x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gavrilescu: Ursul din Făgăraş va fi împuşcat, conform procedurilor

Gavrilescu: Ursul din Făgăraş va fi împuşcat, conform procedurilor

24 Oct 2017   •   13:44
Gavrilescu: Ursul din Făgăraş va fi împuşcat, conform procedurilor

Ursul din Făgăraş, care a atacat luni un bărbat în vârstă de 39 de ani şi o fată de 14 ani, va fi împuşcat, conform procedurilor, a anunţat, marţi, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. 

"Noi am primit azi (marţi, n.r.) de dimineaţă toate documentele de la prefectura (din Făgăraş n.r.). Cred că secretarul de stat a semnat ordinul de derogare şi pentru acest urs care a pus în pericol viaţa omului. Procedura a fost de recoltare. Recoltarea înseamnă extragerea lui şi împuşcarea conform procedurii. Avem două proceduri. Aceasta pe sistemul de urgenţă în care se şi întruneşte Comitetul pentru situaţii de urgenţă şi cea care a însemnat trecerea la atac asupra omului şi cealaltă care a însemnat relocarea lor atunci când ursul a atacat gospodăriile. Atunci participă şi Ministerul Agriculturii", a precizat ministrul Mediului. 

Ea a arătat că, la Ministerul Mediului, au sosit 94 de solicitări pentru derogare de la ordinul privind cota de intervenţie la carnivorele mari. 

"Au fost 94 de solicitări venite la Ministerul Mediului până astăzi, dintre care numai 22 de ordine au fost emise pentru derogare, adică diferenţa de solicitări nu a avut documentele întocmite conform procedurii pe care noi am introdus-o în interiorul ordinului. S-au cerut unele lămuriri de la cei care au întocmit documentele astfel încât după ce ne vor fi retrimise la Minister completările, să se poată lua hotărârea emiterii unui ordin de derogare. Marea majoritate a fost relocată, deci ele au fost luate şi duse în altă parte", a mai arătat ministrul Mediului. 

Un bărbat în vârstă de 39 de ani şi o fată de 14 ani, ambii din municipiul Făgăraş, au fost atacaţi de urs luni dimineaţa, aceştia având plăgi şi zgârieturi, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, Ciprian Sfreja. 

"Incidentul s-a petrecut luni dimineaţa, la ora 7,35 pe strada Câmpului din municipiu, în apropierea unui bloc. Bărbatul a suferit zgârieturi, iar fetiţa are o plagă muşcată la nivelul şoldului stâng şi zgârieturi la umăr. Până la sosirea echipajelor medicale la faţa locului, bărbatul s-a deplasat singur la spital, iar fetiţa a fost transportată cu un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Făgăraş", a spus Ciprian Sfreja. 

Săptămâna trecută, Ocolul Silvic Făgăraş a depus documente la Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov şi la Garda Naţională de Mediu-Comisariatul din Braşov, pentru recoltarea unui exemplar de urs care a fost văzut de mai multe ori în apropierea locuinţelor din zonă. 

La Agenţia pentru Protecţia Mediului au mai fost depuse documente în această lună pentru recoltarea altor cinci exemplare de urs din zona Braşov şi din alte localităţi din zona Făgăraşului. Reprezentanţii Asociaţiilor pentru Protecţia Animalelor din Braşov au cerut Ministerului Mediului să nu aprobe recoltarea exemplarelor de urs, ci să fie găsite alte soluţii pentru ca animalele să nu mai coboare din pădure, în zonele locuite, în căutare de mâncare.AGERPRES

×