x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fumul de la protest devine şi mai dens

Fumul de la protest devine şi mai dens

de Adrian Ilie    |    14 Sep 2018   •   08:26
Fumul de la protest devine şi mai dens

La mai bine de o lună de la protestul din 10 august clarificările întârzie să apară, iar întrebările se amplifică. În mediul politic, se confruntă două interpretări diferite, fiecare fără nuanţe. Cea a Opoziţiei, care reclamă existenţa unui act premeditat de reprimare a manifestaţiei şi cea a PSD, pentru care intervenţia jandarmilor a fost una corectă, la o demonstraţie cu organizatori şi finanţare tenebroase.

Fiecare tabără a încercat să-şi impună propria interpretare prin demersuri separate. Opoziţia a cerut o comisie de anchetă parlamentară, PSD o vrea pe a sa, însă scopurile sunt divergente. Audierile unor reprezentanţi ai instituţiilor de forţă au fost convocate sau blocate după interesele de partid. PNL şi aliaţii săi au cerut anchetă în Parlament pentru intervenţia Jandarmeriei, în PSD s-a cerut anchetarea preşedintelui pentru poziţia exprimată în seara protestului care ar fi încurajat violenţele. Nu s-a înfiinţat niciuna. Prima a fost respinsă în plen de către majoritate, a doua a fost blocată în coaliţie de către ALDE. Opoziţia a reuşit să o cheme pe Carmen Dan la audieri în Comisia de apărare a Camerei pe 21 august, însă ulterior audierile de la Senat ale ministrului, şefilor Jandarmeriei şi prefectului Capitalei au fost blocate de coaliţie. În schimb, puterea a determinat convocarea şefului SRI, Eduard Hellvig la Comisia de control pentru a da detalii despre organizatorii şi finanţarea protestului. Există şi un război al plângerilor penale. Deşi doar 400 de demonstranţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, numărul plângerilor penale împotriva Jandarmeriei este de 770, iar jandarmii au depus plângere in rem pentru tentativă de schimbare a ordinii constituţionale.

„Jandarmeria a depus într-adevăr o sesizare în care a expus o serie de date şi fapte rezultate în urma analizelor care s-au făcut şi cred că sunt îndreptăţiţi să facă lucrul acesta, pentru că ei sunt până la urmă cei care au avut un rol important şi determinant în gestionarea evenimentelor de la 10 august”

Carmen Dan, ministru de Interne

Reţinere la ALDE

Oamenii lui Călin Popescu-Tăriceanu par a fi cei mai puţin pătimaşi din spectrul politic. ALDE s-a opus înfiinţării comisiilor de anchetă cerute una de Opoziţie, cealaltă de PSD. Pe prima au „trântit-o” în plenul Camerei alături de PSD, dar când europarlamentarul Dan Nica şi ministrul Mihai Fifor au cerut anchetarea lui Iohannis pentru subminarea autorităţii Jandarmeriei, vicepreşedintele ALDE, Andrei Gerea, s-a opus afirmând că o anchetă a Parlamentului nu ar trebui să se desfăşoare în paralel cu ancheta Parchetului. De asemenea, Tăriceanu nu i-a ţinut isonul lui Dragnea atunci când a vorbit de protest ca o tentativă de lovitură de stat finanţată din exterior. „Cei mai mulţi dintre ei nu aveau o revendicare comună. Veniseră aşa, ca la un fel de spectacol monden sau acţiune mondenă”, a spus liderul ALDE.

 

×
Subiecte în articol: protest 10 august