Traian Băsescu şi Mircea Geoană au confirmat că au avut o intrevedere in cursul zilei de marţi, dar nu au vrut să dea detalii despre conţinutul acesteia. Liderii PSD spuneau ieri la unison că discuţiile nu au avut un rezultat concret, dar toţi indicau drumul către anticipate.
In noaptea de marţi spre miercuri, după o intrevedere cu liderii partidului la un restaurant bucureştean, Mircea Geoană a recunoscut că a discutat cu şeful statului. "Am avut doar o discuţie, in calitate de lider al PSD, cu preşedintele Traian Băsescu, discuţie in care a fost abordată situaţia politică actuală. (...) Care liberali? Nu am avut discuţii cu liberalii azi (marţi - n.r.)", spunea Geoană, precizănd că nu a fost vorba despre o "negociere ascunsă" cu preşedintele. In cursul zilei de ieri, Geoană a spus că a fost o primă discuţie şi a subliniat importanţa acesteia: "In eventualitatea in care moţiunea va trece, Traian Băsescu va avea un rol in desemnarea viitorului Guvern. A fost o discuţie firească şi sunt convins că va continua intr-un cadru oficial". Tot ieri, şeful statului a confirmat şi el intrevederea. "Ca să nu existe nici un dubiu, l-am primit ieri (marţi - n.r.) pe Mircea Geoană", a spus Băsescu, fără a mai face alte comentarii. Ulterior, intrebat de discuţiile pe care le-a avut cu liderul social-democrat, şeful statului a răspuns iritat: "Asta-i bună. Văd că deja au apărut informaţii de genul «Băsescu a recunoscut că s-a intălnit». M-a supus cineva vreunui interogatoriu? Sunt intălniri fireşti".
REFUZ. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu ştia ieri nimic despre intălnirea cu Băsescu. Intrebat ce ştie despre negocierile dintre Geoană şi şeful statului, Iliescu a răspuns: "Ce să zic, dacă nu ştiu nimic?". Vicepreşedinţii PSD au refuzat şi ei să facă de-claraţii oficiale despre intrevedere, spunănd că li s-a zis să nu vorbească despre asta, dar au afirmat că discuţiile nu au avut un rezultat. Toţi au acreditat insă aceeaşi idee: moţiunea de cenzură va fi depusă şi se va merge chiar pănă la anticipate, care să aibă loc concomitent cu alegerile locale de anul viitor. Ce fel de Guvern va fi instalat pănă la anticipate, in cazul in care moţiunea trece, nimeni nu a putut da un răspuns sigur. "Asta va decide preşedintele Traian Băsescu", spunea unul dintre liderii PSD, surse din partid susţinănd că, la intălnirea cu Băsescu, şeful statului ar fi spus că nu va numi un premier de la PSD. Totuşi, in interiorul PSD sunt discutate mai multe scenarii, susţinute de unii, dar respinse de alţii: fie un guvern de tehnocraţi, fie un guvern monocolor PD, fie un guvern PD-PLD, fie unul PSD-PD. In ceea ce priveşte ultima variantă, unii pesedişti spun că ar fi viabilă după alegerile parlamentare de anul viitor. "Pentru noi, cel mai bine ar fi să rămănem deocamdată in opoziţie", spunea un lider al partidului.
MOŢIUNEA, DEPUSĂ LUNI. Inainte de a se ajunge acolo, pesediştii au avut ieri de tranşat chestiunea moţiunii de cenzură. La ora 12:00, conducerea partidului s-a intălnit la un hotel din Capitală, intr-o intălnire informală, cu liderii judeţeni, unde au discutat mai bine de trei ore despre oportunitatea moţiunii. Deşi au mai existat voci impotriva demersului, soluţia s-a indreptat către iniţierea acestuia. Pănă şi cei care au criticat iniţiativa s-au resemnat. "Va fi depusă. Nici Ion Iliescu nu a mai spus nimic impotriva acesteia. Insă momentul critic va fi votarea. Am vorbit cu 15-20 de colegi care mi-au spus că ei nu sunt de acord. Mă va putea controla cineva să vadă cum să votez?!?", ne declara ieri un parlamentar PSD. După reuniunea informală, pesediştii s-au deplasat spre Palatul Parlamentului, unde a fost convocată şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), care urma să tranşeze chestiunea moţiunii. Potrivit unor surse din partid, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis depunerea moţiunii de cenzură, votul asupra conţinutului acesteia fiind unanim favorabil, doar asupra momentului depunerii moţiunii inregistrăndu-se două abţineri: Ion Iliescu şi Viorel Pupeză. Tot luni, ziua depunerii moţiunii este de aşteptat ca preşedintele Băsescu să dea undă verde urmăririi penale in cazul lui Tudor Chiuariu, Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Victor Babiuc.
Programată pentru ora 14:00, şedinţa a intărziat mai bine de o oră, astfel incăt cei prezenţi, care nu au mers la intălnirea informală, işi puneau problema dacă au greşit locul. Nicolae Văcăroiu, preşedintele Senatului, ocupat cu o delegaţie străină, a fost surprins şi el că, aproape de 15:30, sala era goală şi i-a invitat pe colegi la o cafea. "asta-i poporul din PSD care a mai rămas", i-a spus unul dintre pesedişti. Şedinţa a inceput aproape de 16:00, şi la inceputul acesteia Mircea Geoană a ţinut să dezmintă in faţa colegilor scenariile privind cooptarea PSD in Guvernul PNL (social-democraţii ar primi şase posturi de miniştri). "Vreau să resping cu extrem de multă energie şi cu un sentiment de dezgust intoxicările care au apărut cu privire la aşa-zişii miniştri PSD in aşa-zisul Guvern Tăriceanu. Este o intoxicare crasă şi desfid pe oricine incearcă să introducă intr-un moment de discuţii atăt de important un astfel de element. Nu există in acest moment o discuţie de acest gen cu cei de la PNL", a spus liderul PSD. Şi vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a negat ieri că ar fi avut loc discuţii intre liberali şi social-democraţi. "In cursul zilei de ieri (marţi - n.r.) s-a produs o diversiune, o intoxicare de presă privitoare la o eventuală intălnire PNL-PSD. Nu a avut şi nici nu va avea loc o astfel de intălnire. Nu a avut loc nici un fel de negociere sau discuţie, sub nici o formă, cu nimeni din PNL. Sunt mandatat in numele conducerii partidului să vă spun că nici nu va avea loc o astfel de discuţie. Nu va avea loc o astfel de intălnire nici in cursul zilei de azi (miercuri - n.r.), cum s-a lăsat să se inţeleagă", a declarat Antonescu pentru Rompres, adăugănd că PNL s-a pronunţat clar "asupra respingerii categorice a oricărei discuţii despre un guvern de alianţă PNL-PSD şi, de asemenea, a oricărei negocieri in legătură cu moţiunea". Surse liberale susţin că premierul Tăriceanu nu a acceptat nici o condiţie din partea PSD. De altfel, surse parlamentare susţin că PSD s-a inţeles cu Băsescu să treacă moţiunea dar să nu se organizeze anticipate, luăndu-se in calcul inclusiv un guvern de tehnocraţi.
PD va vota moţiunea PSD
Liderul democrat, Emil Boc, a declarat ieri că nu vede nici un motiv ca PD să işi schimbe poziţia de a vota orice moţiune de cenzură impotriva Cabinetului Tăriceanu şi că PSD nu mai are motive de a amăna acest demers. Declaraţia liderului PD survine intălnirii de marţi seară cu preşedintele Băsescu. Surse parlamentare citate de Mediafax spun că liderii social-democraţi şi cei democraţi au convenit marţi seară cu Traian Băsescu ca variantele de lucru pe formulele de guvernare să fie rediscutate săptămăna viitoare cu şeful statului, după depunerea moţiunii. Democraţii iau in calcul eventualitatea ca, dacă moţiunea va fi votată, PD să intre la guvernare probabil intr-un guvern monocolor sau eventual alături de PLD, intr-un Cabinet minoritar, susţinut de PSD, au spus sursele citate. Potrivit acestora, premierul acestui guvern ar putea fi Vasile Blaga "sau o altă persoană, fie din Parlament, fie din afara lui". Există insă un alt curent de opinie printre democraţi, potrivit căruia PD nu trebuie să intre totuşi la guvernare in acest moment. Argumentele susţinătorilor acestei idei sunt că PD va căştiga in continuare puncte ca partid de opoziţie, prin pierderile electorale pe care le vor avea PSD şi PNL. Ei mai susţin că PD trebuie să intre la guvernare la termen, in 2008, alături de un PSD "fără Iliescu şi Hrebenciuc", intre timp PD urmănd să elimine din programul partidului teza necolaborării cu PSD.
Iritare
"Asta-i bună. Văd că deja au apărut informaţii de genul «Băsescu a recunoscut că s-a intălnit». M-a supus cineva vreunui interogatoriu? Sunt intălniri fireşti"
Traian Băsescu,despre intălnirea cu Mircea Geoană