da votul pentru un premier de stanga. Poate si mai spectaculos este ca PSD probabil va investi ca si candidat al USL si al sau la Presedintia Romaniei un om de dreapta. Acestea sunt insa, la nivelul cel mai de sus, semnele angajamentului unei constructii impreuna", a spus Antonescu. El a aratat ca USL este un proiect de mare uniune nationala si, "daca urnele, alegatorii vor valida victoria USL si vom avea un guvern USL, acela va fi un guvern de adevarata uniune nationala, un guvern de care Romania are nevoie". Potrivit liderului PNL, aceasta constructie trebuie sa castige alegerile si este clar ca le va castiga, fie ca este vorba de locale, parlamentare si prezidentiale si "trebuie sa reziste un ciclu de guvernare". El a mai aratat ca stiu cu totii care sunt diferentele dintre cele trei partide. "Avem nevoie acum, pentru o vreme, sa stam impreuna, sa construim impreuna fiecare cu ce avem mai bun, pentru ca suntem doua partide, doua ideologii, dar avem o tara care are nevoie de noi toti", a continuat liderul liberal. Antonescu a amintit ca, la 5 februarie anul trecut, Delegatia Permanenta a luat o decizie foarte importanta si foarte grea, ca PNL sa constituie impreuna cu PSD si cu PC o mare alianta, numita USL. "Spun ca a fost o decizie nu doar importanta, cruciala azi, dupa timpul scurs, dar o decizie grea, si anul scurs nu a fost usor. Aceasta alianta, desi a fost o decizie luata cu coplesitoare majoritate si la noi si la partenerii nostri, nu a fost scutita, de la nastere, nici de atacurile virulente ale adversarilor politici, dar nici de indoielile cele mai intime pe care cei mai multi dintre noi, daca nu toti, le-am avut", a spus presedintele PNL. Potrivit acestuia, azi s-a dovedit ca "au decis bine si ca au facut ce trebuia pentru Romania si PNL". "Razboiul e departe de a se fi terminat, insa frontul s-a rupt. Razboiul psihologic, de credinta, de rezistenta, intre puterea decisa sa recurga la orice mijloc pentru a ramane acolo si o opozitie atacata si ravasita de armele puterii a fost deja castigat de noi, prin forta fiecaruia dintre dumneavoastra, de la fiecare primar la parlamentari si la conducerea partidului", a precizat Antonescu.

Ponta rupe scrisoarea lui Basescu
In seara de dinaintea celor trei congrese, presedintele Traian Basescu a trimis o scrisoare liderilor USL in care le cerea ca opozitia sa participe la discutiile privind revizuirea Constitutiei, astfel incat mandatul prezidential sa fie de patru ani, iar referendumul de validare sa aiba loc la locale, garantand ca va demisiona in timp util pentru ca in noiembrie sa fie si prezidentiale. Sambata dimineata, in deschiderea Congresului PSD de la Romexpo, liderul partidului, Victor Ponta, a declarat ca formatiunea sa nu are ce discuta si negocia cu presedintele Traian Basescu. "Vreau sa stiti ca este un domn in Romania, domnul Basescu il cheama, care ieri a facut propuneri pentru ordinea de zi. Am primit si o scrisoare de la domnia sa. Nu am citit-o, am sperat ca scrie demisie. Nescriind insa demisie, as vrea, cu permisiunea dumneavoastra, sa ii dau un raspuns lui Traian Basescu. Asta e raspunsul nostru pentru ei: nu avem ce discuta si negocia cu Traian Basescu, nu avem nevoie de minciunile si propunerile lui otravite. Suntem un partid care a rezistat in acesti ani impotriva regimului Traian Basescu. Suntem un partid care stim ce inseamna sa fim mintiti de Traian Basescu", a afirmat Ponta. El a aratat ca este normal ca la Congresul PSD si la cele ale partenerilor din USL ordinea de zi a discutiilor sa fie propusa de oamenii din partid, nu de catre seful statului. Ponta a rupt scrisoarea de la seful statului, de la tribuna congresului, in aplauzele participantilor. De asemenea, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a declarat si el, inaintea inceperii lucrarilor Congresului, ca mai intai Traian Basescu trebuie sa isi dea demisia pentru a discuta cu opozitia, pentru ca "nu mai are nimeni incredere in el". "Sa isi dea demisia si mai discutam dupa aceea (...) Indiferent ca demisioneaza sau nu, sfarsitul lui e stabilit", a spus Nastase. El a aratat ca presedintele Basescu a lansat propunerile sale inainte de congresele formatiunilor USL pentru ca se stie deja despre scenariul pe care l-ar prefera acesta referitor la organizarea alegerilor parlamentare si prezidentiale in toamna, cu premierul Mihai Razvan Ungureanu ca eventual candidat pentru functia de sef al statului.

La randul sau, liderul PC, Daniel Constantin, a declarat ca revizuirea Constitutiei nu poate fi tratata printr-o "scrisoare pierduta la ceas de seara" si ca seful statului a vrut sa deturneze atentia.
"Am primit scrisoarea presedintelui, dar eu nu as vrea sa ii dau prea mare importanta acestei scrisori si nici presedintelui Basescu. Probabil a trimis aceasta scrisoare pentru ca nimeni nu ii mai da importanta presedintelui: nici partidele din Opozitie si nici oamenii si, atunci, probabil, a incercat sa deturneze atentia si intr-o zi in care vorbim tocmai de necolaborarea cu presedintele Traian Basescu, a vrut sa se vorbeasca despre domnia sa", a afirmat liderul PC. Daniel Constantin a precizat ca presedintele Basescu, la consultarile care au avut loc, "a spus intr-adevar" ca isi va da demisia daca se va face modificarea Constitutiei. "Noi suntem de acord cu revizuirea Constitutiei, dar acesta este un subiect important, nu poate fi subiectul unei scrisori pierdute la ceas de seara, asa cum vrea presedintele. Ne vom apleca foarte serios asupra revizuirii Constitutiei, dar intr-un Parlament legitim, adica dupa alegerile parlamentare din acest an si dupa alegerile prezidentiale, care eu, personal, sper sa fie tot in acest an", a afirmat liderul PC.

Muschetarii din romanele lui Dumas
Dupa incheierea congreselor PSD, PNL si PC, a avut loc un miting al USL. Liderii USL si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si-au facut aparitia la acest miting pe ritmurile celebrului cantec "Thunderstruck" al AC/DC si au plecat, dupa doua ore, avand pe fundal piesa "Walk This Way" a formatiei Aerosmith. Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Sorin Oprescu, Mihai Voicu si Liviu Dragnea au mers printre scaune si au dat mana cu delegatii intalniti in cale. "A nu colabora cu Traian Basescu si cu PDL nu este o problema de conjunctura, ci o problema de siguranta nationala", le-a spus Daniel Constantin participantilor la miting, criticand regimul actual si amintind de "miliardele de euro" datorie externa. La microfon a venit apoi Sorin Oprescu, sustinut de USL pentru un nou mandat la Primaria Capitalei. Aplaudat indelung de participanti, el a spus ca se va simti la un moment dat "primarul interplanetar" si a criticat si el actuala putere. "Oamenii acestia care deja nu ne mai lasa sa traim normal trebuie opriti. (...) Cei care conduc acum Romania trebuie opriti. Trebuie sa iesim din camera de garda", a spus Oprescu. "Am spus la un moment dat ca merg pana in panzele albe cu voi trei ­ Victor, Crin si Daniel. Va promit aceasta in mod solemn si astazi", a mai spus edilul Capitalei.

"Nu vreau sa ma puna Basescu nimic nicaieri. Nu vreau sa ma voteze in functie nici Ridzi, nici Pasat, nici Anastase, Boldea, nici Oltean, vreau sa ma votati dumneavoastra, vreau sa ma voteze romanii", le-a spus Victor Ponta participantilor. El s-a lansat in noi acuzatii la adresa PDL si a premierilor sustinuti de acest partid, spunand ca dupa ce Emil Boc "a ipotecat casa Romania", a venit Mihai Razvan Ungureanu, care "a inceput sa vanda din casa: patul, televizorul, tot ce mai gaseste". Liderul PSD a comparat echipa pe care o formeaza cu ceilalti doi copresedinti ai USL, Crin Antonescu si Daniel Constantin, cu muschetarii din romanele lui Alexandre Dumas. "Parca suntem cei trei muschetari. Acum a venit si al patrulea, domnul Oprescu. Si este si regele nebun, si cardinalul viclean, si femeia tradatoare sunt in aceasta povestire si sunt convins ca finalul va fi cel pe care il cunoasteti foarte bine", a afirmat Ponta. Liderul PSD a subliniat totodata ca nu doreste sa aiba un guvern care sa fie "santajat" permanent de UDMR. "Fac un apel la cetateni: veniti si sprijiniti-ne sa avem un guvern puternic al USL, fara alte partide si fara UDMR. Nu vreau sa conduc un guvern santajat zi de zi de diverse partide si partidulete, de diverse interese locale sau personale", a afirmat Ponta. "Nu mai vrem un presedinte jucator care joaca la zaruri, dupa bunul sau plac, Constitutia (...). Presedintele Romaniei este, in conformitate cu Constitutia, reprezentant, si nu sef. Nu e seful nimanui, este reprezentantul tuturor, ceea ce este mult mai greu. Este mediator si garant al Constitutiei, al legii, al bunei functionari a institutiilor, este garant, si nu cenzor", a afirmat Crin Antonescu in fata delegatilor PSD, PNL si PC.

×