Surse din Modrogan susţin că, după ce la începutul sesiunii de toamnă au fost împărțite funcțiile parlamentare, mai mulți liberali și-au exprimat nemulțumirea față de conducerea partidului. Contactat de Jurnalul Național, președintele PNL Ludovic Orban a admis că „poate or fi unii nemulţumiţi”, însă lui personal nu i s-a plâns niciun liberal rămas cu buza umflată.
Pentru PNL, sesiunea parlamentară de toamnă a debutat cu schimbări majore la nivelul funcţiilor de conducere din Parlament. Senatorul Mario Oprea a fost înlocuit cu Iulian Dumitrescu în fruntea grupului din camera superioară, ceea ce ar fi provocat frustrarea Alinei Gorghiu, care viza şi ea acest post. La Camera Deputaților, lider de grup a rămas tot Raluca Tur-can, însă deputatul Cătălin Predoiu a fost înlocuit cu Ben-Oni Ardelean, un alt fidel al lui Orban, în Biroul Permanent. Surse din PNL susţin că aceste schimbări au atras nemulțumirea mai multor liberali, în special a celor care nu au obținut funcțiile la care aspirau. Ludovic Orban a recunoscut şi el tensiunile din Modrogan, afirmând, în weekend, că liberalii consumă cea mai mare cantitate de energie în interiorul partidului, „în dispute între noi, în discuţii între noi”. Contactat de Jurnalul Național pentru a explica natura acestor dispute, președintele PNL a dat-o la întors, refuzând să detalieze situaţia din partid. „Nu vă interesează decât un singur lucru, o singură frântură de propoziție care este scoasă din context, care nu reflectă ce am spus. Deci eu m-am referit acolo la ce plan am până la sfârșitul anului, nu m-am referit că… printre altele am spus că energia politică trebuie consumată pentru a comunica cu oamenii din exteriorul partidului, pentru a avea inițiative, proiecte și nu așa cum, din păcate, se mai întâmplă în mai multe filiale în care se consumă energia mai mult în dispute interne, decât în dispute externe”, a reacţionat Orban. Liderul PNL a admis, totuşi, că pot exista anumite frustrări, însă niciun liberal nu i le-a adus la cunoştinţă în discuţiile purtate între patru ochi. „Nu neg că poate or fi unii nemulțumiți, știu eu, dar nimeni nu mi-a exprimat în discuțiile pe care le-am avut cu ei, fie personal, fie în cadrul grupurilor parlamentare, fie la dezbaterea de la Neptun”, a spus Orban.
Comunicarea, „problemă cronică” în Modrogan
Referitor la comunicare, capitol la care PNL stă „foarte prost” potrivit lui Orban, liderul liberal ne-a dezvăluit care este strategia sa pentru a remedia acest aspect. „Până la sfârșitul anului, obiectivul este să adoptăm strategia politică și strategia de comunicare, să se vadă exact rolul fiecărui membru al partidului în funcție de ce poziție ocupă în dispozitivul de comunicare al partidului. Obiectivul meu este să apropii partidul de cetățean, să comunicăm pe toate canalele posibile de comunicare, de la comunicarea media, până la comunicarea directă”, ne-a spus președintele PNL. Contactată şi ea de Jurnalul Național, Raluca Turcan a recunoscut că problemele de comunicare sunt „probleme cronice ale PNL-ului care nu se rezolvă de pe o zi pe alta”, iar pentru a remedia situația se va face o analiză sociologică temeinică. „În baza acestei analize sociologice se vor defini linii mari strategice de comunicare, dar problema nu este neapărat că PNL-ul nu știe ce să comunice - dimpotrivă sunt oameni foarte bine pregătiți în PNL - este vorba de omul potrivit la locul potrivit și cine este cel mai credibil pe anumite domenii de activitate”, a explicat fosta şefă PNL. Despre existența unor tensiuni în interiorul partidului, Raluca Turcan a declarat că întotdeauna vor exista oameni mai puțin mulțumiți. „Importantă este linia de conducere, managementul partidului și forța pe care o are la baza partidului această echipă de conducere. În momentul de față, echipa nou-aleasă are reprezentativitate maximă”, a conchis şefa PNL Sibiu.
Eu comunic cu fiecare parlamentar în parte, cu grupurile, deja am fost la ședințele de grup, săptămâna asta mă duc iarăși la ședințele de grup. Orice parlamentar care are ceva de spus are ușa deschisă la mine, iar eu nu am cunoștință de astfel de nemulțumiri pe care vi le dau unii pe surse. Ludovic Orban, preşedinte PNL
A început pelerinajul
Ieri, a avut loc la ÎCCJ primul termen al contestației depuse de DNA la decizia prin care Ludovic Orban a fost achitat, pe fond, în dosarul de corupţie care l-a scos din cursa pentru Primăria Capitalei, în primăvara lui 2016. Orban a arătat în fața judecătorilor că doreşte să dea o declaraţie de inculpat în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat că şi-a folosit influenţa politică atunci când i-ar fi cerut 50.000 de euro omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu, pentru a-şi promova imaginea în campania electorală. Judecătorii au luat act de solicitarea lui Orban şi au stabilit ca acesta să dea o declaraţie de inculpat pe 9 octombrie.